Αναλυτικά ο καιρός στη χώρα μέχρι και τα Θεοφάνεια - Ήπιες καιρικές συνθήκες και στο βάθος... χιόνια

0

Με θερμοκρασίες άνοιξης αλλά και αρκετή ηλιοφάνεια υποδέχτηκε η χώρα μας το νέο έτος στο μεγαλύτερο μέρος της, ενώ παράλληλα, δεν έλειψαν και οι λίγες βροχές από τα Δυτικά και τα Ανατολικά νησιωτικά τμήματα. Παρακάτω θα δούμε πως αναμένεται να εξελιχθεί το σκηνικό του καιρού μέχρι και την ημέρα των Θεοφανείων, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, όλα δείχνουν πως δεν θα παρουσιάσει κάποια σημαντική μεταβολή, με τις θερμοκρασίες να παραμένουν σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και με τα φαινόμενα να είναι λίγα, τοπικά και μικρής σημασίας.

> Αναλυτική πρόγνωση για τη περιοχή της Αττικής από τον Δημήτρη Ντόβα:

Τετάρτη (3/1/2024)
Αύριο Τετάρτη, ο καιρός στο νομό περιμένουμε να είναι σε γενικές γραμμές βελτιωμένος με λίγες νεφώσεις -παροδικά αυξημένες- καθώς επίσης και με αρκετά  διαστήματα ηλιοφάνειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ορατότητα νωρίς το πρωί ενδεχομένως να είναι περιορισμένη. Η θερμοκρασία σε παρόμοια επίπεδα με αυτά των τελευταίων ημερών, θα αγγίζει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 15-17 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι, δυτικής - βορειοδυτικής διεύθυνσης, δεν θα ξεπερνούν τοπικά σε ένταση τα 3-5 Μποφόρ.

Πέμπτη (4/1/2024)
Τη Πέμπτη, το σκηνικό του καιρού αναμένεται να παραμένει βελτιωμένο για το σύνολο του νομού, με ηλιοφάνεια και λίγες πιθανές νεφώσεις. Περιορισμένη αναμένεται να είναι τοπικά η ορατότητα νωρίς το πρωί. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο, θα αγγίζει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 16-18 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι, δυτικής διεύθυνσης, δεν θα ξεπερνούν τοπικά σε ένταση τα 3-5 Μποφόρ.

Παρασκευή (5/1/2024)
Τη Παρασκευή, παραμονή Θεοφανείων, οι καιρικές συνθήκες που φαίνεται πως θα επικρατούν στο νομό θα θυμίζουν περισσότερο άνοιξη, με αρκετή ηλιοφάνεια και λίγες πιθανές νεφώσεις καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι θερμοκρασίες σε υψηλά -για την εποχή- επίπεδα, θα φτάνουν τοπικά εντός του λεκανοπεδίου ακόμα και τους 18-20 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι, νότιοι - νοτιοανατολικοί, δεν θα ξεπερνούν τοπικά σε ένταση τα 3-5 Μποφόρ.

Ανήμερα τα Θεοφάνεια, τώρα, ο καιρός φαίνεται πως θα παραμείνει βελτιωμένος, σε γενικές γραμμές, με σημαντική τάση για μεταβολή του σκηνικού σε ολόκληρη τη χώρα από τις αρχές της νέας εβδομάδας.

> Η πανελλαδική πρόγνωση του καιρού από τον Μιχάλη Τζανακάκη:

1)Αραιές νεφώσεις με τοπικά ασθενείς βροχές
2)Ασθενείς έως μέτριοι άνεμοι
3)Υψηλές θερμοκρασίες 

Αφού, λοιπόν, υποδεχτήκαμε το 2024 με λίγες βροχές στα Δυτικά και τα Ανατολικά, στο ίδιο μοτίβο θα συνεχίσει ο καιρός και την υπόλοιπη εβδομάδα μέχρι και την ημέρα των Θεοφανείων με τους ανέμους να πνέουν ασθενείς έως μέτριοι και τη θερμοκρασία να μην αλλάζει σημαντικά.

Πιο αναλυτικά:

Για αύριο Τετάρτη 03/01/2024:
Τοπικά ασθενείς βροχές αναμένονται να εκδηλωθούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, την ορεινή Κρήτη, καθώς επίσης και στα νησιά του Ιονίου, την Δυτική Στερεά, την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία. Από το απόγευμα ίσως εκδηλωθούν βροχές μικρής διάρκειας στη Θράκη και την Πελοπόννησο, ενώ στα υπόλοιπα θα επικρατεί ηλιοφάνεια με λίγες αραιές νεφώσεις. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη με το ενδεχόμενο σχηματισμού ομίχλης.
Οι άνεμοι στα πελάγη μας θα πνέουν Δ-ΝΔ 3 με 5 και στο Νότιο Αιγαίο πρόσκαιρα έως 6 με 7 Μποφόρ. 
Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή θα κυμανθεί στα Βόρεια από -1 έως 14 και τοπικά 15°C, στα Κεντρικά από 1 έως 18, ενώ στα Νότια από 7 έως 19°C. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 15 με 16 και νοτιότερα τους 17 με 18 βαθμούς.

Για Πέμπτη 04/01/2024:
Το ίδιο μοτίβο θα ακολουθήσει ο καιρός και την Πέμπτη, αφού δεν θα λείψουν οι τοπικές βροχές ασθενής έντασης στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, την Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο καθώς επίσης στα ορεινά της Κρήτης και τα Δωδεκάνησα. Στα υπόλοιπα θα επικρατήσουν μεγαλύτερα διαστήματα ηλιοφάνειας, ενώ η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη. 
Οι άνεμοι στα πελάγη μας θα πνέουν Δ-ΝΔ 3 με 5 και στο Νότιο Αιγαίο πρόσκαιρα έως 6 με 7 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα παρουσιάσουν από το απόγευμα εξασθένηση.
Η θερμοκρασία θα ανέβει ως προς τις ελάχιστες και θα κυμανθεί στα Βόρεια περίπου από 2 έως 15°C, στα Κεντρικά από 5 έως 18°C και τοπικά 19°C και στα Νότια από 7 έως 20°C. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου ο υδράργυρος θα φτάσει τους 16 με 17 και νοτιότερα τους 18 με 19°C.
 
Για Παρασκευή 05/01/2024:
Ηλιοφάνεια θα επικρατεί σχεδόν σε όλη τη χώρα εκτός από τα Δυτικά και τα Νότια που εκεί θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις, οι οποίες από το απόγευμα ίσως πυκνώσουν και δώσουν τοπικά φαινόμενα στην Κρήτη και τα νησιά του Ιονίου. Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. 
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά εξασθενημένοι 2 με 3 Μποφόρ, ενώ από το απόγευμα θα στραφούν σε Ν-ΝΔ 3 με 5 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα είναι αρχικά Ν-ΝΑ ασθενείς 2 με 3 Μποφόρ, ενώ αργότερα θα ενισχυθούν στα 4 με 5 και στα Βόρεια έως 6 Μποφόρ. 
Ο υδράργυρος στα Βόρεια θα φτάσει έως 16°C, στα Κεντρικά τους 18 με 19 και στα Νότια τους 20 βαθμούς. Στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 16 με 17 και νοτιότερα τους 18 με 19°C.

Η τάση του καιρού από τα Θεοφάνεια και μετά:
Την ημέρα των Θεοφανείων Σάββατο 6 Ιανουαρίου, αν και η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, ο καιρός θα αλλάξει, αφού σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από το απόγευμα θα μας πλησιάσει ένα βαρομετρικό χαμηλό από την Ιταλία, το οποίο θα προκαλέσει έντονες βροχές και καταιγίδες, αλλά και ισχυρούς έως θυελλώδεις Νοτιάδες αγγίζοντας ακόμη και τα 9 Μποφόρ και μεταφέροντας επίσης και αυξημένες ποσότητες Αφρικανικής σκόνης. Στη συνέχεια, παρακολουθώντας τα δύο βασικά μοντέλα ECMWF και GFS, βλέπουμε ότι μετά των Φώτων και γενικώς το δεύτερο 10ήμερο του Ιανουαρίου, θα αλλάξει η ατμοσφαιρική κυκλοφορία και θα γίνει μεσημβρινή,  δίνοντας την ευκαιρία για κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών με βοριάδες, κρύο και χιόνια ακόμη και σε νοτιότερες περιοχές. Αναλυτική ενημέρωση για την ένταση των καιρικών συνθηκών και τις περιοχές που θα επηρεαστούν θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες. Να είστε όλοι καλά!

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)