Ο καιρός τη νέα εβδομάδα: Ήλιος με δόντια το πρωί της Δευτέρας στη χώρα - Σημαντική βελτίωση του καιρού από τη Τρίτη

2

 


Υπέροχες εικόνες χάρισε τις τελευταίες ώρες ο κεντροβόρειος χιονιάς που απασχόλησε τη χώρα μας από το πρωί του Σαββάτου, καθώς οι χιονοπτώσεις ήταν κατά περιόδους πυκνές ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας. Παράλληλα, οι ενισχυμένοι βοριάδες, προκάλεσαν ιδιαίτερα προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες με απαγορευτικό απόπλου να έχει εκδοθεί για τα δρομολόγια από και πρός τα νησιά του Αιγαίου. Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά πως αναμένεται να εξελιχθεί το καιρικό σκηνικό στη χώρα τις επόμενες ώρες και ημέρες, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία από αύριο, μπαίνοντας στη νέα εβδομάδα, ο καιρός θα βελτιωθεί με τα φαινόμενα να περιορίζονται στα Ανατολικά προσήνεμα και τη Νότια νησιωτική χώρα, ενώ επίσης  οι βοριάδες θα παρουσιάσουν προσωρινή εξασθένηση την Τρίτη, ανεβάζοντας λίγο τον υδράργυρο.

Πιο αναλυτικά:

Για αύριο Δευτέρα 22/01/2024:
Ο καιρός θα παρουσιάσει γενική βελτίωση, με εξαίρεση τα Νοτιοανατολικά προσήνεμα όπως τη Νότια Εύβοια, την Αττική, τις Κυκλάδες και την Κρήτη που εκεί θα σημειώνονται ακόμα κάποιες τοπικά ασθενείς βροχές, ενώ παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται στα ορεινά-ημιορεινά της Κρήτης περίπου από τα 900-1000 μέτρα με εξασθένηση από το απόγευμα. Στα υπόλοιπα θα επικρατεί ήλιος με δόντια, αφού θα υπάρχει ηλιοφάνεια με αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες ιδίως στα Κεντρικά και Βόρεια, όπου εκεί θα σημειωθεί και παγετός που τοπικά θα είναι ολικός.
Οι άνεμοι στα πελάγη μας θα συνεχίσουν να πνέουν Β-ΒΑ 7 με 8 αγγίζοντας τοπικά οι ριπές ακόμη και τα 9 με 10 Μποφόρ στο Αιγαίο, ενώ στο Ιόνιο θα είναι με μικρότερη ένταση φτάνοντας τα 4 με 5 και τοπικά έως 6 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, σε πολύ χαμηλές τιμές, στα Βόρεια η ελάχιστη θα αγγίξει τους -9 με -10°C σε ορεινές περιοχές και η μέγιστη δεν θα ξεπερνά τους 6 με 7°C, ενώ στα Κεντρικά θα κυμανθεί από -5 έως  9°C και στα Νότια από 4 έως 12 βαθμούς. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη δε θα ξεπερνά τους 10 με 11 βαθμούς και στα Βόρεια τους 5 με 6, ενώ στα Δωδεκάνησα θα αγγίξει τους 16 με 17°C στη Ρόδο. 


Για Τρίτη 23/01/2024:
Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις θα επικρατεί σχεδόν σε όλη τη χώρα εκτός από την Κρήτη που εκεί θα είναι πιο πυκνές και ίσως σημειώνονται ακόμα τοπικές ασθενείς βροχές και λίγα χιόνια σε μεγάλο υψόμετρο του Δυτικού κυρίως νησιού από νωρίς το πρωί. Τα όποια φαινόμενα θα σταματήσουν γρήγορα και ο καιρός θα ανοίξει, ενώ κατά τόπους παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα Κεντρικά και Βόρεια ηπειρωτικά.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα παρουσιάσουν μικρή αλλά πρόσκαιρη εξασθένηση και θα πνέουν Β-ΒΑ 3 με 5 και στα Νοτιοανατολικά 6 με 7 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι ΒΔ 4 με 5 και οι ριπές 6 με 7 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, σε μικρή άνοδο σε όλη τη χώρα, θα κυμανθεί στα Βόρεια περίπου από -7 έως 9°C, στα Κεντρικά από -5 έως 12°C και στα Νότια από 3 έως 13°C. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 12 με 13°C και βορειότερα τους 7 με 9, ενώ στα Δωδεκάνησα θα αγγίξει τους 15 με 16 βαθμούς στη Ρόδο. 

Για Τετάρτη 24/01/2024: 
Αίθριος θα είναι ο καιρός σχεδόν σε όλη τη χώρα με εξαίρεση τα Ανατολικά προσήνεμα και το Νότιο Αιγαίο, που εκεί θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις πιο πυκνές στην Κρήτη, οι οποίες ίσως δώσουν τοπικά ασθενείς βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά μέχρι το μεσημέρι.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα ενισχυθούν ξανά και θα πνέουν Β-ΒΑ 5 με 7 αγγίζοντας οι ριπές στο Κεντρικό πέλαγος ακόμη και τα 8 με 9 Μποφόρ, καθώς στο Ιόνιο θα είναι και εκεί Β-ΒΑ αλλά 4 με 5 και στα ανοιχτά 6 με 7 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή, στα Βόρεια δεν θα ξεπερνά τους 9 με 10°C, στα Κεντρικά τους 11 με 12 και στα Νότια τους 13 με 14 βαθμούς με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα που εκεί θα αγγίξει τους 15 με 16 βαθμούς κυρίως στη Ρόδο.

Την υπόλοιπη εβδομάδα δεν αναμένεται κάτι αξιόλογο από πλευράς φαινομένων παρά μόνο πιθανότητα για κάποιες τοπικά ασθενείς βροχές στο Αιγαίο την Παρασκευή και την Κυριακή, καθώς παράλληλα οι οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν στα πελάγη μας από Βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί, με τον υδράργυρο να μην ξεπερνά τους 14 με 15 βαθμούς. Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε, λοιπόν, συντονισμένοι για την αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες.

> Αναλυτικά για την περιοχή της Αττικής:

Για αύριο Δευτέρα 22/01/2024:
Αύριο Δευτέρα, ο καιρός αναμένεται να είναι γενικά νεφελώδης για το μεγαλύτερο μέρος του νομού, με λίγα τοπικά φαινόμενα κυρίως τις πρωινές ώρες. Η θερμοκρασία σε παρόμοια επίπεδα με αυτά της Κυριακής, δεν θα ξεπερνάει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 08-11 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι βόρειας διεύθυνσης, θα πνέουν ενισχυμένοι μέχρι και το απόγευμα, με ένταση που θα φτάνει τοπικά τα 6-7 Μποφόρ.

Για Τρίτη 23/01/2024:
Τη Τρίτη, το καιρικό σκηνικό στο νομό αναμένεται να είναι ηλιόλουστο, με λίγες τοπικές νεφώσεις να αναπτύσσονται κυρίως τις πρωινές ώρες. Η θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 10-13 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι βόρειας διεύθυνσης, θα παρουσιάσουν σημαντική εξασθένιση, με την έντασή τους να φτάνει τοπικά τα 4-6 Μποφόρ.

Με αρκετή ηλιοφάνεια, καλές για την εποχή θερμοκρασίες και γενικότερα ήπιες καιρικές συνθήκες φαίνεται πως θα φτάσουμε μέχρι τουλάχιστον και τη Πέμπτη στη Αττική, με τις τελευταίες ενδείξεις να θέλουν παρόμοιο καιρικό σκηνικό μέχρι και το τέλος της εβδομάδας.

Επιμέλεια άρθρου: Δ. Ντόβας / Μ. Τζανακάκης

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.


Δημοσίευση σχολίου

2Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου