Το καιρικό σκηνικό στη χώρα τη νέα εβδομάδα: Σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας και πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού - Που θα σημειωθούν χιονοπτώσεις (+Χάρτες)

2

 

Με με αρκετή ηλιοφάνεια και λίγες παροδικές νεφώσεις  υποδεχτήκαμε την τελευταία ημέρα της εβδομάδας σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα μας, με τις θερμοκρασίες νωρίς το πρωί, ωστόσο, να βρίσκονταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα ακόμα και στα πεδινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Παρακάτω θα δούμε πως αναμένεται να εξελιχθεί το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ώρες, καθώς και τις πρώτες μέρες της νέας εβδομάδας, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περιμένουμε εκ νέου μεταβολή με βροχές, καταιγίδες και λίγα χιόνια στα ορεινά, αρχικά από τα Δυτικά και ύστερα και στην υπόλοιπη Νότια και Ανατολική κυρίως χώρα με άνοδο της θερμοκρασίας και τους ανέμους να πνέουν ισχυροί από Νοτιοδυτικές διευθύνσεις. Τα φαινόμενα θα περιοριστούν από την Τρίτη το βράδυ στα Νοτιοανατολικά, ενώ λίγες βροχές ίσως σημειωθούν την Τετάρτη στα Κεντρικά και Βόρεια με τη θερμοκρασία να μην αλλάζει σημαντικά.

Πιο αναλυτικά:

Για αύριο Δευτέρα 15/01/2024:
Παροδικά αυξημένες νεφώσεις περιμένουμε αύριο από τα Δυτικά που από το μεσημέρι θα δώσουν μέτριας έντασης βροχές αρχικά στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, και τη Δυτική Πελοπόννησο. Αργότερα προς το απόγευμα θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα με μικρότερη ένταση, με εξαίρεση τη Μακεδονία, ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν στις γύρω ορεινές περιοχές περίπου από τα 1200-1300 μέτρα στα Κεντρικά και από τα 1400-1500 στα Νότια. Βροχές, επίσης, θα σημειωθούν και στην Κρήτη, καθώς σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, και από αργά το βράδυ στην Χαλκιδική και τη Θράκη. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.
Οι άνεμοι στα πελάγη μας σε σταδιακή ενίσχυση θα πνέουν ΝΔ 5 με 6 και τοπικά στα Νότια οι ριπές έως 7 με 8 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, σε άνοδο, θα κυμανθεί στα Βόρεια από -3 έως 13°C, στα Κεντρικά από 0 έως 15°C, ενώ στα Νότια από 2 έως 18°C. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 13 με 14°C και Νοτιότερα τους 15 με 16 βαθμούς.

Για Τρίτη 16/01/2024:
Θα συνεχίσουν να σημειώνονται με μικρότερη ένταση τοπικές βροχές στα νησιά του Ιονίου, τη Δυτική ηπειρωτική χώρα και την Κρήτη, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα με εξασθένηση από αργά το βράδυ. Λίγα χιόνια θα πέσουν, επίσης, σε πολύ ορεινές περιοχές το πρωί, ενώ στα υπόλοιπα ο καιρός θα είναι βελτιωμένος με λίγες παροδικές νεφώσεις που αργότερα θα διαλυθούν.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά Δ-ΝΔ 4 με 5 και στα Νότια οι ριπές έως 6 με 7 Μποφόρ, ενώ αργότερα θα στραφούν σταδιακά στο Βόρειο πέλαγος σε Β-ΒΑ 4 με 6 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα είναι αρχικά Δυτικοί 4 με 5 και στα Νότια οι ριπές έως 6 με 7 Μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω άνοδο σε όλη τη χώρα και θα κυμανθεί στα Βόρεια περίπου από -2 έως 15°C, στα Κεντρικά από 3 έως 18 και τοπικά 19°C και στα Νότια από 9 έως 17°C. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 15 με 16°C και νοτιότερα τους 17 με 18 βαθμούς. 

Για Τετάρτη 17/01/2024: 
Παροδικά αυξημένες νεφώσεις θα υπάρχουν αρχικά στην Κεντρική και Βόρεια χώρα, οι οποίες ίσως δώσουν το πρωί τοπικά ασθενείς βροχές στην Κεντρική Στερεά και τη Θεσσαλία, ενώ από το απόγευμα και προς τις βραδινές ώρες θα πυκνώσουν επίσης και στα Δυτικά και ίσως βρέξει στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και την Πελοπόννησο. Στα υπόλοιπα τμήματα ο καιρός παράλληλα θα είναι αίθριος με λίγες νεφώσεις.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα είναι μεταβλητοί 2 με 3 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν Νότιοι 3 με 4 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, σε υψηλότερες για την εποχή τιμές, στα Βόρεια θα αγγίξει τοπικά τους 12 με 13°C, στα Κεντρικά τους 15 με 16 και στα Νότια τους 17 με 18 βαθμούς.

Στη συνέχεια της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται πως το σκηνικό του καιρού θα παραμείνει στο ίδιο περίπου μοτίβο, αφού δεν θα λείπουν οι τοπικές βροχές στα Δυτικά, αλλά με τους νοτιάδες να ενισχύονται ξανά στο Αιγαίο, ανεβάζοντας την θερμοκρασία σε μεγαλύτερες από τις κανονικές τιμές και μεταφέροντας αυξημένες ποσότητες Αφρικανικής σκόνης. Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε, λοιπόν, συντονισμένοι για την αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες.


> Αναλυτικά για τη περιοχή της Αττικής:

Δευτέρα (15/01/2024)
Αύριο Δευτέρα, η μέρα στο νομό αναμένεται να ξεκινήσει με λίγες νεφώσεις, οι οποίες από το μεσημέρι σταδιακά θα πυκνώσουν σημαντικά, δίνοντας κάποιες τοπικές βροχοπτώσεις κυρίως στα νότια του νομού. Πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδας παρουσιάζεται τις απογευματινές ώρες, ενώ εξασθένηση των όποιων φαινομένων περιμένουμε από το απόγευμα. Η θερμοκρασία σε άνοδο, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 13-15 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι νότιοι - νοτιοδυτικοί, θα πνέουν με ένταση που θα φτάνει τοπικά τα 5-7 Μποφόρ (ριπές έως και 7 Μποφόρ αναμένονται αργά το βράδυ στα ανατολικά κυρίως παραθαλάσσια τμήματα).






Τρίτη (16/01/2024)
Τη Τρίτη, στην Αττική  περιμένουμε λίγες νεφώσεις με διαστήματα ηλιοφάνειας, ενώ τοπικές βροχοπτώσεις ασθενούς - μέτριας έντασης, δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν πρόσκαιρα τις απογευματινές ώρες.  Η θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 16-19 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι μεταβλητοί, θα πνέουν με ένταση που θα φτάνει τοπικά τα 4-5 Μποφόρ.


Παρόμοιο αναμένεται να παραμένει το σκηνικό του καιρού στην Αττική μέχρι τουλάχιστον και την Παρασκευή, με λίγες, παροδικά  αυξημένες, νεφώσεις, διαστήματα με ηλιοφάνεια αλλά και θερμοκρασίες που ίσως προσεγγίσουν ακόμα και τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια άρθρου: Δ. Ντόβας / Μ. Τζανακάκης

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

2Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου