Προ των πυλών κύμα κακοκαιρίας "express" με καταιγίδες και στην Αττική - Άστατο το σκηνικό του καιρού στη χώρα τη νέα εβδομάδα

0

Μετά από μία μακρά περίοδο καλοκαιρίας για το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, σε εξέλιξη βρίσκεται από αυτή τη στιγμή μία νέα κακοκαιρία στη χώρα μας με τις κατά τόπους έντονες καταιγίδες να εντοπίζονται στα Δυτικά και τα Βόρεια και μάλιστα στα Επτάνησα, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά, ενώ με μικρότερη ένταση βροχές εκδηλώνονται στην Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Από αργά το βράδυ προς τα ξημερώματα Δευτέρας τα φαινόμενα θα γενικευτούν και θα ενταθούν επηρεάζοντας και τα υπόλοιπα τμήματα, ενώ σημαντικό επίσης χαρακτηριστικό σήμερα και αύριο θα είναι οι Νοτιάδες που θα πνέουν με θυελλώδεις ένταση μεταφέροντας έτσι αυξημένες ποσότητες Αφρικανικής σκόνης και διατηρώντας τη θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Πιο αναλυτικά:

Για αύριο Δευτέρα 12/02/2024:
Ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλώνονται από αργά τη νύχτα στην Πελοπόννησο, το Ιόνιο, την Δυτική Στερεά, καθώς επίσης με πιο ήπια ένταση σε τμήματα της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Θράκης και στην ευρύτερη περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου. Όσο πλησιάζουμε όμως προς τα ξημερώματα τα έντονα αυτά φαινόμενα θα μετακινηθούν Ανατολικότερα με το ενδεχόμενο να υπάρξει νωρίς το πρωί ένα πέρασμα λαίλαπας καταιγίδων από την Στερεά Ελλάδα(συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), την Εύβοια, την Χαλκιδική και το Αιγαίο επηρεάζοντας έως και το μεσημέρι κατά μήκος την Ανατολική χώρα από τη Θράκη μέχρι και τα Δωδεκάνησα. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι θα συνοδεύονται από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και ίσως και χαλαζοπτώσεις, παρουσιάζοντας μέσα στη μέρα γρήγορη βελτίωση από τα Δυτικά. Παροδικές χιονοπτώσεις, επίσης, θα σημειωθούν σε πολύ ορεινές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας κυρίως χώρας περίπου από τα 1600-1800 μέτρα.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν Ν-ΝΔ 6 με 7 αγγίζοντας οι ριπές στα Ανατολικά ακόμη και τα 8 με 9 Μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν Δυτικοί 4 με 5 και τοπικά έως 6 Μποφόρ. Οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοούν επίσης και τη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης κυρίως στα Ανατολικά και Νότια.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά από 1 έως 16°C, στα Κεντρικά από 3 έως 18 και στα Νότια από 9 έως 19 και τοπικά 20°C. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 13 με 14 βαθμούς, ενώ στου Αιγαίου θα φτάσει τους 16 με 17 βαθμούς και νοτιότερα τους 18°C.

Για Τρίτη 13/02/2024:
Ο καιρός σε γενικές γραμμές θα είναι βελτιωμένος, αφού θα επικρατεί ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, ενώ εξαίρεση θα αποτελούν τα Δυτικά, τα Νότια και Ανατολικά που εκεί θα είναι κατά περιόδους πιο πυκνές και θα σημειώνονται τοπικές βροχές μικρής διάρκειας ή και σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Θράκη, την ευρύτερη περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη με αρκετά όμως διαστήματα ηλιοφάνειας.
Οι άνεμοι στα πελάγη μας θα είναι αρχικά μεταβλητοί 2 με 3 Μποφόρ, ενώ αργότερα θα στραφούν σταδιακά σε ΒΔ πνέοντας 4 με 5 και τοπικά 6 Μποφόρ καθαρίζοντας έτσι και την ατμόσφαιρα από την Αφρικανική σκόνη.
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα Βόρεια περίπου από -1 έως 15°C, ενώ στα Κεντρικά και Νότια η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 16 με 17°C. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου θα φτάσει τους 13 με 14 και νοτιότερα τους 15 με 16°C.

Από την Τετάρτη, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, περιμένουμε περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας, ενίσχυση των Βοριάδων στα πελάγη μας, καθώς επίσης βροχές στην Κεντρική και Νότια κυρίως χώρα, αλλά και χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές. Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε, λοιπόν, συντονισμένοι για την αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων.

>Αναλυτικά για τη περιοχή της Αττικής:

Για αύριο Δευτέρα 12/02/2024:
Από νωρίς το ξημέρωμα της Δευτέρας, ο καιρός στην Αττική αναμένεται να παρουσιάσει πρόσκαιρη επιδείνωση με βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες. Από νωρίς το μεσημέρι το σκηνικό του καιρού θα παρουσιάσει αισθητή βελτίωση με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες καθώς επίσης και διαστήματα με ηλιοφάνεια. Η θερμοκρασία σε παρόμοια επίπεδα με αυτά των τελευταίων ημερών, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 16-18 βαθμούς Κελσίου, ενώ από νότιες - νοτιοδυτικές διευθύνσεις θα πνέουν οι άνεμοι, τοπικά ενισχυμένοι, με ένταση που θα αγγίζει τα 5-6 ή ακόμα και τα 7 Μποφόρ.

Για Τρίτη 13/02/2024:
Άστατο φαίνεται πως θα παραμένει το σκηνικό του καιρού στο νομό και τη Τρίτη, με αρκετές νεφώσεις και λίγα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Τοπικές βροχές δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν -κυρίως στα δυτικά και τα νότια- το μεσημέρι και το απόγευμα. Σε σταδιακή πτώση η θερμοκρασία, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 14-16 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι μεταβλητοί, θα πνέουν με εξασθενημένη ένταση που δεν θα ξεπερνάει τοπικά τα 2-4 Μποφόρ.

Με αρκετές νεφώσεις αλλά και τοπικά φαινόμενα αναμένεται να εξελιχθεί το καιρικό σκηνικό μέχρι τουλάχιστον και τα μέσα της νέας εβδομάδας, με τη θερμοκρασία επίσης να παρουσιάζει πτώση, φτάνοντας σε φυσιολογικά, για την εποχή, επίπεδα.

Επιμέλεια άρθρου: Δ. Ντόβας / Μ. Τζανακάκης

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)