Νέα ψυχρή εισβολή, φέρνει εκ νέου πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια - Ο καιρός στη χώρα μέχρι το τέλος της εβδομάδας

1

 

Μετά από ένα άκρως χειμερινό 48ωρο, με χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά, πτώση της θερμοκρασίας αλλά και τοπικές βροχοπτώσεις στα πεδινά, η ψυχρή εισβολή που μας επηρέασε, σταδιακά θα αποχωρήσει από τη χώρα μας, δίνοντας όμως τη θέση της σε μία νέα, που σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία θα μας απασχολήσει τις επόμενες ημέρες μέχρι και το τέλος της εβδομάδας. Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά πως αναμένεται να εξελιχθεί το καιρικό σκηνικό στη χώρα, αύριο Παρασκευή, αλλά και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

> Πανελλαδική πρόγνωση: 

1)Βροχές και χιονοπτώσεις Κεντρικά και Νότια-Βελτίωση από Σάββατο βράδυ
2)Ισχυροί Βοριάδες
3)Πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα

Νέα κακοκαιρία επηρεάζει ήδη τη χώρα μας από τα Δυτικά με βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά, ενώ κινούμενο το βαρομετρικό χαμηλό στην Ανατολική Μεσόγειο, με την ενεργοποίηση του AEGEAN EFFECT SNOW, θα επηρεάσει από αύριο τα Κεντρικά και Νότια τμήματα, ενισχύοντας πάλι τους βοριάδες στα πελάγη, ρίχνοντας τον υδράργυρο αισθητά σε όλη τη χώρα και κατεβάζοντας τα χιόνια σε ακόμη χαμηλότερα υψόμετρα. Παγετός τοπικά ισχυρός θα υπάρχει στα Κεντρικά και Βόρεια ηπειρωτικά, ενώ ο καιρός θα αρχίζει να παρουσιάζει σταδιακή βελτίωση με τα φαινόμενα να περιορίζονται στα Νότια από το Σάββατο το βράδυ.

Πιο αναλυτικά:

Για αύριο Παρασκευή 12/01/2024:
Βροχές μέτριας έντασης θα σημειώνονται από αύριο νωρίς το πρωί στα Νότια νησιά του Ιονίου, την Πελοπόννησο, την Στερεά Ελλάδα(συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), στην Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και αργότερα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Ασθενείς βροχές ίσως δουν από το απόγευμα και οι Σποράδες με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ενώ στα Κεντροβόρεια τμήματα ο καιρός θα είναι αίθριος. Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται επίσης από νωρίς στην Στερεά και την Εύβοια περίπου από τα 700-800 μέτρα, στην Πελοπόννησο από τα 900-1000 και στην Κρήτη περίπου από τα 1400-1500 μέτρα που από το βράδυ θα σημειώνονται κατά διαστήματα ίσως και σε χαμηλότερο υψόμετρο. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα Κεντρικά και Βόρεια ηπειρωτικά. 
Οι άνεμοι στο Αιγαίο με βαθμιαία ενίσχυση θα πνέουν Β-ΒΑ 5 με 6 και τοπικά στα Βόρεια 7 με 8 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν Βόρειοι 4 με 5 και στα ανοιχτά 6 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, σε σταδιακή πτώση στα Βόρεια, θα κυμανθεί από -6 έως 8°C, στα Κεντρικά από -2 έως  10°C, ενώ στα Νότια από 5 έως 15°C. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη δε θα ξεπεράσει τους 12 με 13 βαθμούς, ενώ στου Αιγαίου στα Νότια θα αγγίξει τους 14 με 15 στα Κεντρικά τους 10 με 11 και Βορειότερα δεν θα ξεπεράσει τους 6 με 7 βαθμούς.

Για Σάββατο 13/01/2024:
Από νωρίς το πρωί τα φαινόμενα θα είναι πιο εξασθενημένα, αφού θα εκδηλώνονται τοπικά ασθενείς βροχές στα Ανατολικά προσήνεμα όπως στην Εύβοια, την Στερεά Ελλάδα(συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), στην Ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Παροδικές χιονοπτώσεις, επίσης, θα σημειώνονται σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο περίπου από τα 300-400 μέτρα σε Κεντρική-Ανατολική Στερεά και Εύβοια, από τα 700-800(πρόσκαιρα τα ξημερώματα ίσως και από τα 600) σε Πελοπόννησο και από τα 800-900 μέτρα στην Κρήτη με εξασθένηση από το βράδυ. Στα υπόλοιπα ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες νεφώσεις, ενώ παγετός θα υπάρξει τις πρωινές και βραδινές ώρες στα Κεντρικά και Βόρεια ηπειρωτικά.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως θυελλώδεις 6 με 7 και στα Νότια οι ριπές ίσως αγγίξουν ακόμη και τα 8 με 9 Μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση, ενώ στο Ιόνιο θα είναι αρχικά Ανατολικοί 3 με 4 Μποφόρ που αργότερα θα στραφούν σε Β-ΒΔ 4 με 5 και στα ανοιχτά έως 6 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση σε όλη τη χώρα και θα κυμανθεί στα Βόρεια από -10 έως 7°C, στα Κεντρικά από -3 έως 8 και τοπικά 10°C και στα Νότια από 3 έως 12°C. Στα νησιά του Ιονίου και του Νοτίου Αιγαίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 11 με 13 βαθμούς, ενώ στου Κεντρικού Αιγαίου δεν θα ξεπεράσει τους 8 με 10 και στου Βορείου τους 4 με 6 βαθμούς. 

Για Κυριακή 14/01/2024: 
Ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση σε όλη όλη τη χώρα με λίγες νεφώσεις που ίσως δώσουν το πρωί τοπικά ασθενείς βροχές μικρής διάρκειας στα νησιά του Νότιου Ιονίου, στη Δυτική Πελοπόννησο και την Κρήτη. Στα υπόλοιπα θα επικρατεί ηλιοφάνεια, ενώ παγετός θα υπάρξει τις πρωινές και βραδινές ώρες στα Κεντρικά και Βόρεια ηπειρωτικά.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα εξασθενήσουν και θα πνέουν μεταβλητοί 2 με 3 Μποφόρ, με εξαίρεση τα Νότια που θα είναι Δ-ΒΔ 6 με 7 και τοπικά το πρωί 8 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι ΒΔ 4 με 5 και τοπικά 6 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία στα Βόρεια δεν θα ξεπερνά τους 8 με 9°C, στα Κεντρικά τους 12 με 13 και στα Νότια τους 13 με 14 βαθμούς.

Την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται πως μια νέα κακοκαιρία θα προκαλέσει έντονες βροχές και σποραδικές καταιγίδες από το μεσημέρι της Δευτέρας αρχικά στα Δυτικά και ύστερα και στη υπόλοιπη χώρα, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά με τη θερμοκρασία να σημειώνει μικρή άνοδο. Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε, λοιπόν, συντονισμένοι για την αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες.

> Αναλυτικά για την περιοχή της Αττικής:

Παρασκευή (12/01/2024) 
Αύριο Παρασκευή, ο καιρός στη περιοχή της Αττικής αναμένεται να είναι γενικά άστατος, με τοπικές βροχές ασθενούς έως και μέτριας έντασης στα πεδινά και τοπικά χιονόνερο σε περιοχές άνω των 350 μέτρων κυρίως μέχρι και το μεσημέρι. Η θερμοκρασία σε παρόμοια επίπεδα, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 8-10 βαθμούς Κελσίου, ενώ ιδιαίτερα αισθητό θα είναι το κρύο νωρίς το πρωί και κατά τις βραδινές ώρες (2-3 βαθμούς χαμηλότερα θα βρίσκεται ο υδράργυρος στα βόρεια του νομού). Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες - βορειοανατολικές διευθύνσεις, με ένταση που θα φτάνει τοπικά τα 4-6 Μποφόρ. Χιονοπτώσεις θα σημειώνονται κατά διαστήματα στην Πάρνηθα από 900 μέτρα, ενώ τη νύχτα δεν αποκλείεται να κατέβουν μέχρι και τα 700 μέτρα.

Σάββατο (13/01/2024)
Το Σάββατο, το σκηνικό του καιρού φαίνεται να παραμένει γενικά άστατο, με τοπικές βροχές και πιθανά ανοίγματα στον ουρανό, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα γύρω ορεινά. Πιθανότητα για τοπικές χιονοπτώσεις ασθενούς έντασης παρουσιάζεται και για περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (500-550 μέτρα), χωρίς ωστόσο να φαίνεται κάτι αξιόλογο. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 7-10 βαθμούς Κελσίου, ενώ ιδιαίτερα αισθητό θα είναι το κρύο νωρίς το πρωί και κατά τις βραδινές ώρες (2-3 βαθμούς χαμηλότερα θα βρίσκεται ο υδράργυρος στα βόρεια του νομού). Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες - βορειοανατολικές διευθύνσεις, με ένταση που θα φτάνει τοπικά τα 4-6 Μποφόρ. 

Με αρκετή ηλιοφάνεια αλλά και αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες φαίνεται πως θα κυλήσει η Κυριακή, με τα νέα στοιχεία να θέλουν περαιτέρω βελτίωση του καιρού από την νέα εβδομάδα.

Επιμέλεια άρθρου: Δ. Ντόβας / Μ. Τζανακάκης

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου