Σημαντική επιδείνωση του καιρού φέρνει χιονοπτώσεις και κρύο μέχρι και τη Τετάρτη - Θα χιονίσει και στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας

1

 


Με αρκετή ηλιοφάνεια και σχετικά ήπιες θερμοκρασίες φτάσαμε σιγά σιγά προς τα τέλη της τελευταίας εβδομάδας του Ιανουαρίου, ενώ σημαντική μεταβολή αναμένεται να αρχίσει να επηρεάζει μεγάλο μέρος της χώρας μας από σήμερα Κυριακή. Πιο συγκεκριμένα, η νέα ψυχρή εισβολή που επηρεάζει αυτή τη στιγμή τη χώρα μας, θα αποτελείται από δύο στάδια, με το πρώτο και πιο ήπιο να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με τοπικά ασθενείς βροχές στα παραθαλάσσια και πεδινά τμήματα και λίγα χιόνια στα ορεινά της Θράκης, των Ανατολικών προσήνεμων και της Κρήτης, ενώ το δεύτερο θα είναι εντονότερο, αφού από αύριο το κρύο θα χειροτερέψει με κύριο χαρακτηριστικό οι πυκνές χιονοπτώσεις που θα κατεβούν σε αρκετά χαμηλότερα υψόμετρα, οι καταιγίδες στο Αιγαίο, οι θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις Βοριάδες και η περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας από αύριο μέχρι και την Τετάρτη.

Πιο αναλυτικά:

Για αύριο Δευτέρα 29/01/2024: 
Το κρύο φαίνεται πως θα επιδεινωθεί, αφού τα φαινόμενα θα ενταθούν επηρεάζοντας περιοχές των Ανατολικών προσήνεμων από το ύψος τη Θεσσαλίας και νοτιότερα, καθώς επίσης και τη Νότια νησιωτική χώρα όπως τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Συγκεκριμένα, βροχές ή χιονόνερο θα σημειώνονται στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα, ενώ έντονες χιονοπτώσεις με αξιόλογες χιονοστρώσεις θα εκδηλωθούν στην Αν. Θεσσαλία, την Εύβοια, την Κεντρική και Ανατολική Στερεά(συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) με ενδεικτικό υψόμετρο από τα 400-500 μέτρα(πρόσκαιρα αργα το βράδυ από τα 300), στη Βόρεια και Ανατολική Πελοπόννησο κατά διαστήματα από τα 500-600 μέτρα(πρόσκαιρα αργα το βράδυ από τα 400), καθώς επίσης και στην Κρήτη από τα 600-700 μέτρα(πρόσκαιρα αργα το βράδυ από τα 500). Επιπλέον, καταιγίδες θα εκδηλώνονται στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, καθώς στις Σποράδες και τις Κυκλάδες θα σημειώνονται ασθενείς βροχές και χιονόνερο στα ορεινότερα τμήματα. Στα υπόλοιπα θα επικρατεί ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, ενώ τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός που τοπικά θα είναι ολικός.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις Β-ΒΑ 6 με 7 και τοπικά οι ριπές έως 8 με 9 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν και εκεί ΒΑ μέτριοι 2 με 4 Μποφόρ. 
Η θερμοκρασία, σε περαιτέρω πτώση, στα Βόρεια και Κεντρικά θα κυμανθεί από -3 έως 8°C, ενώ στα Νότια τους 4 με 11°C. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 09 με 10°C και βορειότερα τους 6 με 7, ενώ ταυτόχρονα στα Δωδεκάνησα θα αγγίξει τους 11 με 12 βαθμούς.




Για Τρίτη 30/01/2024:
Από τα ξημερώματα, λοιπόν, οι χιονοπτώσεις θα κατεβούν σε ακόμη χαμηλότερο υψόμετρο, αφού θα σημειώνονται πλέον περίπου από τα 100-200 μέτρα σε Αν. Θεσσαλία, Εύβοια, Κεντρική και Ανατολική Στερεά(συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), από τα 300 μέτρα στην Βόρεια και Ανατολική Πελοπόννησο και από τα 400 μέτρα στην Κρήτη. Αξίζει να σημειωθεί, ότι δεν αποκλείται να υπάρξει λεπτή χιονόστρωση πάνω σε ευαίσθητες επιφάνειες νωρίς το πρωί στα πεδινά και ημιπεδινά κυρίως της Αν. Θεσσαλίας, της Εύβοιας και της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς (Αττική), η οποία όμως θα λιώσει σύντομα λόγω της εναλλαγής χιονιού με βροχής από το μεσημέρι. Χιονονιφάδες ίσως θα δουν και τα παραθαλάσσια τμήματα των προαναφερθέντων περιοχών χωρίς όμως κάποια αξιόλογη χιονόστρωση για τον ίδιο λόγο. Βροχή ή χιονόνερο θα σημειώνεται επίσης στις Σποράδες, τις Κυκλάδες και τα παράκτια τμήματα της Αν. Πελοπονήσου και της Κρήτης, ενώ στα υπόλοιπα ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες νεφώσεις. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός που τοπικά θα είναι ολικός.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν ΒΑ 7 με 8 και τοπικά οι ριπές θα αγγίζουν ακόμη και τα 9 με 10 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι και εκεί ΒΑ πνέοντας με μικρότερη ένταση 4 με 5 και τοπικά οι ριπές 6 με 7 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, θα κυμανθεί στα Βόρεια περίπου από -8 έως 8°C, στα Κεντρικά από -4 έως 6°C και στα Νότια από 0 έως 9°C. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 08 με 10°C και βορειότερα τους 6 με 7, ενώ ταυτόχρονα στα Δωδεκάνησα θα αγγίξει τους 10 με 11 βαθμούς. 




Για Τετάρτη 31/01/2024: 
Τα όποια φαινόμενα θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται με έντονο χαρακτήρα έως και την Τετάρτη το πρωί με σταδιακή υποχώρηση από το απόγευμα, πλην του Νοτίου Αιγαίου και της Κρήτης που εκεί θα σημειώνονται ακόμα σποραδικές καταιγίδες και χιόνια στο ορεινά-ημιορεινά περίπου από τα 400-500 μέτρα. Στα υπόλοιπα τμήματα ο καιρός θα είναι αίθριος, ενώ τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός που στα Βόρεια θα είναι τοπικά ισχυρός.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν ΒΑ 7 με 8 και τοπικά οι ριπές έως 9 με 10 Μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν Βόρειοι με μικρότερη ένταση 4 με 5 και τοπικά οι ριπές στα Νότια 6 με 7 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, δεν θα ξεπερνά στα Βόρεια και Κεντρικά τους 8 με 9 °C και στα Νότια τους 10 με 11 βαθμούς με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα που εκεί θα αγγίξει τους 12 με 13°C.

Από την Πέμπτη, λοιπόν, μπαίνοντας στον επόμενο μήνα, φαίνεται πως το κρύο αυτό θα λάβει τέλος, αφού θα έχουμε οριστική υποχώρηση των φαινομένων, εξασθένηση των Βοριάδων και σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας. Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Θα σας κρατάμε ενήμερους για όλες τις καρικές εξελίξεις των επόμενων ημερών.


> Αναλυτικά για τη περιοχή της Αττικής:

Για αύριο Δευτέρα, 29/01/2024
Αύριο Δευτέρα, ο καιρός στην Αττική αναμένεται να είναι κατά βάση άστατος, με νεφώσεις παροδικά αυξημένες και τοπικές βροχές μέτριας έντασης, κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νομού. Χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειώνονται αρχικά στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα του νομού (σε υψόμετρα 500 μέτρα και άνω), ενώ από αργά το απόγευμα τα υψόμετρα θα κατέβουν σημαντικά, φτάνοντας τοπικά ακόμα και τα 200-250 μέτρα (οι χιονοπτώσεις θα φτάνουν μέχρι και τα βόρεια προάστια). Αξίζει να τονιστεί σε αυτό το σημείο πως η ένταση των χιονοπτώσεων στα ορεινά, ενδεχομένως να είναι κατά περιόδους ισχυρή. Η θερμοκρασία σε πτώση, δεν θα ξεπερνάει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 07-09 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια τμήματα της πρωτεύουσας οι μέγιστες τιμές θα βρίσκονται 2-3 βαθμούς χαμηλότερα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες - βορειοανατολικές διευθύνσεις, τοπικά ενισχυμένοι, αγγίζοντας ακόμα και τα 6-7 Μποφόρ.

Για την Τρίτη, 30/01/2024
Από νωρίς τα ξημερώματα της Τρίτης έως και τις πρώτες πρωινές ώρες, περιμένουμε τοπικές χιονοπτώσεις μέχρι και σε πιο χαμηλότερα υψόμετρα, ενώ σε αυτές τις ώρες, εμφανίζεται μεγάλη πιθανότητα για την εμφάνιση νιφάδων στο μεγαλύτερο μέρος του λεκανοπεδίου. Είναι αρκετά δύσκολο να μιλήσουμε για πιθανότητα χιονόστρωσης, καθώς όλα θα κριθούν εκείνη τη στιγμή (πρόκειται για μια οριακή κακοκαιρία για τα πεδινά), ωστόσο οι περισσότερες πιθανότητες θέλουν τις όποιες χιονοστρώσεις σε υψόμετρα μεγαλύτερα των 200 μέτρων ( ενδεικτικά από Μαρούσι και βορειότερα), με τα υπερβόρεια του νομού (Διόνυσος, Άγιος Στέφανος, Εκάλη, Δροσιά) να δέχονται αξιόλογες ποσότητες χιονιού. Σχεδόν τους 50 πόντους αναμένεται να φτάσει το χιόνι και στα Βίλια! Στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές θα σημειωθεί ασθενής βροχή ή χιονόνερο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας περιμένουμε το άστατο σκηνικό του καιρού να παραμένει, με τοπικά φαινόμενα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Πιθανότητα για νέες χιονοπτώσεις σε χαμηλότερα υψόμετρα παρουσιάζεται κατά τις βραδινές ώρες. Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα, δεν θα ξεπερνάει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 06-08 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια τμήματα της πρωτεύουσας οι μέγιστες τιμές θα βρίσκονται 2-3 βαθμούς χαμηλότερα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες - βορειοανατολικές διευθύνσεις, τοπικά ενισχυμένοι, αγγίζοντας ακόμα και τα 6-7 Μποφόρ.

Άστατο αναμένεται να συνεχιστεί να είναι το σκηνικό του καιρού στην Αττική μέχρι και τη Τετάρτη, ωστόσο τα νεότερα στοιχεία για αυτό θα αναλυθούν σε νεότερη δημοσίευση.

Επιμέλεια άρθρου: Δ. Ντόβας / Μ. Τζανακάκης

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου