Σημαντική αλλαγή στο σκηνικό του καιρού τις επόμενες ώρες: Έρχεται η κακοκαιρία ''Emil'' και φέρνει βροχές και ισχυρές καταιγίδες

0

 

Με σημαντική επιδείνωση του καιρού θα μας αποχαιρετήσει ο Φεβρουάριος στη χώρα, καθώς η κακοκαιρία ''Emil'' βρίσκεται προ των πυλών και φέρνει μαζί της βροχές, τοπικά ισχυρές καταιγίδες αλλά και θυελλώδεις ανέμους. Η νέα αυτή κακοκαιρία αναμένεται να μας απασχολήσει μέχρι και το  Σάββατο καθώς τα φαινόμενα αυτά, μπαίνοντας ο Μάρτιος, θα μετατοπιστούν ανατολικότερα επηρεάζοντας και την υπόλοιπη ηπειρωτική και νησιωτική χώρα, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν επίσης σε ορεινές περιοχές με υψόμετρο περίπου άνω των 1800 μέτρων, χωρίς όμως να αλλάζει σημαντικά η θερμοκρασία. 

Πιο αναλυτικά:

Για σήμερα Πέμπτη 29/2/2024-αύριο Παρασκευή 01/03/2024:  
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από σήμερα το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο, ενώ όσο πλησιάζουμε προς το βράδυ και ξημερώματα Παρασκευής τα φαινόμενα θα ενταθούν επηρεάζοντας αρχικά τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας όπως την Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Κεντρική Στερεά, αλλά και την υπόλοιπη Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα από νωρίς το πρωί της Παρασκευής θα είναι κατά τόπους έντονα κυρίως στην Κεντρική και Νότια χώρα, αφού θα συνοδεύονται από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθούν και χαλαζοπτώσεις, μάλιστα στη Νότια Πελοπόννησο. Καθώς θα μετατοπίζονται σταδιακά τα φαινόμενα ανατολικότερα προς τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, οι βροχοπτώσεις θα εκδηλώνονται πλέον έντονες στην Ανατολική Μακεδονία, την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, την Εύβοια, την Ανατολική Στερεά(συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), καθώς σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και από το βράδυ στη Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Χιόνια επίσης θα πέσουν σε ορεινούς όγκους της ηπειρωτικής μας χώρας περίπου πάνω από τα 1800-2000 μέτρα, ενώ γρήγορη βελτίωση παράλληλα θα παρουσιάσει ο καιρός από τα Δυτικά.
Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα συνεχίσουν να πνέουν Ν-ΝΑ με ένταση που θα φτάνει τα 7 με 8 και τοπικά οι ριπές τα 9 Μποφόρ με εξασθένηση από αύριο το πρωί, ενώ στο Αιγαίο αντιθέτως θα ενισχυθούν πνέοντας ΝΑ 5 με 7 και στα ΝΑ 8 Μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ, ευνοώντας μάλιστα οι συνθήκες και τη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης. 
Η θερμοκρασία αύριο Παρασκευή θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες, αφού στα Κεντρικά και Βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί από 7 έως 16 με 17°C, ενώ στα Νότια δεν θα ξεπεράσει τους 14 με 15 βαθμούς. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα φτάσει τους 15 με 16 βαθμούς, ενώ στου Αιγαίου θα αγγίξει τους 16 με 17 και νοτιότερα στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 18 με 19°C.





Για τη περιοχή της Αττικής: 
Στην Αττική τις επόμενες ώρες δεν φαίνεται πως θα έχουμε κάποια φαινόμενα, ωστόσο αύριο Παρασκευή, το καιρικό σκηνικό αναμένεται να είναι άστατο καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας για το σύνολο του νομού. Πιο συγκεκριμένα, το πρωί αναμένονται νεφώσεις με τοπικά φαινόμενα, ενώ από νωρίς το μεσημέρι τα όποια φαινόμενα θα γενικευτούν και θα ενταθούν, με κορύφωση έως και το απόγευμα. Κατά τις μεσημεριανές ώρες δεν αποκλείεται τοπικά να εκδηλώνονται και ισχυρές καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση αναμένουμε από το βράδυ. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση, δεν θα ξεπερνάει τοπικά στο λεκανοπέδιο τους 14-16 βαθμούς Κελσίου, ενώ ανατολικοί - νοτιοανατολικοί θα πνέουν οι άνεμοι, 4-6 Μποφόρ.

Για Σάββατο 02/03/2024:
Από νωρίς το πρωί βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλώνονται στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ λίγα χιόνια θα σημειωθούν στα ορεινά περίπου πάνω από τα 1600-1800 μέτρα. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών, αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας πιο μεγάλα στη Νότια Ελλάδα. Βελτίωση σε όλη τη χώρα αναμένεται από το βράδυ, ενώ τοπικά περιορισμένη θα είναι η ορατότητα τις νυχτερινές ώρες στα Δυτικά. 
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν στο Βόρειο πέλαγος μεταβλητοί 3 με 4 Μποφόρ, ενώ στο Κεντρικό και Νότιο θα είναι Δυτικοί που δεν θα ξεπερνούν τα 4 με 6 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα είναι ασθενείς 2 με 3 Μποφόρ, εκτός από το Νότιο πέλαγος που θα πνέουν κι εκεί Δυτικοί χωρίς να ξεπερνούν τα 4 με 5 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα Βόρεια περίπου  από 1 έως 15°C, στα Κεντρικά από 3 έως 17 και στα Νότια από 3 έως 18 βαθμούς. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 14 με 15 και νοτιότερα τους 16 με 17°C.

Για τη περιοχή της Αττικής: 
Το Σάββατο, ο καιρός στο νομό περιμένουμε να παρουσιάσει σημαντική βελτίωση με λίγες -παροδικά αυξημένες- νεφώσεις και αρκετά διαστήματα με ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος του νομού. Μικρή είναι η πιθανότητα να ψιχαλίσει ή να βρέξει κάπου τοπικά. Η θερμοκρασία σε νέα άνοδο, θα φτάνει τοπικά στο λεκανοπέδιο τους 17-19 βαθμούς Κελσίου, ενώ δυτικοί - βορειοδυτικοί θα πνέουν οι άνεμοι, 4-6 Μποφόρ. 

Τέλος, την Κυριακή ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες νεφώσεις τις πρωινές ώρες, καθώς θα υπάρξει περαιτέρω εξασθένηση των ανέμων και με τη θερμοκρασία να μην σημειώνει αξιόλογη μεταβολή και να κυμαίνεται σε υψηλότερα για την εποχή επίπεδα. Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε, λοιπόν, συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων.

Επιμέλεια άρθρου: Δ. Ντόβας / Μ. Τζανακάκης

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)