Η κλιματική κρίση πιο ορατή από ποτέ: Το 2023 το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ

1

 

Μια συγκλονιστική αποκάλυψη έγινε από την υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής του ευρωπαϊκού Copernicus, με βάση την οποία για πρώτη φορά το 2023, κάθε ημέρα ήταν κατά τουλάχιστον 1 βαθμό Κελσίου θερμότερη από την προβιομηχανική περίοδο.

Όπως καταλαβαίνετε, η συγκεκριμένη αποκάλυψη προκαλεί έντονο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα η οποία ζητάει άμεση μείωση της καύσης ορυκτών καυσίμων.

Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία ήταν αποκαλυπτικά του προβλήματος της κλιματικής κρίσης, καθώς ο πλανήτης το 2023 ήταν κατά 1,48 βαθμούς Κελσίου θερμότερος έναντι της περιόδου πριν τη μαζική καύση ορυκτών καυσίμων που πυροδότησε την κατάσταση. Παράλληλα, βρίσκεται πολύ κοντά στον στόχο του 1,5 °C για τη θερμοκρασία που έθεσαν οι χώρες στο Παρίσι το 2015, με τους επιστήμονες της υπηρεσίας του Copernicus να δηλώνουν ότι είναι πολύ πιθανό το όριο του 1,5 °C να ξεπεραστεί για πρώτη φορά μέσα στους επόμενους μήνες.


> Το 2023 ξεπέρασε και το 2016

Μπορεί μέχρι και σήμερα το ρεκόρ της θερμότερης χρονιάς να το κατείχε το έτος του 2016, όμως η μέση θερμοκρασία για το 2023 ήταν κατά 0,17 °C ψηλότερη. Κύρια αιτία των θερμοκρασιών είναι οι συνεχιζόμενες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που σημείωσαν ρεκόρ, μαζί και με την επιστροφή του φαινομένου Ελ Νίνιο.

Οι υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν καύσωνες, πλημμύρες και πυρκαγιές, προκαλώντας ζημιές σε ζωές, πόρους και υποδομές. Η ανάλυση έδειξε ότι ορισμένα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι καύσωνες σε Ευρώπη και ΗΠΑ θα ήταν πρακτικά αδύνατα, χωρίς την ανθρωπογενή παγκόσμια θέρμανση.

Παράλληλα, το 2023 ήταν η πρώτη χρονιά που καταγράφηκε με την κάθε ημέρα του να είναι κατά τουλάχιστον 1 βαθμό Κελσίου θερμότερη από την προβιομηχανική περίοδο 1850-1900. Σχεδόν οι μισές ημέρες ήταν θερμότερες κατά 1,5 βαθμό Κελσίου και για πρώτη φορά, δύο ημέρες ήταν θερμότερες κατά πάνω από 2°C.

Πιο υψηλές θερμοκρασίες υπήρξαν από τον Ιούνιο. Η ζέστη του Σεπτεμβρίου έσπασε κάθε προηγούμενο μέσο όρο για τον συγκεκριμένο μήνα.

Η υπηρεσία κλιματικής κρίσης του Copernicus στην ανακοίνωσή της αναφέρει μια σειρά από «αξιοσημείωτα» γεγονότα το 2023, συμπεριλαμβανομένων των πυρκαγιών στον Καναδά, που συνέβαλαν στην αύξηση των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις πυρκαγιές κατά 30% και πρωτοφανών θερμοκρασιών στους ωκεανούς, που προκάλεσαν θαλάσσια κύματα καύσωνα σε πολλές περιοχές.

Το 2023 θεωρήθηκε ως ένα έτος κατά το οποίο η υπερθέρμανση του πλανήτη επιταχύνθηκε σημαντικά. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες ήταν σύμφωνες με το προβλεπόμενο αποτέλεσμα της αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όμως, η ταχύτητα και η ένταση των καιρικών φαινομένων θορύβησε πολλούς εμπειρογνώμονες.

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου