24 Ιανουαρίου 2022: Όταν η κακοκαιρία ''Ελπίδα'' παρέλυσε την Αττική (Το χρονικό της κακοκαιρίας - Φωτογραφίες / Βίντεο)

3

 


Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που η Αττική δέχτηκε μια από τις ισχυρότερες χιονοκακοκαιρίες της τελευταίας τριακονταετίας.  Μια μέρα που το χιόνι έπεφτε πυκνό από το πρωί μέχρι το βράδυ, από τα ορεινά μέχρι και τα παραθαλάσσια. Αναφερόμαστε φυσικά στην κακοκαιρία «Ελπίς».

Η κακοκαιρία «Ελπίς», επηρέασε τη χώρα μας στο διάστημα  23-26 Ιανουαρίου 2022 και προκάλεσε ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας αλλά και ισχυρές χιονοπτώσεις / χιονοκαταιγίδες σε Αττική, Εύβοια, Κυκλάδες και Κρήτη, με το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο, να εντοπίζεται στην Αττική, η οποία στην κυριολεξία, σε μεγάλο μέρος της, θάφτηκε στο χιόνι.
 
Σε αυτό το άρθρο θα πάμε να θυμηθούμε κάθε στιγμή αυτής της κακοκαιρίας, από την «σύλληψή» της έως και το λιώσιμο του τελευταίου εκατοστού χιονιού.

> Το χρονικό της κακoκαιρίας

(10 ημέρες πριν την ψυχρή εισβολή)

10 μέρες πριν από τη ψυχρή αυτή εισβολή, τα προγνωστικά μοντέλα άρχιζαν ήδη να «φωνάζουν» για ένα εξαιρετικά ύποπτο διάστημα από τις 20 Γενάρη και μετά, με συνεχείς καταβάσεις ψύχους. Οι ώρες πρόγνωσης, ωστόσο, ήταν πολλές και με βάση την εμπειρία, δύσκολα θα μπορούσε να επαληθευτεί ό,τι φαινόταν εκείνη τη χρονική στιγμή. Επιπλέον, το ψύχος στη χώρα μας δεν φαινόταν ικανό να καταφέρει να προκαλέσει έναν ιστορικό χιονιά. (Το ψύχος παρέμενε ενισχυμένο για αρκετές ημέρες στην βόρεια και βορειοανατολική Ευρώπη).
  • Διχογνωμία των μοντέλων
Αρκετές ημέρες πριν από την μεγάλη κακοκαιρία, τα προγνωστικά μοντέλα δεν είχαν μεταξύ τους συμφωνία. Ωστόσο, έδειχναν να συμφωνούν σε ένα διάστημα κρύου με ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Στις παρακάτω εικόνες βλέπουμε τους χάρτες γεωδυναμικών και θερμοκρασίας στα 850hPa των 240h, από τα προγνωστικά μοντέλα GFS και ECMWF.







(5 ημέρες πριν την ψυχρή εισβολή)

5 μέρες πριν τη κακοκαιρία, όλα πλέον είχαν αρχίσει να επιβεβαιώνουν πως κάτι ισχυρό θα μας επισκεπτόταν από τις 23 Ιανουαρίου και μετά (φαινόταν να έχει διάρκεια)… Ήταν σίγουρο, πως στο επίκεντρο θα έμπαιναν τα Αν. προσήνεμα. Το ''κυρίως πιάτο'' θα ερχόταν από αργά το μεσημέρι της Δευτέρας και θα μας απασχολούσε ''non-stop'' μέχρι και τις πρωινές ώρες της Τρίτης.
(Πρόγνωση από το meteo.gr για την ερχόμενη κακοκαιρία στις 20-01 και 21-1 αντίστοιχα):

''Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται στη χώρα μας τις επόμενες τουλάχιστον 5 ημέρες. Αιτία για αυτή τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας είναι η ανάπτυξη ενός ισχυρού διπόλου ατμοσφαιρικών πιέσεων μεταξύ της Δυτικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Πιο συγκεκριμένα, η επέκταση ενός πεδίου υψηλών ατμοσφαιρικών πιέσεων πάνω από την Δυτική Ευρώπη και η παράλληλη πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης πάνω από την Ανατολική Ευρώπη θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση βορειοδυτικών ανέμων που θα επιτρέψουν την μεταφορά πολύ ψυχρών και ξηρών αερίων μαζών προς την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.''
''Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη θα ευνοήσει τη μεταφορά πολικών αερίων μαζών προς από τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες. Αιτία για αυτή τη σημαντική ψυχρή εισβολή είναι ο έντονος κυματισμός του αεροχειμάρρου πάνω από την Ευρώπη. Ο αεροχείμαρρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Ο αεροχείμαρρος εντοπίζεται σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη θερμοκρασιακή διάφορα μεταξύ δυο αερίων μαζών, ενώ η κίνηση του αεροχειμάρρου καθορίζει την δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων. Αυτός ο έντονος κυματισμός του αεροχειμάρρου που λαμβάνει ήδη χώρα, πηδαλιουχεί την δημιουργία ενός μεγάλης κλίμακας και επίμονου διπόλου ατμοσφαιρικών πιέσεων μεταξύ της Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης ευνοώντας έτσι την επικράτηση βορείων ανέμων και την μεταφορά αερίων μαζών πολικής προέλευσης προς τη χώρα μας για αρκετές ημέρες. Αυτό φαίνεται χαρακτηριστικά και στα γραφήματα παρακάτω που δείχνουν τη θέση του αεροχειμάρρου με ερυθρές αποχρώσεις και τις ψυχρές αέριες μάζες με μπλέ αποχρώσεις για σήμερα Παρασκευή 21/01. και την Κυριακή 23/01. Η πτώση της θερμοκρασίας θα ξεκινήσει σταδιακά από σήμερα Παρασκευή 21/01, καθώς ένα ψυχρό μέτωπο θα σαρώσει τη χώρα μας από βορρά προς νότο. Καθώς αυτό το ψυχρό μέτωπο θα κινείται νότια αναμένουμε αρχικά τοπικές βροχοπτώσεις στα πεδινά και ημιορεινά τμήματα και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της Δυτικής, Κεντρικής και Βόρειας χώρας ενώ τοπικές βροχές και πιθανές καταιγίδες αναμένονται στις Κυκλάδες, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη. Παράλληλα με την πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο μετά τις απογευματινές ώρες, οι χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται και σε χαμηλότερα υψόμετρα και έτσι τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου χιονοπτώσεις αναμένονται και σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και τα βορειότερα τμήματα της Ανατολικής Στερεάς.''

Παρακάτω ακολουθούν χάρτες γεωδυναμικών, θερμοκρασίας στα 850hPa καθώς επίσης και υετού, των 120+ ωρών, από το προγνωστικό μοντέλο GFS.













Οι ώρες με αρκετό υετό άρχιζαν να μας υποψιάζουν ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν τοπικά προβλήματα, όμως ακόμα δεν μπορούσε να κλειδώσει κάτι.
 
(2 ημέρες πριν την κακοκαιρία)

Η κακοκαιρία έχει πλέον κοπεί σε «2 φάσεις». Η πρώτη φάση (σχετικά χαμηλής δυναμικής) προβλέπεται να επηρεάζει την Αττική από το Σάββατο (22/1/2022) έως και το πρωί της Κυριακής (23/1/2022) με χιονοπτώσεις ως τα υπερβόρεια και τα βόρεια προάστια του νομού, ενώ η δεύτερη (και πιο ισχυρή) από το απόγευμα της Κυριακής (23/1/2022) έως και το βράδυ της Τετάρτης (26/1/2022) με κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις από τα βουνά ως το κύμα. Οι ισχυρότερες χιονοπτώσεις στο λεκανοπέδιο εξακολουθούσαν να αναμένονται από αργά το μεσημέρι της Δευτέρας.

Παρακάτω ακολουθούν χάρτες γεωδυναμικών και θερμοκρασίας στα 850hPa, των 12+ ωρών, από το προγνωστικό μοντέλο GFS.











(Ελπίδα, ώρα 0…)

Λίγες μόλις ώρες πριν την μεγάλη μέρα της 24ης Ιανουαρίου, η Ελπίδα είχε ήδη αρχίσει να κάνει την επέλαση της από τα βόρεια του νομού ντύνοντας προσωρινά στα λευκά περιοχές των βόρειων προαστίων καθώς επίσης και τα ορεινά – ημιορεινά του νομού. 
Οι θερμοκρασίες είχαν αρχίσει να παρουσιάζουν σημαντική πτώση, ενώ ο τότε περιφερειάρχης Αττικής, κος Γιώργος Πατούλης, είχε ήδη βγάλει ανακοίνωση να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στο νομό την Δευτέρα και την Τρίτη.
«Σύμφωνα με όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής, περιμένουμε όλη την Αττική να είναι στα λευκά το πρωί της Τρίτης.»

«Δεδομένου ότι μέχρι τη στιγμή αυτή η εικόνα των μετεωρολόγων είναι ότι το ψυχρό κύμα της κακοκαιρίας θα ξεκινήσει από αύριο το πρωί στην Αττική και ότι το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν, αποφασίσαμε τα σχολεία όλων των βαθμίδων να μην λειτουργήσουν δια ζώσης αύριο Δευτέρα 24 Ιανουαρίου καθώς και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου.»

Ώρα 17:45, απόγευμα Κυριακής 23 Ιανουαρίου. Στα βόρεια και Ανατολικά του νομού, έρχεται σε όλους μήνυμα από το 112 για επικίνδυνες χιονοπτώσεις.




Παράλληλα, τα μετεωρολογικά μοντέλα έδειχναν πως η κακοκαιρία θα ήταν τελικά ικανή να φέρει έναν ''ιστορικό'' χιονιά στην Αττική…

Αξίζει να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο πως οι μετεωρολόγοι ανέμεναν τα ισχυρά φαινόμενα από το μεσημέρι, ενώ μέσα από το weatherforattica.gr σας είχαμε ενημερώσει πως οι πρώτες ισχυρές χιονοπτώσεις θα ξεκινούσαν ακόμα και στα πεδινά του λεκανοπεδίου από νωρίς το πρωί.
 












> 24 Ιανουαρίου 2022 <

Από νωρίς το πρωί, ο ουρανός στην Αττική ήταν ''φορτωμένος''… Ακόμα δεν είχαν ξεκινήσει τα φαινόμενα…  Η θερμοκρασία στις 7 το πρωί μέσα από μετεωρολογικό σταθμό στο Θησείο, έδειχνε 1.5 βαθμό.



Παλλήνη 200μ, Νίκη Γλυνού


Το κέντρο της πόλης αρχίζει να γεμίζει καθώς η πρωινή κίνηση των πολιτών για την εργασία τους έχει ξεκινήσει… 
Οι μετεωρολόγοι εξακολουθούν να επιμένουν πως τα ισχυρά φαινόμενα θα επισκεφτούν το νομό μας από το μεσημέρι…

Η ώρα είναι 8:00. Οι πρώτες αναφορές χιονόπτωσης από τα ημιορεινά του νομού και τα βόρεια προάστια, έχουν αρχίσει να καταφθάνουν ασταμάτητα. Μέσα σε λίγη ώρα, νιφάδες βλέπει όλο το λεκανοπέδιο. Η θερμοκρασία σε πτώση… Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα και τα εκχιονιστικά ''οπλισμένα'' περιμένουν να επέμβουν σε οτιδήποτε προκύψει.

Παλλήνη 200μ, Νίκη Γλυνού


Μία ώρα αργότερα, οι χιονοπτώσεις εκδηλώνονται πυκνές στο μεγαλύτερο μέρος του νομού… Οι λεωφόροι καταλήγουν να είναι ένα αχανές Parking ενώ όσοι δεν έχουν αλυσίδες, εγκλωβίζονται ακόμα και σε μερικούς από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Πρωτεύουσας.


Μπλοκαρισμένοι δρόμοι στο λεκανοπέδιο


Η Εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας κλείνει για τα φορτηγά, ο Ερυθρός Σταυρός βοηθάει το κράτος στις μετακινήσεις πολιτών με κινητικά προβλήματα ή άλλα προβλήματα υγείας, ενώ επίσης ο ηλεκτρικός και το μετρό σταματάνε τα δρομολόγια εξαιτίας του μεγάλου όγκου χιονιού που έχει συγκεντρωθεί στις ράγες σε αρκετά σημεία. 
Λίγο μετά της 10, ένα νέο μήνυμα από το 112 ηχεί σε ολόκληρη την Αττική και αυτή τη φορά προτρέπει τους πολίτες να αποφύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση.

Όσο η ώρα περνάει, το χιόνι εξακολουθεί να πέφτει πυκνό και τα μεγαλύτερα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στα βόρεια και ανατολικά του νομού. Μεγαλύτερος όγκος χιονιού σημειώνεται σε περιοχές γύρω από τον Υμηττό και την Πεντέλη.


Λίγο μετά τις 11, ανακοινώνεται πως οι δημόσιοι υπάλληλοι θα σχολάσουν στις 12, προκειμένου να γλιτώσουν τα ισχυρότερα φαινόμενα, ενώ χιονόστρωση παρατηρείται ακόμα και σε περιοχές δίπλα στο κύμα.

Βάρκιζα, 25/01/2022 - (weather-club)

Οι πρωτόγνωρες καταστάσεις συνεχίζονται, με την λεωφόρο Κατεχάκη να κλείνει εξαιτίας του χιονιού και τις πτήσεις στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, να ακυρώνονται, η μία μετά την άλλη. 
Ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα…

Λ. Κατεχάκη, 24/01/2022 - (weather-club)
Παρά την έντονη χιονόπτωση λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα», η ομάδα street work του ΟΚΑΝΑ με επικεφαλής τον  πρόεδρο Θανάση Θεοχάρη διένειμε υγειονομικό υλικό ασφαλούς χρήσης και υλικό προστασίας για τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε σημεία συνάθροισης εξαρτημένων ατόμων στο κέντρο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα στην πλατεία Κλαυθμώνος και στην οδό Ιάσονος, μοιράστηκαν γάντια, σκουφιά, κασκόλ, κουβέρτες και ΚΙΤ ασφαλούς χρήσης σε 100 άστεγους.


Και κάπου εδώ, έχει πλέον δημιουργηθεί το απόλυτο χάος. Οι οδηγοί εγκλωβίζονται στην Αττική οδό που δεν έκλεισε έγκαιρα με αποτέλεσμα οι διέξοδοι εξαιτίας του χιονιού να είναι ελάχιστες…





Αττική Οδός, 24/01/2022 - (Καθημερινή)


Οδηγός καταγγέλλει πως το μποτιλιάρισμα κρατά περισσότερες από τέσσερις ώρες και δεν έχει κάνει την εμφάνισή του κανένας υπεύθυνος. Καθώς οι ώρες περνούν, κάποιοι αρχίζουν και ανησυχούν πώς θα ξεμείνουν από καύσιμα που προς το παρόν κρατούν τις μηχανές αναμμένες και τους ίδιους ζεστούς.
 
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο τότε Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης επιβεβαίωσε πως υπάρχουν εγκλωβισμένοι οδηγοί χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες στην Αττική Οδό, στο ύψος της Δουκίσσης Πλακεντίας και ζήτησε από την εταιρεία που έχει την ευθύνη διαχείρισης του αυτοκινητόδρομου να κάνει το καλύτερο δυνατό.
Κυκλοφοριακό κομφούζιο παρατηρείται επίσης σε πολλούς κεντρικούς δρόμους - σε Κηφισίας, Μεσογείων, σε δρόμους στην Πεύκη, την Πεντέλη, την Κηφισιά και την Αγία Παρασκευή.

Οι εικόνες από την Αττική οδό τις επόμενες ώρες σοκάρουν… Εκατοντάδες οδηγοί, εγκλωβισμένοι στο χιόνι, δέχονται πλέον βοήθεια από δυνάμεις της ΕΜΑΚ που τους προσφέρουν νερό, κουβέρτες και φαγητό.




Αττική Οδός, 24/01/2022 - Οι οδηγοί εγκλωβισμένοι στον αυτοκινητόδρομο για περισσότερες από 13 ώρες...
Μέχρι το τέλος της ημέρας, το μεγαλύτερο μέρος του νομού Αττικής έχει ‘’θαφτεί στο χιόνι΄΄, ενώ στο δυτικό τόξο του νομού (Νίκαια, Πειραιάς, Περιστέρι, Κορυδαλλός, κλπ) έχει σημειωθεί ελάχιστη χιονόστρωση από 1 – 10 εκατοστά…

Η επόμενη μέρα ορίζεται από το κράτος ως αργία, ενώ η τηλεκπαίδευση συνεχίζεται και τις επόμενες ημέρες. Οι χιονοπτώσεις παρουσιάζουν ύφεση από την Τρίτη… 
Μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι μοιάζουν πλέον με parking, με τα αυτοκίνητα να είναι παρατημένα μέσα στη μέση του δρόμου, θαμμένα κάτω από το χιόνι...




Τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει όμως είναι σοβαρά και ατελείωτα…


 
Επειδή όμως αναφερθήκαμε πολύ στα προβλήματα αυτής της κακοκαιρίας, ας δούμε όσες φωτογραφίες και βίντεο καταφέραμε να μαζέψουμε από την Ελπίδα, αποκαλύπτοντας έτσι και την άλλη μεριά, ενός μοναδικά όμορφου και σπάνιου τοπίου, από την ολόλευκη Αττική.










Αθήνα, Κέντρο (weather club)





Ακρόπολη (weather club)





Παλλήνη 200μ, Νίκη Γλυνού




Άλιμος (Weather Club)





Άνω Ηλιούπολη (Weather Club)




Αγία Παρασκευή (Weather Club)








Ζωγράφου (Weather Club)









Άνω Χαλάνδρι (Weather Club)






Αεροδρόμιο, Μιχάλης Τζανακάκης





Νέο Ηράκλειο, Κώστας Καρανάσιος




Αγία Παρασκευή, Κωνσταντίνος Οικονόμου



Μενίδι, Φίλιππος Κολποδίνος











Άγιος Στέφανος, Χαράλαμπος Τσομπανίδης



Σταμάτα, Χαράλαμπος Τσομπανίδης








Διόνυσος, Χαράλαμπος Τσομπανίδης




και πολλές πολλές ακόμα εικόνες και βίντεο...


Αποτίμηση Κακοκαιρίας


Περιοχή

Εκατοστά χιονόστρωσης

Νοτιοδυτικά Προάστια

0 – 10

Νοτιοανατολικά Προάστια

10 – 25

Κέντρο Αθήνας και πέριξ

15 – 25

Δυτικά προάστια

5 – 15

Αν. Προάστια - Υμηττός

30 – 50

Β. Δυτικά προάστια - Πάρνηθα

20 – 25

Β. Ανατολικά προάστια – Πεντέλη

35 – 75

Υπερβόρεια προάστια

  35 – 45  

Υπερβόρεια Ημιορεινά

45 – 80



 
Συμπεράσματα και εξηγήσεις



  • Τι οδήγησε τελικά σε αυτό το χάος;
> Η μετεωρολόγοι, απαξίωσαν το φαινόμενο και παρέμειναν φειδωλοί μέχρι και τη τελευταία στιγμή. Αποτέλεσμα ήταν, ο κρατικός μηχανισμός να μην προετοιμαστεί για καταστροφικά φαινόμενα.

> Το κράτος δεν υποχρέωσε τους οδηγούς να έχουν αλυσίδες, ούτε όρισε ως αργία τη Δευτέρα.
 
  • Ήταν κακοκαιρία που θα μείνει στην ‘‘τοπική’’ Ιστορία

> Αν και η απουσία των φαινομένων προκάλεσε τη δυσαρέσκεια σε πολλούς κατοίκους του Δυτικού λεκανοπεδίου, αυτή η κακοκαιρία, θα μπορούσε να θεωρηθεί ιστορική και σε γενικό επίπεδο, αλλά και σε τοπικό επίπεδο.
 
> Περιοχές όπως Γέρακας, Ζωγράφου, Αγία Παρασκευή, κατέγραψαν ρεκόρ χιονιού για τα τελευταία 100 χρόνια.
 
Εικόνες από το χιονισμένο Σύνταγμα είναι εξίσου σπάνιο.
 
  • Έλλειψη σωστής και άμεσης ενημέρωσης
> Μετεωρολόγοι, προκειμένου να «γλιτώσουν» το όνομά τους, από τυχόν «αλλαγή σχεδίου», προτιμούν να μην δώσουν στο κόσμο τη πραγματική διάσταση των φαινομένων. Αποτέλεσμα ήταν η απουσία της κατάλληλης προσοχής από κράτος και πολίτες. 
> Προτίμησαν να πάρουν μέτρα μετά το πέρας των φαινομένων.
 
  • Τα μοντέλα δεν αντιλαμβάνονται τη πραγματικότητα
Για ακόμα μια φορά είδαμε πως τα προγνωστικά μοντέλα αδυνατούν να αντιληφθούν τη πραγματικότητα ειδικά σε περιπτώσεις τύπου « ALK», καθώς είναι καθαρά τοπικές καταστάσεις που δεν πιάνονται από τα παγκόσμια σχεδιασμένα μοντέλα.
 
Κλείνοντας αυτό το αφιέρωμα – άρθρο, καταλαβαίνουμε πως η κακοκαιρία του 2022 δεν είναι κάτι συνηθισμένο για την περιοχή της Αττικής και φυσικά οι πιθανότητες επανάληψης σε μικρό χρονικό διάστημα είναι ελάχιστες, ωστόσο εμείς, μέσα από το weatherforattica.gr θα είμαστε πάντα εδώ, όπως και τότε, με σκοπό να σας ενημερώνουμε καθημερινά για κάθε πιθανή καιρική αλλαγή. Για έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση.

Πηγές: weather-club.gr / meteo.gr / meteociel.fr

Σας ευχαριστούμε όλους για το υλικό που μοιραστήκατε μαζί μας!

Επιμέλεια άρθρου: Δ. Ντόβας

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

3Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου