Ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα: Σταδιακή επιδείνωση του καιρού από το μεσημέρι του Σαββάτου - Έρχονται βροχές και ισχυροί νοτιάδες με φόντο... βαρυχειμωνιά!

1

Με αρκετή ηλιοφάνεια αλλά και λίγα τοπικά φαινόμενα φτάσαμε σιγά σιγά στα τέλη της πρώτης εβδομάδας του νέου χρόνου, με τις θερμοκρασίες, μάλιστα, να παραμένουν και πάλι πάνω απ' τα φυσιολογικά, για την εποχή, επίπεδα, αγγίζοντας κατά τόπους ακόμα και τους 18-20 βαθμούς Κελσίου. Παρακάτω θα δούμε πως αναμένεται να εξελιχθεί το καιρικό σκηνικό στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ο χειμώνας μοιάζει να βρίσκεται, αν και καθυστερημένα, μια ανάσα μακριά μας.

> Αναλυτική πρόγνωση για τη περιοχή της Αττικής από τον Δημήτρη Ντόβα:

Σάββατο (Θεοφάνεια) 
Αύριο Σάββατο, ανήμερα Θεοφάνεια, ο καιρός στο νομό αναμένεται σε γενικές γραμμές να είναι βελτιωμένος με λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες και μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια από το μεσημέρι και μετά. Οι θερμοκρασίες σε υψηλά, για την εποχή, επίπεδα, θα φτάνουν τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 16-18 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι, νότιας - νοτιοανατολικής διεύθυνσης, θα πνέουν τοπικά ενισχυμένοι, με ένταση κοντά στα 5-7 Μποφόρ. Ο αγιασμός νωρίς το πρωί αναμένεται να πραγματοποιηθεί με αρκετές νεφώσεις, θερμοκρασία κοντά στους 15-17 βαθμούς και ανέμους κοντά στα 4-5 Μποφόρ.

Κυριακή (07/01/2024)
Την Κυριακή το σκηνικό του καιρού στην Αττική αναμένεται να είναι γενικά άστατο, με πιθανές βροχές (ασθενούς έως και μέτριας έντασης) να κάνουν την εμφάνισή τους τοπικά από νωρίς τα ξημερώματα έως και τις πρωινές ώρες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, περιμένουμε λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με διαστήματα ηλιοφάνειας. Η θερμοκρασία σε παρόμοια επίπεδα με αυτά των τελευταίων ημερών, αναμένεται να φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 16-18 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι νότιοι - νοτιοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν ενισχυμένοι, με ένταση κοντά στα 6-7 Μποφόρ.

Με νεφώσεις, σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας, αλλά και μείωση της έντασης των ανέμων φαίνεται πως θα ξεκινήσει η νέα εβδομάδα, με ένα νέο σημαντικό χειμερινό κύμα κακοκαιρίας να κάνει την εμφάνισή του από τη Τρίτη, ρίχνοντας σημαντικά τον υδράργυρο και φέρνοντας τοπικά ισχυρά φαινόμενα σε μεγάλο μέρος της χώρας.

> Η πανελλαδική πρόγνωση του καιρού από τον Μιχάλη Τζανακάκη:

1)Βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά
2)Θυελλώδεις Νοτιάδες
3)Υψηλές θερμοκρασίες-Πτώση του υδραργύρου από Τρίτη

Μπορεί να προλάβουμε να ρίξουμε τον Σταυρό αύριο Θεόφανεια από πλευράς φαινομένων και θερμοκρασίας, αλλά αυτό που θα μας απασχολήσει αρχικά, θα είναι οι ισχυροί έως θυελλώδεις Νοτιάδες στα πελάγη, ενώ από το απόγευμα φαίνεται πως θα μας πλησιάσει βαρομετρικό χαμηλό από τα Δυτικά με βροχές, καταιγίδες αλλά και λίγα χιόνια σε πολύ μεγάλα υψόμετρα. Σημαντικό επίσης χαρακτηριστικό θα είναι οι υψηλές θερμοκρασίες και η έντονη Αφρικανική σκόνη στα Νότια, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα πάρουν τη σκυτάλη οι ισχυροί Βοριάδες, ρίχνoντας αισθητά τον υδράργυρο της τάξεως περίπου των 10 βαθμών Κελσίου και φέρνοντας επιτέλους τον χειμώνα στη χώρα μας με κρύο και χιόνια σε χαμηλότερες περιοχές.

Πιο αναλυτικά:

Για αύριο Σάββατο 06/01/2024(Θεοφάνεια):
Περιμένουμε αρχικά ηλιοφάνεια με παροδικές νεφώσεις που ίσως δώσουν τοπικά ασθενείς βροχοπτώσεις στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ από το απόγευμα αναμένονται έντονες βροχές και καταιγίδες από τα Δυτικά και μάλιστα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο. Προς το βράδυ τα φαινόμενα θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, ενώ χιόνια θα πέσουν σε πολύ ορεινές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας με μεγάλο υψόμετρο περίπου πάνω από τα 2000 μέτρα.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν Νότιοι αρχικά 4 με 6 και στο Βόρειο πέλαγος 7 Μποφόρ, με ενίσχυση από το απόγευμα φτάνοντας οι ριπές τα 8 και από το βράδυ τα 9 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν Ν-ΝΑ 5 με 6 με ενίσχυση από το μεσημέρι φτάνοντας τα 8 με 9 Μποφόρ. Οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοούν και τη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης στα Νότια.
Η θερμοκρασία, σε υψηλές από τις κανονικές τιμές, θα κυμανθεί στα Βόρεια και τα Κεντρικά από 1 έως 17°C, ενώ στα Νότια από 8 έως 19 και τοπικά 20°C. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 16 με 17 και νοτιότερα τους 18 με 19 βαθμούς.

Για Κυριακή 07/01/2024:
Ο καιρός θα είναι άστατος σχεδόν σε όλη τη χώρα με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα εκδηλώνονται πιο έντονες στα νησιά του Ιονίου, την Δυτική Στερεά και την Ήπειρο, ενώ τις μεταμεσονύχτιες ώρες δεν αποκλείεται να υπάρξει ένα πέρασμα καταιγίδων από το Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο, την Χαλκιδική, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Στα υπόλοιπα τα φαινόμενα θα είναι πιο ήπια, αφού θα εναλλάσσονται με διαστήματα ηλιοφάνειας πιο μεγάλα στα Ανατολικά προσήνεμα και τα Νότια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν επίσης σε πολύ ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας περίπου πάνω από τα 1400-1500 μέτρα νωρίς το πρωί, οι οποίες από αργά το βράδυ και προς τα ξημερώματα της επόμενης εβδομάδας θα κατέβουν χαμηλότερα περίπου στα 1000-1100 μέτρα. 
Οι άνεμοι σε θάλασσα και στεριά θα πνέουν από ΝΔ διευθύνσεις εντάσεως 7 με 8 και τοπικά οι ριπές θα αγγίζουν ακόμη και τα 9 Μποφόρ, καθώς επίσης οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοούν και τη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης στα Νότια.
Η θερμοκρασία, χωρίς αξιόλογη μεταβολή, θα κυμανθεί στα Βόρεια περίπου από 3 έως 16°C, στα Κεντρικά από 5 έως 18°C και στα Νότια από 8 έως 19 και τοπικά 20°C. Στα νησιά του Ιονίου ο υδράργυρος θα φτάσει τους 15 με 16 και στου Αιγαίου τους 17 με 18 και νοτιότερα τους 19°C.
 
Για Δευτέρα 08/01/2024:
Μπαίνοντας στην επόμενη εβδομάδα, τη Δευτέρα, τα φαινόμενα θα έχουν γενικά πιο εξασθενημένο χαρακτήρα, αφού θα εκδηλώνονται πιο ήπια στα Δυτικά και τη Νότια και Ανατολική νησιωτική χώρα, ενώ στα υπόλοιπα περιμένουμε πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού με λίγες παροδικές νεφώσεις στα Ανατολικά προσήνεμα, τα Κεντρικά και τα Βόρεια και πιθανότητα τοπικά ασθενών βροχών τις πρωινές ώρες στη Μακεδονία. Λίγες τοπικές χιονοπτώσεις ίσως εκδηλωθούν επίσης από νωρίς το πρωί σε ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας μας περίπου από τα 1100-1200 μέτρα, οι οποίες αργότερα θα σταματήσουν. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν ΝΔ 5 με 6 και στα Νότια έως 7 Μποφόρ, καθώς η θερμοκρασία στα Βόρεια θα φτάσει έως τους 14°C, στα Κεντρικά τους 15 με 16 και στα Νότια τους 17 με 18 βαθμούς. 

Από την Τρίτη και μετά, όμως, περνώντας το βαρομετρικό χαμηλό Ανατολικότερα, θα κάνει χειμερινό το σκηνικό στη χώρα μας, αφού θα προκαλέσει έντονες βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα Ανατολικά προσήνεμα και στα νησιά του Νότιου και Ανατολικού Αιγαίου, καθώς επίσης και τοπικές ασθενείς χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ηπειρωτικής μας χώρας. Ταυτόχρονα οι άνεμοι θα στραφούν σε ισχυρούς Βοριάδες έχοντας σαν αποτέλεσμα και την κατακόρυφη πτώση του υδραργύρου από Βορά προς Νότο. Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων της νέας εβδομάδας θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες.

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου