Σημαντική αλλαγή στο σκηνικό του καιρού φέρνει ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και χιόνια (Χάρτες)

0

Σημαντική μεταβολή αναμένεται, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα, να παρουσιάσει ο καιρός από τις επόμενες ώρες, με το ανοιξιάτικο σκηνικό των τελευταίων δύο ημερών να μετατρέπεται σε άκρως χειμερινό, με ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας, ισχυρούς βοριάδες, βροχές αλλά και χιονοπτώσεις, που τοπικά δεν αποκλείεται μάλιστα να είναι και πυκνές.

Η πτώση της θερμοκρασίας στα 850hPa τις επόμενες ημέρες

Πιο αναλυτικά, σήμερα Πέμπτη περιμένουμε η άνοδος της θερμοκρασίας να κορυφωθεί, με τη σταδιακή πτώση της να ξεκινάει από τις βραδινές ώρες. Αρχικά περιμένουμε να επηρεαστούν περιοχές της βόρειας και δυτικής Ελλάδας, με τα πρώτα φαινόμενα να τα δέχεται η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου, καθώς και περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.

Αύριο Παρασκευή, ο καιρός αναμένεται να είναι άστατος για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τα φαινόμενα να επεκτείνονται σταδιακά στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, αναμένεται να εκδηλώνονται στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια αλλά και στα νησιά του βορείου Αιγαίου, ενώ πιθανές χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν αρχικά σε ορεινές και αργότερα και σε ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Η θερμοκρασία θα αρχίσει να παρουσιάζει αισθητή πτώση από τα βόρεια προς τα νότια, ενώ στα δυτικά και τα βόρεια θα πνέουν βοριάδες με ένταση κοντά στα 6-7 Μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές νοτιάδες, με ένταση που δεν θα ξεπερνάει τα 4-5 Μποφόρ.

Θερμοκρασίες Επιφάνειας

Το Σάββατο τώρα, αναμένεται να είναι βροχερό, με τη θερμοκρασία μάλιστα να παρουσιάζει απότομη πτώση σε ολόκληρη τη χώρα. Στην ανατολική χώρα και κυρίως στις Σποράδες, τη Θεσσαλία, την Εύβοια, το βορειοανατολικό Αιγαίο τα φαινόμενα φαίνεται να είναι κατά τόπους ισχυρά ως και το απόγευμα. Μετά το απόγευμα τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στο Ανατολικό Αιγαίο και τα νότια παραθαλάσσια τμήματα, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας θα εξασθενήσουν.
Χιονοπτώσεις προβλέπεται πως θα σημειωθούν στα ορεινά και στα ημιορεινά της Κεντρικής και της Βόρειας χώρας, ενώ στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Ύφεση των χιονοπτώσεων αναμένεται τις βραδινές ώρες. Ισχυροί αναμένεται να πλέουν οι βοριάδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τις ριπές τοπικά στο Αιγαίο να φτάνουν ακόμα και τα 8-9 Μποφόρ.

Η ένταση των ανέμων μέσα από το προγνωστικό μοντέλο ECMWF:


>Στην περιοχή της Αττικής:

Στην Αττική τη Παρασκευή περιμένουμε αρκετές νεφώσεις με πιθανά ανοίγματα στον ουρανό, ενώ από το απόγευμα ο καιρός φαίνεται να κλείνει σημαντικά με αυξημένη τη πιθανότητα να εκδηλωθούν βροχές αλλά και τοπικές καταιγίδες. Σε ήπια επίπεδα η θερμοκρασία θα φτάνει τοπικά τους 17-19 βαθμούς Κελσίου, με σταδιακή πτώση να παρατηρείται από το απόγευμα, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νοτιάδες έως και το μεσημέρι και βοριάδες από το απόγευμα, με ένταση που δεν θα ξεπερνάει τοπικά τα 4-5 Μποφόρ.

Το Σάββατο, ο καιρός αναμένεται να είναι άστατος για το μεγαλύτερο μέρος του νομού με βροχές και τοπικές καταιγίδες έως και  το μεσημέρι. Νέο πέρασμα φαινομένων με μικρή ωστόσο διάρκεια δεν αποκλείεται να έχουμε και κατά τις βραδινές ώρες, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως τα πιο έντονα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νομού. Η θερμοκρασία σε σημαντική πτώση δεν θα ξεπερνάει τοπικά μέσα στη μέρα τους 11-12 βαθμούς κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν κατά τόπους ισχυροί, με τις ριπές τους στα ανατολικά και βόρεια τμήματα να αγγίζουν ακόμα και τα 7-8 Μποφόρ. Χιονοπτώσεις δεν αποκλείεται να σημειωθούν και στη Πάρνηθα (800+ μ.).

Ο Υετός το πρωί του Σαββάτου σε ολόκληρη τη χώρα:


Τέλος, βελτιωμένος από πλευράς φαινομένων αναμένεται να είναι ο καιρός από τη Κυριακή και μετά, με τις θερμοκρασίες ωστόσο να παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα μέχρι τουλάχιστον και τις πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας.

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)