Προ των πυλών σημαντική μεταβολή του καιρού με πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις - Θα χιονίσει και μέσα στη Θεσσαλονίκη

0

 


Με καιρό άνοιξης φτάνουμε σιγά σιγά στα τέλη αυτής της εβδομάδας για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας, με τον ήλιο να κυριαρχεί και τις θερμοκρασίες να φτάνουν τοπικά ακόμα και τους 20-21 βαθμούς Κελσίου. Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά πως αναμένεται να εξελιχθεί το καιρικό σκηνικό το Σαββατοκύριακο, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία και όπως σας είχαμε ήδη ενημερώσει μέσα από το weatherforattica.gr, ο καιρός τις επόμενες ώρες αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική μεταβολή, με ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας, ισχυρούς βοριάδες αλλά και χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας. 

Πιο αναλυτικά:

Για αύριο Σάββατο 20/01/2024:
Περιμένουμε νεφώσεις παροδικά αυξημένες οι οποίες από τις προμεσημβρινές ώρες στα Βόρεια θα δώσουν βροχές μέτριας έντασης, ενώ πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Πλησιάζοντας, όμως, προς τις βραδινές ώρες τα χιόνια θα κατεβαίνουν σε ολοένα και χαμηλότερο υψόμετρο στην Μακεδονία και τη Θράκη φτάνοντας έως και τις πεδινές περιοχές, ενώ θα εκδηλώνονται σιγά-σιγά και νοτιότερα όπως σε Θεσσαλία και Ήπειρο περίπου από τα 500-600 μέτρα, καθώς επίσης σε Στερεά Ελλάδα και Εύβοια περίπου από τα 700-800 μέτρα αργά το βράδυ προς τα ξημερώματα της Κυριακής. Παγετός θα σημειωθεί τις βραδινές ώρες στα Βόρεια.
Οι άνεμοι στα πελάγη μας θα πνέουν αρχικά από Νότιες διευθύνσεις 4 με 5 Μποφόρ, οι οποίοι θα στραφούν σταδιακά σε Β-ΒΑ πνέοντας 7 με 8 και τοπικά οι ριπές αγγίζοντας στο Βόρειο Αιγαίο ακόμη και τα 9 με 10 Μποφόρ. 
Η θερμοκρασία, σε αισθητή πτώση στα Βόρεια θα κυμανθεί από -5 έως 10°C, ενώ στα Κεντρικά θα είναι από 0 έως 15°C και στα Νότια από 11 έως 21°C. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 17 με 18°C και στο Νοτιότερο Αιγαίο τους 19 με 20 βαθμούς, ενώ στα Βόρειο πέλαγος δεν θα ξεπεράσει τους 9 με 11 βαθμούς.

Για Κυριακή 21/01/2024:
Ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα σημειώνονται από νωρίς το πρωί στο Αιγαίο και στο Ιόνιο όπου πιο έντονες θα είναι στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ενώ παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας με χαμηλά υψόμετρα. Συγκεκριμένα στη Βόρεια Ελλάδα τα χιόνια θα σημειώνονται τα ξημερώματα σε μηδενικό υψόμετρο στη Μακεδονία και τη Θράκη που εκεί θα σταματήσουν γρήγορα, ενώ θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται και στα νοτιότερα τμήματα σε χαμηλότερο υψόμετρο όπως στη Θεσσαλία και την Ήπειρο περίπου από τα 200-300 μέτρα, στη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια από τα 400-500, στην Πελοπόννησο περίπου από τα 700-800 μέτρα, καθώς και στην Κρήτη από τα 1000-1100 όπου θα εξασθενήσουν και θα σταματήσουν τελείως από το απόγευμα. Στα υπόλοιπα ο καιρός θα βελτιωθεί σύντομα ενώ παγετός θα σημειωθεί στα Κεντρικά και Βόρεια ηπειρωτικά όπου τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά ισχυρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο με θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις ένταση Β-ΒΑ  7 με 8 αγγίζοντας τοπικά οι ριπές ακόμη και τα 9 με 10 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι ΒΑ 3 με 5 και τοπικά 6 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σταδιακή πτώση σχεδόν σε όλη τη χώρα και θα κυμανθεί στα Βόρεια περίπου από -8 έως 8°C, στα Κεντρικά από -3 έως 9°C και στα Νότια από 5 έως 15°C. Στα νησιά του Ιονίου και του Κεντρικού Αιγαίου η μέγιστη δεν θα ξεπερνά περίπου τους 8 με 10°C και στο βορειότερα τους 6 με 8, ενώ στα Δωδεκάνησα θα αγγίξει τους 17 με 18 βαθμούς. 

Για Δευτέρα 22/01/2024: 
Μπαίνοντας στην επόμενη εβδομάδα ο καιρός θα παρουσιάσει γενική βελτίωση, με εξαίρεση τα Νοτιοανατολικά προσήνεμα όπως τη Νότια Εύβοια, την Αττική, τις Κυκλάδες και την Κρήτη που εκεί θα σημειώνονται ακόμα κάποιες ασθενείς βροχές, ενώ παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται στα ορεινά-ημιορεινά της Κρήτης περίπου από τα 800-900 μέτρα με εξασθένηση από το απόγευμα. Στα υπόλοιπα θα επικρατεί ήλιος με δόντια, αφού θα υπάρχει ηλιοφάνεια με αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες ιδίως στα Κεντρικά και Βόρεια, όπου εκεί θα σημειωθεί και παγετός που τοπικά θα είναι ολικός.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα συνεχίσουν να πνέουν Β-ΒΑ 7 με 8 αγγίζοντας τοπικά οι ριπές ακόμη και τα 9 με 10 Μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα. Στο Ιόνιο θα είναι επίσης Β-ΒΑ με μικρότερη ένταση φτάνοντας τα 4 με 5 και τοπικά έως 6 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, σε χαμηλές τιμές, στα Βόρεια δεν θα ξεπερνά τους 6 με 7°C, στα Κεντρικά τους 8 με 9 και στα Νότια τους 10 με 11 βαθμούς με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα που εκεί θα αγγίξει τους 17 με 18 βαθμούς.

Ύστερα, λοιπόν, από αυτή την ψυχρή αλλά σύντομη εισβολή στη χώρα μας, θα ακολουθήσουν οι γνωστές αλκυονίδες ημέρες, αφού προβλέπεται οριστική παύση των φαινομένων, εξασθένηση των Βοριάδων και άνοδο της θερμοκρασίας. Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε, λοιπόν, συντονισμένοι για την αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες.


> Αναλυτικά για την περιοχή της Αττικής:

Σάββατο (20/01/2024)
Ο καιρός στην Αττική αύριο Σάββατο, αναμένεται να είναι σε γενικές γραμμές νεφελώδης, ενώ δεν θα λείπουν κατά τη διάρκεια της ημέρας και λίγα διαστήματα με ηλιοφάνεια, κυρίως στα νότια του νομού. Μικρή είναι η πιθανότητα να ψιχαλίσει ή και να βρέξει κάπου τοπικά αργά το βράδυ. Η θερμοκρασία χωρίς να παρουσιάζει κάποια μεταβολή, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 17-19 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι αρχικά βόρειοι - βορειοδυτικοί, θα πνέουν ήπιοι, ενώ από το απόγευμα στρεφόμενοι σε βορειοανατολικούς, θα αγγίζουν τοπικά ακόμα και τα 6-7 Μποφόρ.

Κυριακή (21/01/2024)
Την Κυριακή, το καιρικό σκηνικό στο νομό αναμένεται να είναι άστατο, με τοπικά φαινόμενα -ασθενούς έως και μέτριας έντασης- κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νομού και κυρίως από νωρίς τα ξημερώματα μέχρι και νωρίς το μεσημέρι. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Πάρνηθα από τα ξημερώματα της Κυριακής, ενώ πρόσκαιρα προς το απόγευμα, δεν αποκλείεται να σημειωθούν πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις από τα 700 μέτρα και πάνω. Η θερμοκρασία σε σημαντική πτώση σε ολόκληρο το νομό, θα φτάνει τοπικά τους 08-10 βαθμούς Κελσίου, ενώ θυελλώδεις θα πνέουν και οι βόρειας διεύθυνσης άνεμοι, αφού θα αγγίζουν τοπικά μέχρι και το μεσημέρι ακόμα και τα 8-9 Μποφόρ.

Τη νέα εβδομάδα, ο καιρός στη χώρα αναμένεται να παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση, με τις θερμοκρασίες ωστόσο να παραμένουν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα μέχρι και τουλάχιστον και τη Τρίτη.

Επιμέλεια άρθρου: Δ. Ντόβας / Μ. Τζανακάκης

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)