Έρχεται Σαββατοκύριακο με σκαμπανεβάσματα: Από το ανοιξιάτικο Σάββατο στη βροχερή Κυριακή (Αναλυτική πρόγνωση)

1

 

Μετά από μία εβδομάδα με γενικότερα άστατο καιρό σε μεγάλο μέρος της χώρας, το σκηνικό του καιρού σήμερα Παρασκευή παρουσίασε σημαντική βελτίωση, με άνοδο της θερμοκρασίας και αρκετή ηλιοφάνεια, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, γενικά αίθριος καιρός θα επικρατήσει και αύριο στη χώρα μας με εξαίρεση τα Δυτικά και Νότια που εκεί θα υπάρχουν παροδικά αυξημένες νεφώσεις, οι οποίες θα δώσουν βροχές μέτριας έντασης και λίγα χιόνια σε μεγάλα υψόμετρα. Σημαντική αλλαγή φαίνεται πως περιμένουμε να μας επηρεάσει ωστόσο από την Κυριακή το απόγευμα μέχρι και τη Δευτέρα, καθώς βαρομετρικό χαμηλό από την Ιταλία θα φέρει βροχές και καταιγίδες αρχικά στα Δυτικά, αλλά και χιόνια σε πολύ ορεινές περιοχές κυρίως της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. Σημαντικό επίσης χαρακτηριστικό θα είναι οι θυελλώδεις Νοτιάδες, οι οποίοι θα κρατήσουν σε υψηλές -για την εποχή- τιμές τη θερμοκρασία, καθώς θα μεταφέρουν και έντονη Αφρικανική σκόνη κυρίως στα Δυτικά και Νότια.
 
Πιο αναλυτικά:

Για αύριο Σάββατο 23/02/2024: 
Πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις θα υπάρχουν στα Δυτικά οι οποίες θα δώσουν αρχικά τοπικές βροχές ή και καταιγίδες στην Κέρκυρα και την Ήπειρο, ενώ αργότερα θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα Δυτικά όπως το Νοτιότερο Ιόνιο και τη Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο με μικρότερη ένταση. Λίγα χιόνια θα σημειωθούν επίσης σε πολύ μεγάλα υψόμετρα της ΒΔ χώρας περίπου πάνω από τα 1800-2000 μέτρα, ενώ στα υπόλοιπα τμήματα ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες νεφώσεις που θα αρχίσουν να πυκνώνουν από το απόγευμα.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν Ν-ΝΔ ασθενείς έως μέτριοι 3 με 5 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι Νότιοι 4 με 5 και τοπικά 6 Μποφόρ, ευνοώντας οι μετεωρολογικές συνθήκες και τη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης. 
Η θερμοκρασία, σε άνοδο στα Βόρεια ηπειρωτικά, θα κυμανθεί από 5 έως 17°C, ενώ στα Κεντρικά και Νότια θα κυμανθεί από 6 έως 18 και τοπικά 19°C. Στα νησιά του Αιγαίου και και του Ιονίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 16 με 17 βαθμούς και νοτιότερα τους 18 με 19.

Για Κυριακή 25/02/2024:
Νεφώσεις θα υπάρχουν αρχικά σε όλη τη χώρα πιο αυξημένες στα Κεντρικά και Βόρεια όπου εκεί  ίσως εκδηλωθούν διάσπαρτες ασθενείς βροχές, ενώ από το απόγευμα ο καιρός θα επιδεινωθεί από τα Δυτικά με έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες, οποίες αργά μέσα στη νύχτα και ξημερώματα Δευτέρας θα μεταφερθούν Ανατολικότερα επηρεάζοντας και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα πλην της Αν. Μακεδονίας και τη Θράκης με γρήγορη βελτίωση στα Δυτικά. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα με έμφαση την Πελοπόννησο, αφού θα συνοδεύονται από έντονη κεραυνική δραστηριότητα, ενώ δεν αποκλείεται να προκαλέσουν και ισχυρές χαλαζοπτώσεις. Χιόνια θα πέσουν επίσης πάνω από τα 1600-1800 μέτρα. 
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν Ν-ΝΑ 4 με 5 και τοπικά 6 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις επίσης Ν-ΝΑ 7 με 8 αγγίζοντας οι ριπές ακόμη και τα 9 με 10 Μποφόρ και ευνοώντας οι μετεωρολογικές συνθήκες την έντονη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης κυρίως στα Δυτικά και Νότια. 
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια περίπου από 5 έως 15°C, ενώ στα Κεντρικά και Νότια από 6 έως 16 με 17°C. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου ο υδράργυρος θα φτάσει τους 15 με 16 βαθμούς και νοτιότερα θα αγγίξει τους 17 με 18.
 
Για Δευτέρα 26/02/2024:
Από νωρίς το πρωί λοιπόν ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλώνονται πιο έντονες σε Κεντρική Στερεά, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες, όλα τα Αν. προσήνεμα, Χαλκιδική και νησιά Αν. Αιγαίου, ενώ πιο ήπια θα είναι τα φαινόμενα σε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία. Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται επίσης σε υψόμετρα περίπου άνω των 1500-1700 μέτρων, ενώ τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση από τις απογευματινές προς τις βραδινές ώρες όπου και θα περιοριστούν στα Νοτιοανατολικά.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν Ν-ΝΑ 6 με 7 και τοπικά 8 Μποφόρ, οι οποίοι αργότερα από το απόγευμα θα στραφούν σε Ανατολικούς παρουσιάζοντας σταδιακή εξασθένηση, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν κι εκεί με την ίδια ένταση κυρίως στο Νότιο πέλαγος οι οποίοι θα στραφούν σταδιακά σε Δ-ΒΔ επίσης με εξασθένηση από το απόγευμα. 
Η θερμοκρασία στα Βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 14 με 15 βαθμούς, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα αγγίξει τους 15 με 16 και τοπικά ίσως και τους 17°C.

Την Τρίτη ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση σε όλη τη χώρα με τους Νοτιάδες να εξασθενούν, αλλά από την Πέμπτη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περιμένουμε νέο κύμα κακοκαιρίας από τα Δυτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, και με τους Νοτιάδες να ξαναενισχύονται φτάνοντας τοπικά ακόμη και τα 10 Μποφόρ. Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε, λοιπόν, συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων.

>Για τη περιοχή της Αττικής:

Για αύριο Σάββατο 23/02/2024: 
Αύριο Σάββατο, ο καιρός στο σύνολο του νομού αναμένεται να είναι σε γενικές γραμμές βελτιωμένος, με αρκετή ηλιοφάνεια και λίγες -παροδικά αυξημένες- νεφώσεις κυρίως στα βόρεια. Η θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 17-19 βαθμούς Κελσίου, ενώ νοτιάδες θα πνέουν οι άνεμοι, με ένταση που δεν θα ξεπερνάει τοπικά τα 3-5 Μποφόρ.

Για Κυριακή 24/02/2024:
Τη Κυριακή, ο καιρός στη χώρα περιμένουμε να παρουσιάσει σταδιακά σημαντική αλλαγή, με αρκετές νεφώσεις και μικρά διαστήματα με ηλιοφάνεια κυρίως τις πρωινές ώρες. Από το απόγευμα οι όποιες νεφώσεις θα έχουν πυκνώσει σημαντικά, με πιθανότητες για τοπικά φαινόμενα από το βράδυ. Η θερμοκρασία σε παρόμοια - υψηλά για την εποχή επίπεδα, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 18-20 βαθμούς Κελσίου, ενώ από νότιες - νοτιοανατολικές διευθύνσεις θα εξακολουθούν να πνέουν οι άνεμοι, με ένταση που δεν θα ξεπερνάει τοπικά τα 3-5 Μποφόρ.

Με τοπικά φαινόμενα (ίσως κατά τόπους και ισχυρά) φαίνεται πως θα ξεκινήσει η τελευταία εβδομάδα του μήνα, με βροχές και πιθανές καταιγίδες στο νομό μέχρι κυρίως και τις πρωινές ώρες της Δευτέρας. Παράλληλα ο υδράργυρος θα σημειώσει μικρή πτώση.

Επιμέλεια άρθρου: Δ. Ντόβας / Μ. Τζανακάκης

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου