Όλα τα νεότερα για την επερχόμενη ψυχρή εισβολή: Κλείδωσαν οι χιονοπτώσεις στα βόρεια προάστια της Αττικής - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο

1


Προ των πυλών φαίνεται πως βρίσκεται η ψυχρή εισβολή που θα επισκεφθεί τη χώρα μας από τα βορειοανατολικά τις επόμενες ώρες, ρίχνοντας σημαντικά τον υδράργυρο και φέρνοντας τοπικά ισχυρά φαινόμενα στα ανατολικά ηπειρωτικά αλλά και θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η ψυχρές αέριες μάζες αναμένεται να απασχολούν τη χώρα μας για περίπου τέσσερις ημέρες, με τις δυσκολότερες εξ αυτών να είναι οι τρεις, από Δευτέρα μέχρι και Τετάρτη. Οι περιοχές που φαίνεται να επηρεάζονται τώρα, όπως σας είχαμε ενημερώσει και σε προηγούμενο δημοσίευμα, παραμένουν οι ίδιες, δηλαδή τα αν. προσήνεμα, από τη Μαγνησία και νοτιότερα, ενώ πιο ισχυρά φαινόμενα πιθανώς να εντοπίζονται στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), στην Εύβοια, καθώς επίσης και στα νησιά του Αιγαίου. Βροχές ή χιονόνερο περιμένουμε στα πεδινά, ενώ τοπικά ισχυρές καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν στα νησιά του Αιγαίου.

Όσον αφορά τις χιονοπτώσεις, αύριο Κυριακή περιμένουμε να περιορίζονται περισσότερο στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα των προαναφερθέντων περιοχών και πιο συγκεκριμένα σε υψόμετρα άνω των 550 για το Πήλιο, άνω των 600-650 μέτρων για την Εύβοια και την Αττική, άνω των 700 μέτρων για την αν. Πελοπόννησο και άνω των 900-950 μέτρων για την Κρήτη.

Γενική πτώση θα παρουσιάσει σταδιακά ο υδράργυρος σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ επίσης οι άνεμοι, βόρειοι, θα πνέουν τοπικά ενισχυμένοι, με ένταση που θα αγγίζει ακόμα και τα 5 - 7 Μποφόρ.


Περισσότερο ενδιαφέρον φαίνεται πως παρουσιάζει το καιρικό σκηνικό από τις πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας ωστόσο, καθώς περιμένουμε να έχουμε καιρό βορείου ρεύματος, με τον υδράργυρο να σημειώνει περαιτέρω πτώση, τα φαινόμενα να είναι κατά τόπους ισχυρά και τους ανέμους να πνέουν τοπικά θυελλώδεις, με ένταση που ίσως αγγίζει ακόμα και τα 8-10 Μποφόρ.

Από πλευράς φαινομένων, περιμένουμε βροχές ή χιονόνερο στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα, ενώ δεν αποκλείεται να εκδηλώνονται κατά διαστήματα και τοπικές καταιγίδες στις Κυκλάδες. Χιονοπτώσεις θα σημειώνονται αρχικά στα ορεινά και ημιορεινά ενώ κατά τις βραδινές ώρες της Δευτέρας και της Τρίτης τα υψόμετρα θα κατεβαίνουν μέχρι περίπου και τα 200-250 μέτρα στις εξάρσεις.



Για την περιοχή της Αττικής, αύριο Κυριακή δεν περιμένουμε κάτι σημαντικό πέρα από αρκετές νεφώσεις με -κατά περιόδους- τοπικές βροχές μέτριας έντασης. Χιονοπτώσεις θα σημειώνονται πάνω από τα 600 μέτρα ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση, με τον υδράργυρο το μεσημέρι να μην ξεπερνάει τους 09-11 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι βόρειοι, θα πνέουν με ένταση κοντά στα 5-6 Μποφόρ.

Τη Δευτέρα, ο καιρός στο νομό θα παραμένει άστατος καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, με αρκετές νεφώσεις, βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά και χιονοπτώσεις μέχρι και τα ημιορεινά τμήματα, ενώ από νωρίς το βράδυ μέχρι και το ξημέρωμα της Τρίτης, οι όποιες χιονοπτώσεις δεν αποκλείεται να δίνουν χιονοστρώσεις ακόμα και σε περιοχές με υψόμετρο από 200-250 μέτρα. Δεν θα είναι έκπληξη αν δούμε νιφάδες στο κέντρο της Αθήνας, ωστόσο δεν περιμένουμε φυσικά να υπάρξει κάποια χιονόστρωση (δεν αποκλείεται να δούμε πρόσκαιρη οριακή χιονόστρωση σε εύκολες επιφάνειες που γρήγορα θα έχει χαθεί εξαιτίας της θερμοκρασίας). Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση δεν θα ξεπερνάει τους 07-09 βαθμούς Κελσίου, ενώ τοπικά ισχυροί θα πνέουν και οι άνεμοι, με ένταση που θα αγγίζει ακόμα και τα 7 Μποφόρ.

Περιοχές που ενδεχομένως θα έχουν σημαντικές χιονοστρώσεις είναι: Άγιος Στέφανος, Άνοιξη, Εκάλη, Διόνυσος, Νέα Πεντέλη, Δροσιά

Φυσικά δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε πως τα Βίλια πάνε για μία ακόμα αξιόλογη χιονόστρωση με ύψος μεγαλύτερο των 40 πόντων.

Αναλυτική ενημέρωση θα γίνει σε νεότερο δημοσίευμα αύριο Κυριακή.

Επιμέλεια άρθρου: Δ. Ντόβας 

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου