Βελτιωμένος ο καιρός το Σάββατο - Σημαντική ''φθινοπωρινή'' επιδείνωση του καιρού τη Κυριακή και τη Δευτέρα

0

Με ηλιόλουστες και ανοιξιάτικες συνθήκες εξελίσσεται ο καιρός στη χώρα μας το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, λόγω της μεγάλης απουσίας υετού  και των πολύ υψηλών -για την εποχή- θερμοκρασιών. Ωστόσο, αύριο Σάββατο, φαίνεται πως θα είναι η τελευταία Αλκυονίδα ημέρα, αφού ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με ενίσχυση όμως των Νοτιάδων και μεταφορά Αφρικανικής σκόνης. Από την Κυριακή, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, περιμένουμε μεταβολή στο καιρικό σκηνικό με βροχές, καταιγίδες αλλά και χιόνια στα πολύ ορεινά τμήματα της ΒΔ χώρας.
 
Πιο αναλυτικά:

Για αύριο Σάββατο 10/02/2024: 
Μικρή πιθανότητα για τοπικά ασθενείς βροχές μικρής διάρκειας υπάρχει για τη Θράκη και τα νησιά του ΝΑ Αιγαίου νωρίς το πρωί. Στα υπόλοιπα τμήματα θα επικρατεί ηλιοφάνεια με μόνο λίγες παροδικές νεφώσεις που στα Δυτικά θα είναι πιο πολλές, ενώ από το απόγευμα θα αρχίσουν να πυκνώνουν κι άλλο δίνοντας μέσα στη νύχτα-ξημερώματα Κυριακής βροχές ασθενής έως μέτριας έντασης στην Ήπειρο, τα Επτάνησα, και τη Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο, ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν στις βουνοκορφές της Ηπείρου.
Οι άνεμοι στα πελάγη μας θα ενισχυθούν και θα πνέουν Νότιοι 5 με 6 αγγίζοντας τοπικά οι ριπές πιο Βόρεια τα 7 με 8 Μποφόρ, ευνοώντας μάλιστα και τη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης. 
Η θερμοκρασία, χωρίς αξιόλογη μεταβολή, θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά από 1 έως 16°C, στα Κεντρικά από 3 έως 20 και τοπικά 21 και στα Νότια από 6 έως 18 με 19°C. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη θα φτάσει τους 16 με 17 βαθμούς, και νοτιότερα τους 18°C.

Για Κυριακή 11/02/2024:
Άστατος, λοιπόν, θα είναι ο καιρός στη χώρα μας με βροχές και καταιγίδες αρχικά πιο έντονες στα Δυτικά, ενώ από το μεσημέρι και όσο πλησιάζουμε προς το βράδυ θα ενταθούν στη Βόρεια κυρίως ηπειρωτική χώρα όπως τη Θεσσαλία, και πιο πολύ την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Στα υπόλοιπα τα φαινόμενα κατά τη διάρκεια τη ημέρας θα είναι πιο ήπια, αφού θα εκδηλώνονται παροδικά και διάσπαρτα στην Πελοπόννησο, την Ανατολική Στερεά(συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), την Εύβοια και την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου. Χιόνια επίσης θα πέσουν σε πολύ μεγάλα υψόμετρα ορεινών όγκων της ΒΔ Ελλάδας περίπου από τα 1900-2000 μέτρα.
Οι άνεμοι στα πελάγη μας θα ενισχυθούν κι άλλο και θα πνέουν θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις  Νότιοι 7 με 8 αγγίζοντας οι ριπές ακόμη και τα 9 Μποφόρ, προκαλώντας έτσι και αυξημένη συγκέντρωση Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.
Η θερμοκρασία θα ανέβει ως προς τις ελάχιστες και θα κυμανθεί στα Βόρεια περίπου από 4 έως 17°C, ενώ στα Κεντρικά και Νότια η ελάχιστη δεν θα πέσει κάτω από τους 6 με 7 βαθμούς, καθώς η μέγιστη θα αγγίξει τους 18 με 19°C. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου θα φτάσει τους 15 με 16°C και νοτιότερα τους 17 με 18°C. 

Για Δευτέρα 12/02/2024:
Μπαίνοντας στην επόμενη εβδομάδα, ενώ ο καιρός τη Δευτέρα θα παραμείνει άστατος στα Δυτικά και Βόρεια, θα επιδεινωθεί και στην υπόλοιπη χώρα, αφού θα σημειώνονται πλέον ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες από τα ξημερώματα και νωρίς το πρωί στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), την Εύβοια και την Πελοπόννησο. Δεν αποκλείεται επίσης να υπάρξει και ένα πέρασμα καταιγίδων από το Αιγαίο που θα προκαλέσει ισχυρά φαινόμενα στις Κυκλάδες και τα Ανατολικά του νησιά συνοδευόμενα από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και χαλαζοπτώσεις. Χιονοπτώσεις, επίσης, θα σημειωθούν σε πολύ ορεινές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας χώρας περίπου από τα 1600-1800 μέτρα, ενώ βαθμιαία βελτίωση φαίνεται πως θα παρουσιάσει ο καιρός από το απόγευμα στη Δυτική και Βόρεια χώρα. 
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν Ν-ΝΔ 6 με 7 αγγίζοντας οι ριπές στα Ανατολικά ακόμη και τα 8 με 9 Μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν Δυτικοί 4 με 5 και τοπικά έως 6 Μποφόρ. Οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοούν επίσης και τη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης κυρίως στα Ανατολικά και Νότια.
Η θερμοκρασία θα συνεχίσει να κυμαίνεται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, αφού στα Βόρεια θα αγγίξει περίπου τους 14 με 15 βαθμούς, ενώ στα Κεντρικά και Νότια τους 17 με 18°C.

Τέλος, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, την Τρίτη ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη αλλά μικρή βελτίωση, αφού στη συνέχεια της υπόλοιπης εβδομάδας περιμένουμε στροφή των ανέμων σε ισχυρούς Βοριάδες και σταδιακή πτώση τη θερμοκρασίας με βροχές καταιγίδες, αλλά και χιόνια σε χαμηλότερα υψόμετρα της Κεντρικής και Βόρειας κυρίως χώρας. Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε, λοιπόν, συντονισμένοι για την αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων.

> Αναλυτικά για τη περιοχή της Αττικής:

Για αύριο Σάββατο 10/02/2024: 
Αύριο Σάββατο, ο καιρός στην Αττική αναμένεται να είναι σε γενικές γραμμές ηλιόλουστος, με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Η θερμοκρασία σε υψηλά -για την εποχή- επίπεδα, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 16-18 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες - νοτιοδυτικές διευθύνσεις, με ένταση που δεν θα ξεπερνάει τοπικά τα 3-5 Μποφόρ.


Για Κυριακή 11/02/2024:
Τη Κυριακή, το καιρικό σκηνικό στο νομό αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική μεταβολή στο σύνολό του, με παροδικά αυξημένες νεφώσεις και λίγα διαστήματα ηλιοφάνειας. Από τις απογευματινές - βραδινές ώρες, οι νεφώσεις αναμένεται να πυκνώσουν σημαντικά δίνοντας κάποια τοπικά φαινόμενα (τοπικά πιο ισχυρά) σε πολλές περιοχές του νότιας και δυτικής -κυρίως- Αττικής. Η θερμοκρασία, χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή, θα βρίσκεται σε υψηλά -για την εποχή- επίπεδα, φτάνοντας τοπικά εντός του λεκανοπεδίου ακόμα και τους 15-17 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, τοπικά ενισχυμένοι, με ένταση που θα αγγίζει τοπικά τα 5-7 Μποφόρ.

Σημαντική επιδείνωση φαίνεται πως θα παρουσιάσει ο καιρός στο νομό τις πρώτες ώρες της νέας εβδομάδας, με τοπικές βροχές αλλά και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος του νομού, από νωρίς τα ξημερώματα της Δευτέρας έως και τις πρώτες πρωινές ώρες. Τόσο το Σάββατο, όσο και τη Κυριακή, αυξημένη αναμένεται να είναι και η μεταφορά Αφρικανικής σκόνης.

Επιμέλεια άρθρου: Δ. Ντόβας / Μ. Τζανακάκης

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)