Που θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις τις επόμενες ώρες - Σταδιακή υποχώρηση της κακοκαιρίας από την Τετάρτη (Αναλυτική πρόγνωση)

1

Με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και τοπικά ισχυρά φαινόμενα κύλησε η Τρίτη σήμερα για τα ανατολικά προσήνεμα της χώρας και όχι μόνο, ενώ παράλληλα οι ισχυροί βοριάδες που πνέουν στο Αιγαίο έφεραν απαγορευτικό απόπλου στα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας. Οι χαμηλές θερμοκρασίες στην ανώτερη ατμόσφαιρα ''ενεργοποίησαν'' το μηχανισμό του Aegean Lake Effect και πλέον από νωρίς το πρωί σημαντικά ποσά υετού εμφανίζονται στα ανατολικά ηπειρωτικά καθώς και στα νησιά του Αιγαίου, τα οποία έχουν είτε τη μορφή βροχής - χιονόνερου - χιονοχάλαζου για τις πεδινές περιοχές είτε με τη μορφή χιονιού, για τα ορεινά και ημιορεινά τμήματα (550μ+). Σημαντικές χιονοστρώσεις είχαμε στα Βίλια και την Ιπποκράτειο Πολιτεία, ενώ μεγάλο ύψος χιονιού υπάρχει αυτή την ώρα στα ψηλά της Πάρνηθας.
 
Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά πως αναμένεται να εξελιχθεί το καιρικό σκηνικό στη χώρα από τις επόμενες ώρες, καθώς τα όποια φαινόμενα θα αρχίσουν να παρουσιάζουν σταδιακή εξασθένηση και να υποχωρούν από αύριο το πρωί, με εξαίρεση όμως την Κρήτη που εκεί φαίνεται να σταματούν από την Πέμπτη. Η ψυχρή αυτή εισβολή, λοιπόν, θα αρχίσει σιγά σιγά να υποχωρεί και ο καιρός να βελτιώνεται με σταδιακή εξασθένηση των ανέμων και άνοδο της θερμοκρασίας.

Πιο αναλυτικά:

Για αύριο Τετάρτη 31/01/2024: 
Τοπικά ασθενείς βροχές θα σημειώνονται από νωρίς το πρωί στο Βόρειο Αιγαίο, τις Σποράδες, την Εύβοια, την Ανατολική Στερεά, την Αττική και την Ανατολική Πελοπόννησο, ενώ οι χιονοπτώσεις θα περιορίζονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο, αφού θα εκδηλώνονται πλέον κατά διαστήματα σε περιοχές άνω των 500-600 μέτρων με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι. Από την άλλη, τα φαινόμενα θα συνεχίσουν να σημειώνονται στο Νότιο Αιγαίο με τις χιονοπτώσεις να εκδηλώνονται στην Κρήτη πάνω από τα 700-800 μέτρα με μικρότερη όμως ένταση. Στα υπόλοιπα ο καιρός θα είναι αίθριος, ενώ τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός που στα Βόρεια θα είναι ολικός.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν ισχυροί έως θυελλώδεις Β-ΒΑ 6 με 7 και τοπικά οι ριπές έως 8 με 9 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι μεταβλητοί με εξαίρεση το Νότιο πέλαγος που εκεί θα πνέουν Βόρειοι 4 με 5 και τοπικά 6 Μποφόρ. 
Η θερμοκρασία, θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα, αφού στα Βόρεια και Κεντρικά η ελάχιστη θα αγγίξει τους -7 και η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 9 με 10°C, ενώ στα Νότια θα κυμανθεί από 2 έως 11°C. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 10 με 11°C και βορειότερα τους 7 με 8, ενώ ταυτόχρονα στα Δωδεκάνησα θα αγγίξει τους 12 με 13 βαθμούς.

Για Πέμπτη 01/02/2024:
Μπαίνοντας, λοιπόν, στον καινούριο μήνα, η ψυχρή αυτή εισβολή θα έχει λάβει τέλος, αφού ο καιρός θα βελτιωθεί, με εξαίρεση το Νότιο Αιγαίο που εκεί θα σημειώνονται ακόμα από νωρίς το πρωί τοπικά ασθενείς βροχές στις Κυκλάδες και την Κρήτη, ενώ παροδικές χιονοπτώσεις ασθενής έντασης θα εντοπίζονται σε πιο ορεινές περιοχές του νησιού περίπου πάνω από τα 900 μέτρα, οι οποίες φαίνεται να σταματούν τελείως από το απόγευμα. Στα υπόλοιπα θα επικρατεί αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις στις Κυκλάδες, ενώ τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός που στα Βόρεια θα είναι ισχυρός.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν Β-ΒΑ 5 με 6 και τοπικά οι ριπές έως 7 με 8 Μποφόρ με περαιτέρω,  εξασθένηση από το απόγευμα, ενώ στο Ιόνιο θα είναι ΒΔ πνέοντας 3 με 4 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, θα κυμανθεί στα Βόρεια περίπου από -4 έως 9°C, στα Κεντρικά από -3 έως 12°C και στα Νότια από 3 έως 13°C. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 10 με 12°C και βορειότερα τους 8 με 9, ενώ ταυτόχρονα στα Δωδεκάνησα θα αγγίξει τους 14 με 15 βαθμούς. 

Για Παρασκευή 02/02/2024: 
Αίθριος θα είναι ο καιρός με αραιές νεφώσεις που στα Βόρεια θα πυκνώσουν και ίσως δώσουν τοπικά ασθενείς βροχές στο Βόρειο Αιγαίο και την Μακεδονία, καθώς δεν αποκλείεται να σημειωθούν και λίγα χιόνια στα ορεινά. Τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειωθεί επίσης παγετός στα Βόρεια ηπειρωτικά.
Οι άνεμοι στα πελάγη μας θα πνέουν ΒΔ 3 με 5 και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο οι ριπές έως 6 Μποφόρ, καθώς η θερμοκρασία στα Βόρεια θα φτάσει τους 11 με 12°C, στα Κεντρικά τους 13 με 14°C και στα Νότια τους 14 με 15 βαθμούς.

Τέλος, το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, δεν φαίνεται να μας επηρεάζει κάποια αξιόλογη κακοκαιρία, αφού το μόνο που θα μας απασχολήσει ίσως να είναι η μικρή πιθανότητα για τοπικά ασθενείς βροχές στο Βόρειο Αιγαίο και την Κρήτη. Σε γενικές γραμμές ο καιρός θα είναι καλός, αφού θα κυριαρχεί ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με τους ανέμους να πνέουν μέτριοι και τη θερμοκρασία να μην σημειώνει σημαντική μεταβολή. Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι για την αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων των επόμενων ημερών.


> Αναλυτικά για την περιοχή της Αττικής:

Για αύριο Τετάρτη (31/01/2024):

Από νωρίς το ξημέρωμα της Τετάρτης, ο καιρός στην Αττική θα παραμένει άστατος για το μεγαλύτερο μέρος του νομού, με το Αιγαίο να συνεχίσει να τροφοδοτεί το νομό με φαινόμενα, τα οποία μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες δεν αποκλείεται να εκδηλώνονται κατά τόπους ισχυρά. Όσον αφορά τώρα τα υψόμετρα των χιονοπτώσεων, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, θα επηρεάζονται περιοχές με υψόμετρο έως 200-300μ. στην δυτική Αττική καθώς και σε περιοχές που βρίσκονται πλησίον της Πάρνηθας, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές του νομού θα περιορίζονται σε υψόμετρα έως και 300-400μ.. Σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει για ακόμα μια νύχτα η θερμοκρασία, με τις τιμές της να μην κατεβαίνουν σημαντικά, κάτι που θα περιορίσει τις χιονοστρώσεις σε υψόμετρα μεγαλύτερα των 500-600μ.. Κατά τη διάρκεια της αυριανής ημέρας, περιμένουμε σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από νωρίς το πρωί, με τον καιρό να αρχίζει να παρουσιάζει βελτίωση. Οι θερμοκρασίες στο λεκανοπέδιο, σε παρόμοια επίπεδα, θα φτάνουν τοπικά τους 07-09 βαθμούς Κελσίου, ενώ αρκετά χαμηλές θα είναι οι θερμοκρασιακές τιμές νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ. Οι άνεμοι, βόρειοι - βορειοανατολικοί, θα πνέουν τοπικά ενισχυμένοι, με ένταση που δεν αποκλείεται να φτάνει ακόμα και τα 6-8 Μποφόρ. 

Για την Πέμπτη (01/02/2024):

Τη Πέμπτη, το καιρικό σκηνικό στην Αττική αναμένεται να είναι σε γενικές γραμμές βελτιωμένο, καθώς αναμένονται μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια και λίγες τοπικές νεφώσεις κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά του νομού. Η θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 09-11 βαθμούς Κελσίου, ενώ εξασθένιση φαίνεται πως θα παρουσιάσουν και οι βοριάδες, με την έντασή τους να μην ξεπερνάει τοπικά τα 4-5  ίσως πρόσκαιρα και τα 6 Μποφόρ.

Με βελτιωμένο καιρό, λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια αναμένεται να φτάσουμε προς τα τέλη της εβδομάδας, με τις θερμοκρασίες ωστόσο να παραμένουν σε καλά για την εποχή επίπεδα μέχρι τουλάχιστον και τη Παρασκευή.

Επιμέλεια άρθρου: Δ. Ντόβας / Μ. Τζανακάκης

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια

  1. Στη Πάρνηθα πράγματι πρέπει έπεσε πολύ χιόνι... Η κορυφή της είναι χαμένη από τη Κυριακή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου