Σημαντική κακοκαιρία φέρνει ισχυρές βροχές και καταιγίδες τις επόμενες ώρες - Θα επηρεαστεί και η Αττική (Αναλυτική πρόγνωση + Χάρτες)

0

Μετά από ένα ήπιο Σαββατοκύριακο για το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, βαρομετρικό χαμηλό από την Ιταλία επηρεάζει αυτή τη στιγμή τη χώρα μας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου και στη Δυτική και Νότια Πελοπόννησο, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία το χαμηλό αυτό αργά μέσα στη νύχτα και τα ξημερώματα της Δευτέρας θα μεταφερθεί Ανατολικότερα επηρεάζοντας με έντονα φαινόμενα και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα πλην τη Θράκη και τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου. Εκτός από τον μεγάλο όγκο υετού σε σύντομο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουμε και στους δυνατούς ανέμους, αφού θα πνέουν στα πελάγη μας με θυελλώδης έως πολύ θυελλώδης ένταση, αγγίζοντας τοπικά ακόμη και τα 9 Μποφόρ. Την Τρίτη περιμένουμε πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού με λίγα τοπικά φαινόμενα και εξασθένηση των ανέμων, παραμένοντας όμως η θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.  
 
Πιο αναλυτικά:

Για αύριο Δευτέρα 26/02/2024:
Από νωρίς το πρωί ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλώνονται πιο έντονες σε Κεντρική Στερεά, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες, όλα τα Αν. προσήνεμα, Χαλκιδική και νησιά Αν. Αιγαίου, ενώ πιο ήπια θα είναι τα φαινόμενα σε Ήπειρο και Μακεδονία. Οι καταιγίδες θα είναι κατά τόπους έντονες με περισσότερη έμφαση τα Νότια, αφού δεν αποκλείεται να συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις. Στα υπόλοιπα τμήματα ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος, ενώ σύντομη βελτίωση θα παρουσιάσει από τα Δυτικά προς τις μεσημεριανές ώρες. Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται επίσης σε υψόμετρα περίπου άνω των 1700-1800 μέτρων, ενώ τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση από τις απογευματινές προς τις βραδινές ώρες όπου και θα περιοριστούν στα Νοτιοανατολικά.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν Ν-ΝΑ 6 με 7 και τοπικά 8 Μποφόρ, οι οποίοι αργότερα από το απόγευμα θα στραφούν σε Ανατολικούς παρουσιάζοντας σταδιακή εξασθένηση, ενώ στο Ιόνιο στρεφόμενοι βαθμιαία σε Β-ΒΔ θα πνέουν 6 με 8 Μποφόρ και στο Νότιο πέλαγος οι ριπές ακόμη και τα 9 Μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα. 
Η θερμοκρασία στα Βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί από 5 έως 17 βαθμούς, ενώ στα Κεντρικά και Νότια δεν θα ξεπεράσει τους 15 και τοπικά 16°C. Στο Ιόνιο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 16 με 17, ενώ στις Κυκλάδες και στου υπολοίπου Αιγαίου δεν θα ξεπεράσει τους 15 με 16 βαθμούς. 




Στην Αττική, το σκηνικό του καιρού αύριο Δευτέρα αναμένεται να είναι άστατο καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, με νεφώσεις, τοπικά ισχυρές βροχές αλλά και σποραδικές καταιγίδες. Πιο συγκεκριμένα, ο νομός θα αρχίσει να επηρεάζεται με βροχοπτώσεις από νωρίς τα ξημερώματα, ενώ νωρίς το πρωί αλλά και εκ νέου από το μεσημέρι, δεν αποκλείεται τοπικά να εκδηλώνονται και ισχυρές σύντομες καταιγίδες. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 14-16 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι αρχικά ανατολικοί -νοτιοανατολικοί και σταδιακά από το μεσημέρι ανατολικοί-βορειοανατολικοί, θα πνέουν με ένταση που θα φτάνει κατά τόπους τα 5-6 Μποφόρ.




Για Τρίτη 27/02/2024:
Την Τρίτη ο καιρός θα παρουσιάσει γενικά πρόσκαιρη βελτίωση, με εξαίρεση την Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, την Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, την Βόρεια και Ανατολική Πελοπόννησο καθώς την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, αφού εκεί ίσως εκδηλωθούν διάσπαρτες τοπικές βροχές το πρωί με γρήγορη βελτίωση. Στα υπόλοιπα τμήματα θα επικρατεί αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις, ενώ περιορισμένη θα είναι η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά. 
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν Ανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι 2 με 3 και στα ΝΑ έως 4 Μποφόρ,  ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί 1 με 2 Μποφόρ, καθώς αργότερα θα στραφούν σε Νότιους και θα ενισχυθούν πνέοντας 4 με 5 Μποφόρ. 
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια περίπου από 4 έως 17°C, στα Κεντρικά από 5 έως 18 και στα Νότια από 8 έως 15°C. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου ο υδράργυρος θα φτάσει τους 15 με 16 και νοτιότερα τους 17 βαθμούς. 

Στην Αττική τη Τρίτη φαίνεται πως ο καιρός θα παρουσιάσει σημαντική βελτίωση, με λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα βόρεια και αρκετά διαστήματα με ηλιοφάνεια. Η θερμοκρασία εκ νέου σε άνοδο, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 17-19 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι ανατολικοί -βορειοανατολικοί, θα πνέουν με ένταση που δεν θα ξεπερνάει τοπικά τα 3-5 Μποφόρ.

Από την Τετάρτη και έπειτα, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, περιμένουμε νέο κύμα κακοκαιρίας με ενίσχυση των Νοτιάδων σε θυελλώδης ένταση στο Ιόνιο και μεταφορά Αφρικανικής σκόνης, καθώς έντονα φαινόμενα με ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στη Δυτική χώρα από την Πέμπτη, χωρίς αξιόλογη μεταβολή της θερμοκρασίας. 

Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων.

Επιμέλεια άρθρου: Δ. Ντόβας / Μ. Τζανακάκης

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)