Ο Ιανουάριος του 2024 ο πιο θερμός Ιανουάριος που έχει καταγραφεί ποτέ - Σοκάρουν τα τελευταία στοιχεία

0

''Ο κόσμος μόλις έζησε τον πιο ζεστό Ιανουάριο που έχει καταγραφεί ποτέ'', ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή υπηρεσία παρατήρησης της Γης Copernicus, καθώς η κλιματική αλλαγή και το Ελ Νίνιο συνεχίζουν να φέρνουν αλλεπάλληλα ρεκόρ θερμοκρασίας.

Ο περασμένος μήνας ξεπέρασε σε ζέστη τον Ιανουάριο του 2020 που κατείχε το ρεκόρ, δείχνουν τα αρχεία της κλιματικής υπηρεσίας του Copernicus (CS3), τα οποία χρονολογούνται από το 1950. Το ρεκόρ φετινού Ιανουαρίου έρχεται μετά την κατάταξη του 2023 ως της πιο θερμότερης χρονιάς που έχει ζήσει ο πλανήτης εδώ και 100.000 χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2024 έχει μια στις τρεις πιθανότητες να είναι ακόμη πιο ζεστή χρονιά από την περσινή και 99% πιθανότητα να καταταχθεί στα πέντε πρώτα θερμότερα έτη. ενώ κάθε μήνας της περσινής χρονιάς από τον Ιούνιο και μετά ήταν ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ, σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες τα προηγούμενα χρόνια.

''Όχι μόνον ήταν ο πιο ζεστός Ιανουάριος στα χρονικά, αλλά επιπλέον ζήσαμε μια 12μηνη περίοδο με θερμοκρασία περισσότερο από 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από την προβιομηχανική περίοδο αναφοράς'' σημείωσε η υποδιευθύντρια του C3S Σαμάνθα Μπέρτζες.

''Η ταχεία μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η άνοδος των παγκόσμιων θερμοκρασιών'', σημείωσε.

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο χαρακτηρίζεται από μια ζώνη θερμών επιφανειακών υδάτων στον ανατολικό Ειρηνικό, άρχισε να εξασθενεί τον περασμένο μήνα, ωστόσο οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας τον περασμένο μήνα ήταν οι υψηλότερες οποιουδήποτε Ιανουαρίου μέχρι σήμερα για τον οποίο υπάρχουν στοιχεία.

Πάνω από τους 1,5 βαθμούς

Στην Συμφωνία του Παρισιού του 2015, οι χώρες συμφώνησαν να συγκρατήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα κάτω από τους 1,5-2,0 βαθμούς, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Αν και το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου ξεπεράστηκε για περίοδο 12 μηνών, ο στόχος του Παρισιού δεν έχει επισήμως χαθεί, αφού αναφέρεται σε μακροπρόθεση άνοδο ενός μέσου όρου δεκαετιών.

Ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο στόχος είναι πλέον πρακτικά ανέφικτο να επιτευχθεί, καλούν όμως τις κυβερνήσεις να δράσουν ταχύτερα για τη μείωση των εκπομπών CO2 ώστε να περιοριστεί η υπέρβασή του –και η θανατηφόρα ζέστη, η ξηρασία και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που θα τη συνοδεύσουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters


Επιμέλεια άρθρου: Δ. Ντόβας

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)