Αναλυτική πρόγνωση: Προ των πυλών σημαντική κακοκαιρία με πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις - Που θα χιονίσει

0

 

Με ηλιοφάνεια αλλά και άνοδο της θερμοκρασίας διανύσαμε τη τελευταία Παρασκευή του Γενάρη στη χώρα μας , με τη καλοκαιρία να συνεχίζει  να επικρατεί στη χώρα μας μέχρι τουλάχιστον και το Σάββατο, ενώ από τα μεσάνυχτα προς ξημερώματα Κυριακής, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, περιμένουμε νέα ψυχρή εισβολή διαρκείας με ισχυρούς έως θυελλώδεις Βοριάδες, πτώση της θερμοκρασίας, βροχές αλλά και χιόνια σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής κυρίως ηπειρωτικής χώρας και της Κρήτης. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα ενώ θα σημειώνονται με εξάρσεις και υφέσεις τουλάχιστον μέχρι και την Τετάρτη.

Πιο αναλυτικά,

Για αύριο Σάββατο 27/01/2024:
Αίθριος θα είναι ο καιρός σχεδόν σε όλη τη χώρα με λίγες αραιές νεφώσεις στη Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, ενώ μικρή πιθανότητα υπάρχει να ψιχαλίσει προς τις βραδινές ώρες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Οι άνεμοι στα πελάγη μας θα πνέουν ΒΔ 3 με 5 Μποφόρ και τοπικά οι ριπές στο Βόρειο Ιόνιο, τον Θερμαϊκό και το ΝΑ Αιγαίο θα αγγίζουν ακόμη και τα 6 με 7 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, στα Βόρεια θα κυμανθεί από -4 έως 13°C, στα Κεντρικά από -2 έως 14°C, ενώ στα Νότια από 2 έως 15 βαθμούς. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη δε θα ξεπερνά τους 13 με 14 βαθμούς και βορειότερα τους 10 με 12°C. 

Για Κυριακή 28/01/2024:
Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τις πρώτες πρωινές ώρες με κρύο και βροχές στο Βόρειο Αιγαίο, τα Ανατολικά προσήνεμα και τη Νότια νησιωτική χώρα, ενώ τοπικά παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειώνονται αρχικά σε ορεινές περιοχές της Εύβοιας, της Ανατολικής Στερεάς(συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) και της Ανατολικής Πελοποννήσου περίπου από τα 700-800 μέτρα,  καθώς και στην Κρήτη περίπου από τα 900-1000 μέτρα, οι οποίες αργότερα από το βράδυ προς τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας θα κατέβουν και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Παράλληλα μάλιστα σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές θα σημειώνονται τοπικές ασθενείς βροχές που στα λίγο υψηλότερα τμήματα θα εναλλάσσονται με χιονόνερο. Στα υπόλοιπα ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες νεφώσεις, ενώ τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα στραφούν σε ΒΑ και θα πνέουν 5 με 6 και τοπικά έως 7 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι Βόρειοι 6 με 7 και τοπικά οι ριπές θα αγγίξουν το πρωί τα 8 με 9 Μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα.
Η θερμοκρασία, σε αισθητή πτώση, θα κυμανθεί στα Βόρεια περίπου από -7 έως 8°C, στα Κεντρικά από -3 έως 10°C και στα Νότια από 2 έως 11 με 12°C. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 09 με 11°C, ενώ ταυτόχρονα στα Δωδεκάνησα θα αγγίξει τους 13 με 14 βαθμούς. 

Για Δευτέρα 29/01/2024: 
Μπαίνοντας στην επόμενη εβδομάδα, το τσουχτερό κρύο φαίνεται να επιδεινώνεται, αφού τα φαινόμενα θα επηρεάσουν κι άλλες περιοχές των Ανατολικών προσήνεμων, όπως τη Θεσσαλία, την υπόλοιπη Στερεά(πλην της Δυτικής) και την Ανατολική Πελοπόννησο με βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια και χιόνια σε ημιορεινές περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο περίπου από τα 200-300 μέτρα. Χιονοπτώσεις θα κατεβούν χαμηλότερα και στην Κρήτη, αφού από το απόγευμα θα σημειώνονται περίπου από τα 500-600 μέτρα, ενώ στις Κυκλάδες θα εκδηλώνονται τοπικά ασθενείς βροχές και χιονόνερο στα ορεινότερα τμήματα. Στα υπόλοιπα θα επικρατεί ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, ενώ τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός που τοπικά θα είναι ολικός.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις Β-ΒΑ  6 με 7 και τοπικά οι ριπές έως 8 με 9 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν και εκεί ΒΑ μέτριοι 3 με 4 Μποφόρ. 
Η θερμοκρασία, σε μικρή περαιτέρω πτώση, δεν θα ξεπερνά στα Βόρεια τους 7 με 8°C, στα Κεντρικά τους 8 με 9 και στα Νότια τους 10 με 11 βαθμούς.

Σύμφωνα, λοιπόν με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται πως το κρύο αυτό θα επιμείνει μέχρι και την Τετάρτη το μεσημέρι, αφού τα φαινόμενα θα εκδηλώνονται με εξάρσεις και υφέσεις, καθώς δεν αποκλείεται να δούμε και κάποιες χιονιονιφάδες στα πεδινά, χωρίς όμως αξιόλογη χιονόστρωση. Παράλληλα χιονόνερο θα σημειώνεται παροδικά σε παραθαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής και Νότιας χώρας με τους Βοριάδες να πνέουν με θυελλώδεις ένταση και τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 3 με 4 βαθμούς στα Κεντρικά και Βόρεια και τους 8 με 9 βαθμούς στα Νότια. Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Θα σας κρατάμε ενήμερους για την ένταση και τη διάρκεια των φαινομένων, καθώς και το ποιες περιοχές θα επηρεαστούν.



> Αναλυτικά για τη περιοχή της Αττικής:

Για αύριο Σάββατο 27/01/2024:
Αύριο Σάββατο, ο καιρός στην Αττική αναμένεται να είναι σε γενικές γραμμές νεφελώδης μέχρι και το απόγευμα, χωρίς φυσικά να λείπουν και τα τοπικά διαστήματα με ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 14-16 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί - βορειοδυτικοί, με ένταση που δεν θα ξεπερνάει τοπικά τα 4-6 Μποφόρ.

Για Κυριακή 28/01/2024:
Τη Κυριακή, το καιρικό σκηνικό του νομού αναμένεται να παρουσιάσει σταδιακή μεταβολή, με νεφώσεις παροδικά αυξημένες και πιθανές τοπικές βροχοπτώσεις κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νομού. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 9-11 βαθμούς Κελσίου, με τους βοριάδες να φτάνουν κατά τόπους σε ένταση ακόμα τα 7 Μποφόρ.

Με σκηνικό κακοκαιρίας αναμένεται να υποδεχτούμε τις πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας στην Αττική, με νέα πτώση της θερμοκρασίες, βροχές ή χιονόνερο σε χαμηλά υψόμετρα και χιονοπτώσεις που με βάση τα τελευταία στοιχεία, ίσως φτάνουν μέχρι και τα βόρεια προάστια.

Επιμέλεια άρθρου: Δ. Ντόβας / Μ. Τζανακάκης

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)