Μεσοπρόθεσμη πρόγνωση: Μια ματιά στο υπόλοιπο του Φλεβάρη - Ο καιρός μέχρι και τα τέλη του μήνα στην χώρα (+Aνάλυση ensembles για Αττική)

0


Με ανοιξιάτικες συνθήκες κύλησε το πρώτο 10ήμερο του Φλεβάρη για τη χώρα μας, με αρκετή ηλιοφάνεια, λίγες νεφώσεις αλλά και θερμοκρασιακές τιμές που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούσαν ακόμα και τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, τα πράγματα φαίνεται πως άλλαξαν σημαντικά τις τελευταίες δύο ημέρες, με το καιρικό σκηνικό να παρουσιάζει ''φθινοπωρινή'' μεταβολή με βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες, χωρίς όμως να παρατηρείτε και κάποια ιδιαίτερη μεταβολή στις ήδη υψηλές, για την εποχή, θερμοκρασίες. 

Παρακάτω, θα δούμε αναλυτικά πως αναμένεται να κυλήσει ο καιρός στη χώρα μας το επόμενο διάστημα -μέχρι και το τέλος του μήνα-, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία θα παραμένει άστατος, με νέα πτώση της θερμοκρασίας και νέο κύκλο φαινομένων (που ενδεχομένως να απασχολεί το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας) να βρίσκονται προ των πυλών.

Πιο συγκεκριμένα, το καιρικό σκηνικό των τελευταίων ωρών περιμένουμε να μας συνοδεύει σε γενικές γραμμές στη χώρα μας μέχρι περίπου και τη Τετάρτη, καθώς λίγες τοπικές βροχές θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται κατά διαστήματα σε αρκετές περιοχές στα ανατολικά και νότια -κυρίως- τμήματα της χώρας, ενώ η θερμοκρασία θα παραμένει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, με ψύχρα νωρίς το πρωί αλλά και τις βραδινές ώρες.

Από το βράδυ της Τετάρτης 14 Φεβρουαρίου μέχρι και τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου, ο υδράργυρος αναμένεται να υποχωρήσει αισθητά σε ολόκληρη τη χώρα, ρίχνοντας πλέον τις θερμοκρασιακές τιμές σε φυσιολογικά επίπεδα. Περιορισμένα αλλά υπαρκτά φαίνονται τοπικά φαινόμενα για τις ίδιες περιοχές που αναφέραμε παραπάνω, ενώ ενισχυμένοι βοριάδες αναμένονται στο Αιγαίο.

Νέα κακοκαιρία με τοπικά ισχυρές βροχές & καταιγίδες αναμένεται τώρα να απασχολήσει μεγάλο μέρος της χώρας μας από τη Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, με το σκηνικό του καιρού να παραμένει σε γενικές γραμμές παρόμοιο μέχρι και τη Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου. Οι θερμοκρασίες δεν θα παρουσιάσουν σημαντική μεταβολή.

Φτάνοντας τώρα στα μέσα του 3 δεκαημέρου του Φλεβάρη, το Σαββατοκύριακο (24-25 Φεβρουαρίου) περιμένουμε σταδιακή βελτίωση του καιρού στη χώρα με λίγες νεφώσεις, περιορισμένα φαινόμενα αλλά και άνοδο της θερμοκρασίας. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το τελευταίο πενθήμερο του μήνα, με κάποια σενάρια να θέλουν μια δυναμική επιστροφή του χειμώνα για ένα μεγάλο μέρος της χώρας.

Αναλυτικά για την Αττική...

Με βάση τα τελευταία στοιχεία από τα ensembles του Αμερικανικού μοντέλου GFS, έχουμε χωρίσει τον υπόλοιπο Φλεβάρη σε τρεις φάσεις:


Στη πρώτη φάση, βρισκόμαστε στο διάστημα 14 - 18 Φεβρουαρίου. Σε αυτή τη φάση, περιμένουμε πτώση της θερμοκρασίας στο σύνολο του νομού, με τις θερμοκρασιακές τιμές να φτάνουν σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα από τα φυσιολογικά. Παράλληλα με βάση το διάγραμμα, μέχρι και τις 17 του μήνα, δεν αποκλείονται τοπικά περάσματα  ήπιων βροχοπτώσεων.

Στην επόμενη φάση, βρισκόμαστε στο διάστημα 18 - 22 Φεβρουαρίου. Εδώ διακρίνουμε μικρή άνοδο της θερμοκρασίας, ενώ ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες για τοπικές βροχοπτώσεις. Η αβεβαιότητα για αυτό το διάστημα είναι μικρή.

Τέλος, βλέπουμε τη τρίτη και τελευταία φάση, όπου εδώ βρισκόμαστε στο διάστημα 22 - 28 Φεβρουαρίου. Η αβεβαιότητα σε αυτό το διάστημα είναι μεγάλη και ακόμα δύσκολα μπορεί να βγει κάποιο συμπέρασμα. Νεότερα θα μπορούμε να πούμε σε επόμενη ανάλυση.

Επιμέλεια άρθρου: Δ. Ντόβας

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)