Το El Niño υποχωρεί και το La Niña επιστρέφει: Πιθανή σημαντική αλλαγή τους επόμενους μήνες - Ποιες είναι οι συνέπειες

1

Το τρέχον Ελ Νίνιο είναι τώρα ένα από τα ισχυρότερα που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα πάντα με τα τελευταία δεδομένα, κάτι που το μετατρέπει σε ένα σπάνιο «σούπερ Ελ Νίνιο», ενώ παράλληλα οι μετεωρολόγοι πιστεύουν ότι το Λα Νίνια είναι πολύ πιθανό να αναπτυχθεί τους επόμενους μήνες.

Ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους οι επιστήμονες προσδιορίζουν εάν υπάρχει το Ελ Νίνιο, και ένας βασικός δείκτης της δύναμής του, είναι μέσω της θερμοκρασίας της επιφάνειας των ωκεανών.

Από τον Νοέμβριο του 2023 έως και τον Ιανουάριο του 2024, η θερμοκρασία του τροπικού Ειρηνικού Ωκεανού από όπου προέρχεται το Ελ Νίνιο ήταν 2 βαθμούς Κελσίου θερμότερη από την κανονική, σύμφωνα με το Κέντρο Πρόβλεψης Κλίματος της NOAA – ένα όριο που έχει ξεπεραστεί μόνο έξι φορές. Σημαίνει ότι ένα πολύ δυνατό Ελ Νίνιο (σούπερ Ελ Νίνιο) βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παρόλα αυτά, η λεγόμενη δύναμη του σούπερ Ελ Νίνιο δεν αναμένεται να διαρκέσει για πολύ, μιας και πλέον έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της και οδεύει προς μια πτωτική τάση, σύμφωνα με τη Michelle L’Heureux, κλιματολόγο στο Κέντρο Πρόβλεψης Κλίματος.

«Έχουμε ξεπεράσει ελαφρώς το ζενίθ σε αυτό το σημείο», είπε ο L’Heureux στο CNN.

Οι μετεωρολόγοι πιστεύουν ότι ο διακόπτης θα μπορούσε να γυρίσει εντελώς στο Λα Νίνια μόλις από το καλοκαίρι, αλλά πιθανότατα και από το φθινόπωρο και εξέδωσαν ένα «ρολόι» για το Λα Νίνια την Πέμπτη.

Το Ελ Νίνιο επηρεάζει τον καιρό σε όλο τον κόσμο, επομένως η ισχύς και η κατάρρευσή του θα συνεχίσουν να έχουν αντίκτυπο στον καιρό που βιώνουμε τους επόμενους μήνες

«Όσο πιο έντονο είναι ένα φαινόμενο Ελ Νίνιο, τόσο πιο πιθανό είναι να επηρεάσει τον παγκόσμιο καιρό με την πάροδο του χρόνου. Αλλά ο αντίκτυπός του μετριέται σε εποχιακή χρονική κλίμακα, και όχι ως προς τα μεμονωμένα καιρικά φαινόμενα», εξήγησε η L’Heureux.

Το Ελ Νίνιο έχει εποχιακά σημάδια, ιδιαίτερα τον χειμώνα στις ΗΠΑ.


Πολύ σύντομα η επιστροφή του La Niña...

Το φαινόμενο Λα Νίνια φαίνεται να εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς που σημαίνει ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για να σχηματιστεί ένα Λα Νίνια μέσα στους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με μια πρόβλεψη που κυκλοφόρησε από το CPC την Πέμπτη.

Το κέντρο εκτιμά ότι το φαινόμενο θα τεθεί σε ισχύ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με τις συνθήκες Λα Νίνια να είναι όλο και πιο πιθανό να ισχύουν μέχρι το φθινόπωρο.

Υπάρχει 55% πιθανότητα το Λα Νίνια να αναπτυχθεί από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο και μια πιθανότητα 77% από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το L’Heureux και την πρόβλεψη.

Αυτή η απότομη ανατροπή του μοτίβου ωστόσο δεν είναι πρωτόγνωρη. «Ιστορικά, τα ισχυρά Ελ Νίνιο ακολουθούνται από συνθήκες Λα Νίνια περίπου στο 60% του χρόνου», είπε ο L’Heureux.

Ανάλογα με το πότε – ή ακόμα και αν – συμβεί το Λα Νίνια, αυτή η μεγάλης κλίμακας αναστροφή μοτίβων θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί ο καιρός τον υπόλοιπο χρόνο.

Ο Λα Νίνια παράγει συχνά τα αντίθετα καιρικά μοτίβα όπως το Ελ Νίνιο, συμπεριλαμβανομένης μιας πιο ενεργής εποχής τυφώνων στον Ατλαντικό. Οι συνθήκες Λα Νίνια ίσχυαν για ένα μέρος της πιο δραστήριας εποχής τυφώνων στον Ατλαντικό που έχει καταγραφεί: το 2020.

Μια γρηγορότερη μετάβαση στο Λα Νίνια θα μπορούσε να σημαίνει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην επερχόμενη περίοδο των τυφώνων, η οποία ξεκινά τον Ιούνιο και συνήθως κορυφώνεται τον Σεπτέμβριο – ιδιαίτερα εάν οι ωκεανοί παραμένουν εξαιρετικά ζεστοί.

Η περσινή περίοδος των τυφώνων στον Ατλαντικό ήταν ασυνήθιστα ενεργή εν μέσω ρεκόρ θερμών ωκεανών, παρά τις προσπάθειες του Ελ Νίνιο να περιορίσει τη δραστηριότητα.

>Τα χαρακτηριστικά του Λα Νίνια

Σφοδρότερες και περισσότερο μακροχρόνιες βροχοπτώσεις της περιόδου των μουσώνων στην Νοτιοανατολική Ασία συνδέονται με το φαινόμενο Λα Νίνια, και κυρίως στο Πακιστάν που γνώρισε καταστροφικές πλημμύρες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Το φαινόμενο αυτό προκαλεί επιπλέον την ψύξη μέρους των υδάτων στην επιφάνεια του Ειρηνικού, επηρεάζοντας την κύκλο των βροχοπτώσεων και το κλίμα σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη.

Σύμφωνα με την προσωρινή έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας για την κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος 2022, οι κύκλοι των βροχοπτώσεων σε πολλές περιοχές φέτος φέρουν την σφραγίδα του Λα Νίνια.

Επιμέλεια άρθρου: Δ. Ντόβας

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου