Ο καιρός τις επόμενες ημέρες: Λίγες νεφώσεις, τοπικές βροχές και ανεβασμένες θερμοκρασίες έως τη Παρασκευή - Πτώση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο

1

 

Με αρκετές νεφώσεις, διαστήματα με ηλιοφάνεια αλλά και τοπικά ισχυρά φαινόμενα υποδεχτήκαμε τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα μας, ενώ σε υψηλά επίπεδα παρέμενε τις πρωινές ώρες η υγρασία. Παρακάτω θα δούμε πως αναμένεται να εξελιχθεί το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ώρες, αλλά και τις επόμενες ημέρες, καθώς το σκηνικό του καιρού θα συνεχίσει να είναι βελτιωμένο τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή, με εξαίρεση τα Δυτικά και τα Βόρεια που εκεί ίσως υπάρχουν κάποιες τοπικά, ασθενής-μέτριας έντασης, βροχές. Επίσης τα χιόνια θα περιοριστούν στα βουνά, ενώ οι άνεμοι από την Πέμπτη θα ενισχυθούν ξανά πνέοντας ισχυροί Ν-ΝΔ με τη θερμοκρασία να παρουσιάζει άνοδο και να κυμαίνεται περίπου 10 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. 

Πιο αναλυτικά:

Για αύριο Τετάρτη 17/01/2024:
Περιμένουμε νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα Δυτικά και τα Βόρεια που ίσως δώσουν το πρωί τοπικά ασθενείς βροχές στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο, ενώ δεν αποκλείεται να βρέξει με μικρή διάρκεια στη Θεσσαλία  και τη Χαλκιδική. Αργότερα ο καιρός θα ανοίξει, ενώ στα υπόλοιπα θα επικρατεί ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί ασθενείς έως μέτριοι που από το απόγευμα θα στραφούν σε Νότιους και θα ενισχυθούν πνέοντας στο Αιγαίο 4 με 5 και στο Βόρειο Ιόνιο έως 6 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή, θα κυμανθεί στα Βόρεια περίπου από 0 έως 12°C, στα Κεντρικά από 1 έως 14°C, ενώ στα Νότια από 7 έως 18 και τοπικά 19°C. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 16 με 17°C και Νοτιότερα τους 18 βαθμούς, ενώ στου Βορείου Αιγαίου δεν θα ξεπεράσει τους 13 με 15 βαθμούς.

Για Πέμπτη 18/01/2024:
Παροδικά αυξημένες νεφώσεις θα υπάρχουν, οι οποίες θα δώσουν από το πρωί ασθενείς έως μέτριας έντασης βροχές στην Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Μακεδονία, ενώ δεν αποκλείεται επίσης να βρέξει με μικρή διάρκεια και ένταση αργότερα, στην Εύβοια, την Στερεά Ελλάδα(συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), στη Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Αργότερα προς το μεσημέρι τα νέφη θα διαλυθούν και ο καιρός θα ανοίξει, με εξαίρεση τα Δυτικά και τα Βόρεια που εκεί ίσως ακόμα σημειώνονται κάποιες βροχές χωρίς αξιόλογη σημασία.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν Ν-ΝΔ αρχικά 4 με 5 και τοπικά 6 Μποφόρ, με σταδιακή ενίσχυση αργότερα πνέοντας 7 με 8 και τοπικά στο Βόρειο πέλαγος αγγίζοντας οι ριπές ακόμη και τα 9 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα είναι Νότιοι με ένταση που δεν θα ξεπερνά τα 5 με 6 Μποφόρ. καθώς οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοούν και τη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης.
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω άνοδο και θα κυμανθεί στα Βόρεια περίπου από 4 έως 14°C, στα Κεντρικά από 7 έως 19 και τοπικά 20°C και στα Νότια από 8 έως 21°C. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 17 με 18°C και νοτιότερα τους 19 με 20 βαθμούς. 

Για Παρασκευή 19/01/2024: 
Παροδικές νεφώσεις θα υπάρχουν στην Δυτική και Ανατολική χώρα, οι οποίες ίσως δώσουν τοπικά ασθενείς βροχές σύντομης διάρκειας στην Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ στα υπόλοιπα τμήματα ο καιρός παράλληλα θα είναι αίθριος με λίγες νεφώσεις.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από ΝΔ διευθύνσεις 4 με 5 και στα Νότια έως 6 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι Δ-ΝΔ 2 με 3 και στα ανοιχτά έως 4 Μποφόρ με τις μετεωρολογικές συνθήκες να ευνοούν και τη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης κυρίως στα Νότια.
Η θερμοκρασία, σε υψηλότερες για την εποχή τιμές, στα Βόρεια θα αγγίξει τοπικά τους 16 με 17°C, στα Κεντρικά τους 19 με 20 και στα Νότια τους 20 με 21 βαθμούς.

Η εβδομάδα όμως, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται πως τελειώνει με τσουχτερό κρύο, αφού το Σαββατοκύριακο αλλάζει ο καιρός, με ψυχρές αέριες μάζες να κατηφορίζουν από τη Σκανδιναβία και να προκαλούν ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας, θυελλώδεις Βοριάδες αλλά και χιόνια σε πολύ χαμηλά υψόμετρα της Κεντρικής και Βόρεια κυρίως χώρας. Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Αναλυτική ενημέρωση για την ένταση και το ποιες περιοχές θα επηρεαστούν θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες.

> Αναλυτικά για τη περιοχή της Αττικής:

Τετάρτη (17/01/2024)
Αύριο Τετάρτη, η μέρα στο νομό αναμένεται να ξεκινήσει με λίγες νεφώσεις, οι οποίες από το μεσημέρι σταδιακά θα πυκνώσουν. Πιθανότητα εκδήλωσης ασθενούς βροχόπτωσης παρουσιάζεται τις απογευματινές ώρες στα βόρεια. Η θερμοκρασία σε άνοδο, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 17-19 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι νότιοι - νοτιοδυτικοί, θα πνέουν με ένταση που δεν θα ξεπερνάει τοπικά τα 4-5 Μποφόρ.

Πέμπτη (18/01/2024)
Τη Πέμπτη, στην Αττική  περιμένουμε λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, ενώ δεν θα λείψουν και τα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 18-20 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι, νότιοι, θα πνέουν με ένταση που θα φτάνει τοπικά τα 4-6 Μποφόρ.

Παρόμοιο αναμένεται να παραμείνει το σκηνικό του καιρού στην Αττική  και την Παρασκευή, με λίγες, παροδικά  αυξημένες, νεφώσεις, διαστήματα με ηλιοφάνεια αλλά και θερμοκρασίες που ίσως ξεπεράσουν ακόμα και τους 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ αξιόλογη μεταβολή του καιρού αναμένεται το Σαββατοκύριακο.

Επιμέλεια άρθρου: Δ. Ντόβας / Μ. Τζανακάκης

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου