20 χρόνια από τον χιονιά του 2004: Όταν η μέγιστη θερμοκρασία στην Αθήνα δεν ξεπέρασε τον -1 βαθμό Κελσίου...

0


Ένα μοναδικό ταξίδι στο παρελθόν θα κάνουμε μέσα από το συγκεκριμένο άρθρο, με τους κατοίκους της Αττικής ήδη να έχουν προετοιμαστεί ψυχολογικά για ότι θα ακολουθήσει...

Η ημερομηνία από μόνη της είναι ικανή να ξυπνήσει αμέτρητες μνήμες... 

13 Φεβρουαρίου 2004

Εκείνο το πρωινό Παρασκευής, ολόκληρο το λεκανοπέδιο ξύπνησε βουλιαγμένο στο χιόνι...

Τι είχε προηγηθεί...

Την προηγούμενη μέρα, Τσικνοπέμπτη, οι Αθηναίοι τιμούσαν τα παϊδάκια σε ταβέρνες ή σε σπίτια. Όσοι ήταν κοντά στα παράθυρα, γύρω στις 8 με 9 το βράδυ, είδαν τις πρώτες νιφάδες.

Ένας ιδιαίτερα σημαντικός χιονιάς, με εκατοντάδες αποκλεισμένα χωριά, τα περισσότερα από αυτά στην Πελοπόννησο και σημαντικές οι καταστροφές στις καλλιέργειες από τον παγετό. Η χώρα, κυριολεκτικά παρέλυσε. Κυρίως έπληξε τη ΒΔ, Κεντρική και Νότια Ελλάδα. Χιόνι έπεσε μέχρι και στη Γαύδο, το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης.

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας. Το αεροδρόμιο των Σπάτων παρέμεινε κλειστό για πολλές ώρες, ενώ ανυπέρβλητα ήταν τα προβλήματα στα εθνικά δίκτυα.

Στην Αττική, οι Αθηναίοι τιμούσαν τα παϊδάκια σε ταβέρνες ή σε σπίτια. Όσοι ήταν κοντά στα παράθυρα, γύρω στις 8 με 9 το βράδυ, είδαν τις πρώτες νιφάδες.

Καθώς η ώρα περνούσε, οι νιφάδες έγιναν ''τούφες''. Και ενώ ο οικογενειακός ψήστης βαρέθηκε να ψήνει στο τζάκι και τα γλυκάδια τελείωσαν, όλοι βγήκαν στα μπαλκόνια να δουν την εξέλιξη του καιρού. Από παντού ακούγονταν γέλια και επιφωνήματα θαυμασμού. Ο αέρας είχε κοπάσει και πλέον άρχιζε να το στρώνει. Σε λίγα λεπτά, υπήρχε χιόνι στα αυτοκίνητα και λίγο αργότερα άρχισε να το στρώνει στο δρόμο.

Μέσα στη νύχτα, η χιονόπτωση, γινόταν πιο βαριά και άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα στους δρόμους.

Η χιονόπτωση συνεχίσθηκε με αμείωτη ένταση για πολλές ώρες. Το επόμενο πρωί, ολόκληρη η Αττική είχε μεταμορφωθεί σε μία ακόμα πιο μαγική πόλη, ντυμένη στα λευκά.



Σύμφωνα με τις ραδιοβολήσεις καθώς και με μετρήσεις επίγειων μετεωρολογικών σταθμών, οι θερμοκρασίες την επόμενη ημέρα παρέμειναν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, με τον υδράργυρο στο Θησείο να μην ξεπερνάει ακόμα και τους -1,6°C. Σε υψόμετρα άνω των 250 μέτρων, οι μέγιστες τιμές εννοείται πως βρίσκονταν σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα.


Η ιστορική ραδιοβόληση του Ελληνικού για τις 13-02-2004

Ποιοτικά χαρακτηριστικά που δεν έχουμε συναντήσει τα τελευταία 90 χρόνια στην Αθήνα με -13,7 στα 850hPa, -23,1 στα 700hPa και -42,3 στα 500hPa. μολις στα 5190 γεωδυναμικα μετρα. Πρόκειται για μία ''άπιαστη'' ψυχρή εισβολή για την Αττική, αφού τα τελευταία 150 χρόνια δεν υπάρχει καμία μέρα με -1°C και κάτω μέγιστη τιμή στο κέντρο της Αθήνας.


Επιμέλεια άρθρου: Δ. Ντόβας

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)