Σε εξέλιξη η κακοκαιρία: Νιφάδες φάνηκαν σε πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου - Μπροστά μας τα πιο έντονα φαινόμενα

0

 


Με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας αλλά και τοπικά φαινόμενα ξεκίνησε η πρώτη ημέρας της εβδομάδας για τη χώρα μας, με χιονοπτώσεις για τα ορεινά και ημιορεινά τμήματα (600μ+) και τοπικές εξάρσεις με χιονοχάλαζο ή χιονόνερο μέχρι και στο κέντρο της Αθήνας. Πάμε να δούμε πως αναμένεται να εξελιχθεί το σκηνικό του καιρού στην χώρα από τις επόμενες ώρες μέχρι και αύριο Τρίτη, καθώς τα δύσκολα φαίνεται να είναι μπροστά, με το Αιγαίο να ''ενεργοποιείται'' τις επόμενες ώρες και τα υψόμετρα των χιονοπτώσεων να κατεβαίνουν σε αρκετά χαμηλότερα υψόμετρα.

Πιο αναλυτικά, βροχές ή χιονόνερο θα σημειώνονται στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα τις επόμενες ώρες, ενώ έντονες χιονοπτώσεις με αξιόλογες χιονοστρώσεις θα εκδηλωθούν στην Αν. Θεσσαλία, την Εύβοια, την Κεντρική και Ανατολική Στερεά(συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) με ενδεικτικό υψόμετρο από τα 400-500 μέτρα(πρόσκαιρα αργά το βράδυ από τα 300), στη Βόρεια και Ανατολική Πελοπόννησο κατά διαστήματα από τα 500-600 μέτρα(πρόσκαιρα αργά το βράδυ από τα 400), καθώς επίσης και στην Κρήτη από τα 600-700 μέτρα(πρόσκαιρα αργά το βράδυ από τα 500). Επιπλέον, καταιγίδες θα εκδηλώνονται στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, καθώς στις Σποράδες και τις Κυκλάδες θα σημειώνονται ασθενείς βροχές και χιονόνερο στα πιο ορεινά τμήματα. Στα υπόλοιπα θα επικρατεί ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, ενώ τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός που τοπικά θα είναι ολικός.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις Β-ΒΑ 6 με 7 και τοπικά οι ριπές έως 8 με 9 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν και εκεί ΒΑ μέτριοι 2 με 4 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία, σε περαιτέρω πτώση, στα Βόρεια και Κεντρικά θα κυμανθεί από -3 έως 8°C, ενώ στα Νότια τους 4 με 11°C. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 09 με 10°C και βορειότερα τους 6 με 7, ενώ ταυτόχρονα στα Δωδεκάνησα θα αγγίξει τους 11 με 12 βαθμούς.

Αύριο Τρίτη, από τα ξημερώματα, λοιπόν, οι χιονοπτώσεις θα κατεβούν σε ακόμη χαμηλότερο υψόμετρο, αφού θα σημειώνονται πλέον περίπου από τα 100-200 μέτρα σε Αν. Θεσσαλία, Εύβοια, Κεντρική και Ανατολική Στερεά(συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), από τα 300 μέτρα στην Βόρεια και Ανατολική Πελοπόννησο και από τα 400 μέτρα στην Κρήτη. Αξίζει να σημειωθεί, ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει λεπτή χιονόστρωση πάνω σε ευαίσθητες επιφάνειες νωρίς το πρωί στα πεδινά και ημιπεδινά κυρίως της Αν. Θεσσαλίας, της Εύβοιας και της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς (Αττική), η οποία όμως θα λιώσει σύντομα λόγω της εναλλαγής χιονιού με βροχής από το μεσημέρι. Χιονονιφάδες ίσως θα δουν και τα παραθαλάσσια τμήματα των προαναφερθέντων περιοχών χωρίς όμως κάποια αξιόλογη χιονόστρωση για τον ίδιο λόγο. Βροχή ή χιονόνερο θα σημειώνεται επίσης στις Σποράδες, τις Κυκλάδες και τα παράκτια τμήματα της Αν. Πελοποννήσου και της Κρήτης, ενώ στα υπόλοιπα ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες νεφώσεις. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός που τοπικά θα είναι ολικός.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν ΒΑ 7 με 8 και τοπικά οι ριπές θα αγγίζουν ακόμη και τα 9 με 10 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι και εκεί ΒΑ πνέοντας με μικρότερη ένταση 4 με 5 και τοπικά οι ριπές 6 με 7 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία, σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, θα κυμανθεί στα Βόρεια περίπου από -8 έως 8°C, στα Κεντρικά από -4 έως 6°C και στα Νότια από 0 έως 9°C. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 08 με 10°C και βορειότερα τους 6 με 7, ενώ ταυτόχρονα στα Δωδεκάνησα θα αγγίξει τους 10 με 11 βαθμούς. 

Σταδιακή βελτίωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από το μεσημέρι της Τετάρτης, με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας αλλά και παύση των φαινομένων.

> Αναλυτικά για τη περιοχή της Αττικής:

Από αργά το απόγευμα σήμερα Δευτέρα τα υψόμετρα των χιονοπτώσεων αναμένεται να κατέβουν σημαντικά, φτάνοντας τοπικά ακόμα και τα 200-250 μέτρα (οι χιονοπτώσεις θα φτάνουν μέχρι και τα βόρεια προάστια). Αξίζει να τονιστεί σε αυτό το σημείο πως η ένταση των χιονοπτώσεων στα ορεινά, ενδεχομένως να είναι κατά περιόδους ισχυρή. Στα πεδινά τμήματα θα σημειώνεται χιονόνερο ή βροχή, ενώ νιφάδες αναμένεται να συνεχίζουν να βλέπουν αρετές περιοχές του λεκανοπεδίου, ειδικά εκείνες που βρίσκονται πλησίον ορεινού όγκου. Η θερμοκρασία σε πτώση, δεν θα ξεπερνάει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 07-09 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια τμήματα της πρωτεύουσας οι μέγιστες τιμές θα βρίσκονται 2-3 βαθμούς χαμηλότερα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες - βορειοανατολικές διευθύνσεις, τοπικά ενισχυμένοι, αγγίζοντας ακόμα και τα 6-7 Μποφόρ.

Από νωρίς τα ξημερώματα της Τρίτης έως και τις πρώτες πρωινές ώρες, περιμένουμε τοπικές χιονοπτώσεις μέχρι και σε πιο χαμηλότερα υψόμετρα, ενώ σε αυτές τις ώρες, εμφανίζεται μεγάλη πιθανότητα για την εμφάνιση νιφάδων στο μεγαλύτερο μέρος του λεκανοπεδίου. Είναι αρκετά δύσκολο να μιλήσουμε για πιθανότητα χιονόστρωσης, καθώς όλα θα κριθούν εκείνη τη στιγμή (πρόκειται για μια οριακή κακοκαιρία για τα πεδινά), ωστόσο οι περισσότερες πιθανότητες θέλουν τις όποιες χιονοστρώσεις σε υψόμετρα μεγαλύτερα των 200 μέτρων ( ενδεικτικά από Μαρούσι και βορειότερα), με τα υπερβόρεια του νομού (Διόνυσος, Άγιος Στέφανος, Εκάλη, Δροσιά) να δέχονται αξιόλογες ποσότητες χιονιού. Στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές θα σημειωθεί ασθενής βροχή ή χιονόνερο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας περιμένουμε το άστατο σκηνικό του καιρού να παραμένει, με τοπικά φαινόμενα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Πιθανότητα για νέες χιονοπτώσεις σε χαμηλότερα υψόμετρα παρουσιάζεται κατά τις βραδινές ώρες. Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα, δεν θα ξεπερνάει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 06-08 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια τμήματα της πρωτεύουσας οι μέγιστες τιμές θα βρίσκονται 2-3 βαθμούς χαμηλότερα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες - βορειοανατολικές διευθύνσεις, τοπικά ενισχυμένοι, αγγίζοντας ακόμα και τα 6-7 Μποφόρ.

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)