Τι είναι τα γιγάντια ποτάμια στην ατμόσφαιρα και πως αυτά σχετίζονται με τα ακραία και καταστροφικά καιρικά φαινόμενα

0


Ποτάμια έντονης υγρασίας διατρέχουν την ατμόσφαιρά μας, όπως ακριβώς κάνουν και τα αντίστοιχα υγρά στην ξηρά. Δυστυχώς όμως, τα ουράνια ρεύματα είναι πολύ πιο δύσκολο να τα δούμε.  Συχνά προϊόν κυκλώνων, τα ατμοσφαιρικά ποτάμια παρέχουν πλήθος αξιόλογων πληροφοριών πρόβλεψης των επόμενων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, ενώ η κατανόησή τους γίνεται ολοένα και πιο σημαντική καθώς η ατμόσφαιρα που θερμαίνεται απορροφά ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες νερού.

Οι ατμοσφαιρικοί ποταμοί σχηματίζονται συνήθως πάνω από τους τροπικούς ωκεανούς, αλλά όταν φτάνουν στον ουρανό πάνω από τη στεριά συχνά δημιουργούν άκρως επικίνδυνα φαινόμενα, με καταστροφικούς ανέμους και πλημμύρες.

Το μεγαλύτερο μέρος της υγρασίας του ουρανού μεταφέρεται σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη μέσα από αυτούς καθώς ρέουν προς τους πόλους. Είναι υπεύθυνοι για το 30% των ετήσιων βροχοπτώσεων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και για το 40% της υγρής περιόδου της Ανατολικής Ασίας.

Αυτά τα ουράνια ποτάμια επηρεάζουν επίσης τη μεταβλητότητα των θαλάσσιων πάγων με τη παρουσία τους να αυξάνει τα επίπεδα τήξης.


Μέχρι τώρα, οι ερευνητές βασίζονταν σε υπολογιστικά μοντέλα για να προβλέψουν πού πιθανόν να ρέουν αυτοί οι υδρατμοί, αλλά οι επιστήμονες επεξεργάζονται έναν νέο καινοτόμο τρόπο. Ένα κομμάτι που έλειπε από το παζλ ήταν ένα τρισδιάστατο ανεμολόγιο.

Ο Weiming Ma του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και οι συνεργάτες του, διαπίστωσαν ότι τα δορυφορικά αρχεία των χωρικών κατανομών της θερμοκρασίας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός κατά προσέγγιση τρισδιάστατου πεδίου ανέμων σε πραγματικό χρόνο. Ο συνδυασμός αυτών των δεδομένων με την ανίχνευση της υγρασίας από δορυφόρο της NASA αποκάλυψε μια παγκόσμια κατανομή των φορτωμένων με υγρασία ρευμάτων.

Αναλύοντας τα ουράνια ρεύματα που έγιναν ορατά, ο Ma και η ομάδα του μπορούν τώρα να δουν ότι τα προηγούμενα μοντέλα υπερεκτιμούσαν τη συχνότητα της βροχής που παρήγαγαν οι ατμοσφαιρικοί ποταμοί, αλλά υποεκτιμούσαν την ένταση της βροχής.

Πηγή: techmaniacs.gr


Επιμέλεια άρθρου: Δ. Ντόβας

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)