Ο καιρός στη χώρα τη νέα εβδομάδα: Καθαρά χειμερινό το καιρικό σκηνικό ολόκληρη την εβδομάδα - Έρχονται χιόνια και ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας

1

Με νεφώσεις αλλά και τοπικά ισχυρά φαινόμενα φτάσαμε στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του νέου χρόνου, με τις θερμοκρασίες ωστόσο να παραμένουν σε υψηλά, για την εποχή, επίπεδα, αγγίζοντας τοπικά ακόμα και τους 18-20 βαθμούς Κελσίου. Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά πως αναμένεται να κυλήσει ο καιρός στη χώρα μας τη νέα εβδομάδα (08-14/ 01), με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία να θέλουν το σκηνικό του να είναι άκρως χειμερινό, με πτώση της θερμοκρασίας αλλά και τοπικά φαινόμενα (βροχοπτώσεις, καταιγίδες και χιονοπτώσεις) στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

> Αναλυτική πρόγνωση για την περιοχή της Αττικής από τον Δημήτρη Ντόβα:

Δευτέρα (08/01/2024)
Αύριο Δευτέρα, ο καιρός στην Αττική αναμένεται να είναι κατά κύριο λόγω βελτιωμένος από πλευράς φαινομένων, με λίγες νεφώσεις και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας να συνθέτουν το καιρικό σκηνικό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι θερμοκρασίες σε μικρή πτώση, θα φτάνουν τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 15-17 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι, νότιας - νοτιοδυτικής διεύθυνσης, θα πνέουν τοπικά ενισχυμένοι, με ένταση κοντά στα 5-7 Μποφόρ.

Τρίτη (09/01/2024)
Τη Τρίτη τώρα, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ο καιρός στη περιοχή της Αττικής, αναμένεται να είναι γενικά άστατος, καθώς κατά τη διάρκεια της ημέρας περιμένουμε τοπικές βροχοπτώσεις (κυρίως το πρωί και το απόγευμα), με εξάρσεις και υφέσεις. Η θερμοκρασία σε σημαντική πτώση, αναμένεται να φτάνει τοπικά μέσα στην ημέρα τους 12 - 14 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι, βόρειοι - βορειοδυτικοί πλέον, θα φτάνουν τοπικά σε ένταση τα 5-7 Μποφόρ, ρίχνοντας έτσι σημαντικά την αίσθηση της θερμοκρασίας. Χιονοπτώσεις δεν αποκλείεται να εκδηλώνονται τοπικά κατά τη διάρκεια της ημέρας και στη Πάρνηθα από τα 900 μέτρα.

Με αρκετό κρύο, τοπικά φαινόμενα και γενικότερα άκρως χειμερινές συνθήκες φαίνεται να κυλάει στο σκηνικό του καιρού στο νόμο τις επόμενες ημέρες, με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, μάλιστα, να μιλάνε για νέο ισχυρότερο ψυχρό κύμα από τα τέλη της εβδομάδας.

> Πανελλαδική πρόγνωση του καιρού από τον Μιχάλη Τζανακάκη:

1)Βροχές, καταιγίδες και χιόνια σε ορεινά-ημιορεινά
2)Στροφή των ανέμων σε Βοριάδες
3)Πτώση της θερμοκρασίας

Συνεχίζεται η κακοκαιρία και σήμερα του Αϊ Γιαννιού σχεδόν σε όλη τη χώρα, ενώ μπαίνοντας στη νέα εβδομάδα, αύριο Δευτέρα θα κάνει μία παύση, αφού τα φαινόμενα θα εκδηλώνονται πιο ήπια στα Δυτικά, τα Βόρεια και Ανατολικά, καθώς στα υπόλοιπα τμήματα θα υπάρξει πρόσκαιρη βελτίωση. Την Τρίτη, όμως, ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση, με το βαρομετρικό χαμηλό να κατεβάζει το πρώτο κύμα ψύχους προκαλώντας βροχές, καταιγίδες και χιόνια σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Παράλληλα οι άνεμοι θα στραφούν σε ισχυρούς Βοριάδες ρίχνοντας αισθητά τον υδράργυρο, ενώ από την Τετάρτη τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση, παραμένοντας όμως οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι έντονοι Βοριάδες στο Αιγαίο. 

Πιο αναλυτικά:

Για αύριο Δευτέρα 08/01/2024:
Βροχές μέτριας έντασης ή και σποραδικές καταιγίδες θα σημειώνονται κατά διαστήματα από αύριο το πρωί στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την Δυτική Στερεά και την Πελοπόννησο, ενώ με πιο ασθενής ένταση θα είναι στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Στα υπόλοιπα θα υπάρχει ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις πιο πυκνές στα Νότια που ίσως δώσουν ασθενείς βροχές μικρής διάρκεια και έντασης από το απόγευμα στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Ασθενείς χιονοπτώσεις, επίσης, θα εκδηλώνονται κατά τόπους σε ορεινά τμήματα της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας περίπου πάνω από τα 1000-1100 μέτρα, που τις πρωινές και νυχτερινές ώρες ίσως κατεβούν πρόσκαιρα χαμηλότερα στα 800-900 μέτρα. Στην Στερεά και στην Πελοπόννησο θα εντοπίζονται τοπικά λίγο ψηλότερα περίπου από τα 1200-1300 μέτρα, ενώ στην Κρήτη από τα 1600-1700 αργά το απόγευμα.
Οι άνεμοι στα πελάγη μας θα συνεχίσουν να πνέουν ΝΔ αρχικά 6 με 7 και τοπικά 8 Μποφόρ, με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα ευνοώντας και τη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης στα Νότια.
Η θερμοκρασία, με σταδιακή πτώση στα Βόρεια, θα κυμανθεί από -2 έως 14°C, στα Κεντρικά από 1 έως 16°C, ενώ στα Νότια από 7 έως 17 και τοπικά 18°C. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 13 με 14 βαθμούς και στου Αιγαίου τους 15 με 16 και νοτιότερα τους 17 βαθμούς.

Για Τρίτη 09/01/2024:
Μετακινούμενο, λοιπόν, το βαρομετρικό χαμηλό Ανατολικότερα, θα σημειώνονται έντονες βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα νησιά του Ιονίου, την Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο, καθώς επίσης σε όλο το Αιγαίο, στα παράκτια της Μακεδονίας και της Θράκης και βαθμιαία στα Ανατολικά προσήνεμα όπως στην Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά(συμπεριλαμβανομένης της Αττική), και την Εύβοια με μικρή εξασθένηση από το βράδυ. Ο καιρός στα Δυτικά θα βελτιωθεί σύντομα επικρατώντας ηλιοφάνεια, ενώ στα Βόρεια θα υπάρχουν αυξημένες νεφώσεις που ίσως δώσουν χιόνι ή χιονόνερο νωρίς το πρωί στα πεδινά της Θράκης και λίγα χιόνια στην Δυτική Μακεδονία. Χιονοπτώσεις, επίσης, θα εκδηλώνονται κυρίως στα Κεντρικά και Νότια ορεινά και ημιορεινά περίπου πάνω από τα 400-500 μέτρα (πρόσκαιρα από το βράδυ ίσως και 300) στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία, την Κεντρική και Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) και την Εύβοια. Στην Βόρεια και Ανατολική κυρίως Πελοπόννησο θα εντοπίζονται περίπου από τα 800-900(πρόσκαιρα από το βράδυ ίσως και 700) και στην Κρήτη περίπου από τα 1200-1300 μέτρα.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα στραφούν σταδιακά σε Β-ΒΑ και θα ενισχυθούν φτάνοντας τα 7 με 8 και οι ριπές ακόμη και τα 9 με 10 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι αρχικά μεταβλητών διευθύνσεων που αργότερα θα στραφούν σε Βόρειους πνέοντας 4 με 5 και στα ανοιχτά έως 6 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει αισθητή πτώση και θα κυμανθεί στα Βόρεια περίπου από -5 έως 08°C, στα Κεντρικά από -1 έως 13°C και στα Νότια από 5 έως 16 και τοπικά 17°C. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου ο υδράργυρος δεν θα ξεπερνά τους 12 με 13°C και νοτιότερα τους 14 με 15 βαθμούς.
 
Για Τετάρτη 10/01/2024:
Τα φαινόμενα θα έχουν πιο ήπιο χαρακτήρα, αφού θα σημειώνονται ασθενείς βροχές στα Ανατολικά προσήνεμα, τις Κυκλάδες, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη με εξασθένηση από το βράδυ. Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται, επίσης, σε ορεινά-ημιορεινά της Θεσσαλίας, της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς(συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), της Εύβοιας και της Βόρεια και Ανατολικής Πελοποννήσου περίπου από τα 300-400(πρόσκαιρα τα ξημερώματα και νωρίς το πρωί από τα 200), ενώ στην Κρήτη θα εντοπίζονται περίπου από τα 800-900 μέτρα. Στα υπόλοιπα θα επικρατεί ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις πιο πυκνές στα Βόρεια που αργότερα θα διαλυθούν.
Οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν με θυελλώδης ένταση Β-ΒΑ αγγίζοντας στο Αιγαίο τα 7 με 8 και οι ριπές ακόμη και τα 9 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι Ανατολικοί 3 με 4 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία στα Βόρεια δεν θα ξεπερνά τους 7°C, στα Κεντρικά τους 8 με 9 και στα Νότια τους 12 με 13 με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα που εκεί ίσως φτάσει τους 14 με 15 βαθμούς. 

Την Πέμπτη, παραμένοντας οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο καιρός σε γενικές γραμμές θα είναι βελτιωμένος με παροδικές νεφώσεις στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και σταδιακή εξασθένηση των Βοριάδων. Ωστόσο, όμως, από την Παρασκευή, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, περιμένουμε ένα νέο δεύτερο και ίσως πιο δυνατό κύμα ψύχους, με τις ψυχρές αέριες μάζες από την Ουκρανία να προκαλούν περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας, καθώς επίσης έντονες βροχές αλλά και χιονοπτώσεις σε πιο πεδινές περιοχές. Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Αναλυτική ενημέρωση για την διάρκεια, την ένταση και το ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τη δεύτερη κακοκαιρία θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες.

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου