Σημαντική μεταβολή ''express'' φέρνει βροχές και καταιγίδες ακόμα και στην Αττική - Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

1

 

Με σημαντική βελτίωση του καιρού ξεκίνησε η νέα εβδομάδα για ολόκληρη τη χώρα, με ηλιοφάνεια αλλά και λίγες τοπικές αραιές νεφώσεις, ενώ η θερμοκρασίες αν και σε σταδιακή άνοδο, παρέμεναν σε χαμηλά επίπεδα, με το κρύο να είναι ιδιαίτερα αισθητό κατά τις πρωινές και βραδινές ώρες. Πάμε να δούμε σε αυτό το σημείο πως αναμένεται να εξελιχθεί το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ημέρες, τόσο για την Αττική όσο και για την υπόλοιπη χώρα, αφού σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, βαρομετρικό χαμηλό θα φέρει στη χώρα μας κακοκαιρία ''express'', με τοπικά ισχυρές βροχές αλλά και πιθανές καταιγίδες ακόμα και στην Αττική.

> Αναλυτική πρόγνωση για το νομό Αττικής από τον Δημήτρη Ντόβα:

Τετάρτη (20/12/2023)
Αύριο Τετάρτη, το σκηνικό του καιρού στο νομό αναμένεται αρχικά να είναι βελτιωμένο, με αρκετή ηλιοφάνεια και λίγες παροδικές νεφώσεις. Από αργά το μεσημέρι- νωρίς το απόγευμα, οι νεφώσεις θα πυκνώσουν σημαντικά, με εκδήλωση τοπικών φαινομένων να περιμένουμε από νωρίς το βράδυ. Τα όποια φαινόμενα θα παρουσιάζονται με μέτρια κυρίως ένταση, ενώ τοπικές καταιγίδες δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν στο Σαρωνικό, τα δυτικά και τα νότια του νομού. Η θερμοκρασία σε παρόμοια επίπεδα με αυτά των τελευταίων ημερών, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 14-16 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, με ένταση που δεν θα ξεπερνάει τοπικά τα 4-5 Μποφόρ.

Πέμπτη (21/12/2023)
Τη Πέμπτη, από νωρίς τα ξημερώματα αναμένονται βροχές αλλά και πιθανές καταιγίδες μέτριας έντασης. Τα φαινόμενα δεν αποκλείεται να είναι κατά τόπους ισχυρά, κυρίως στα δυτικά και νότια του νομού. Νωρίς το πρωί τα όποια φαινόμενα θα περιοριστούν σημαντικά μέχρι και το μεσημέρι όπου θα έχουν εξασθενήσει πλήρως. Η θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 15-17 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι αναμένονται βόρειοι, με ένταση που δεν θα ξεπερνάει τοπικά τα 4-5 Μποφόρ.

Με λίγες νεφώσεις αλλά και αρκετή ηλιοφάνεια περιμένουμε να κυλήσει η υπόλοιπη εβδομάδα για την Αττική, με τις θερμοκρασίες μάλιστα να παρουσιάζουν σταδιακή άνοδο. Το ήπιο καιρικό σκηνικό, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αναμένεται να μας συνοδεύσει μέχρι -τουλάχιστον- και την ημέρα των Χριστουγέννων.

> Η πανελλαδική πρόγνωση από τον Μιχάλη Τζανακάκη:

1)Βροχές και καταιγίδες στα νότια τμήματα
2)Μέτριοι έως ισχυροί άνεμοι
3)Μικρή πτώση θερμοκρασία από Πέμπτη

Μια ατμοσφαιρική διαταραχή αναμένεται να μας επηρεάσει αύριο από τα Νοτιοδυτικά με βροχές και καταιγίδες στα Δυτικά και Νότια παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα της χώρας μας και αργότερα και στα Κεντρικά ηπειρωτικά με συνοδεία ισχυρών Νοτιάδων στο Αιγαίο και άνοδο της θερμοκρασίας. Την Πέμπτη, με την κίνηση του βαρομετρικού αυτού χαμηλού ανατολικότερα, οι έντονες καταιγίδες θα εκδηλωθούν και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στρέφοντας τους ανέμους σε Βόρειους και ρίχνοντας τον υδράργυρο, ενώ τα φαινόμενα από την Παρασκευή θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη εξασθένηση. 

Πιο αναλυτικά:

Για αύριο Τετάρτη 20/12/2023:
Με αίθριο καιρό θα ξεκινήσει η μέρα, αλλά από το μεσημέρι προβλέπονται βροχές στο Κεντρικό και Νότιο Ιόνιο, τη Δυτική Στερεά, τα παραθαλάσσια τμήματα της Πελοποννήσου και την Κρήτη, ενώ αργότερα τα φαινόμενα θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα(συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) με πιο ήπια ένταση. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν από το βράδυ στις Κυκλάδες και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, κατά τόπους έντονες στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Κεντρικής και Νότιας ηπειρωτικής χώρας στις βουνοκορφές περίπου από τα 2000 μέτρα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατεί ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις. Παγετός, επίσης, θα σημειωθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά νωρίς, ενώ δεν θα λείψουν και οι τοπικές ομίχλες τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από Νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στα Ανατολικά 6 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν Ν-ΝΑ με την ίδια ένταση αγγίζοντας οι ριπές στο Νότιο πέλαγο και εκεί τα 6 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία δε θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή, αφού στα Βόρεια θα κυμανθεί περίπου από 0 έως 15°C, στα Κεντρικά από 2 έως 16°C και στα Νότια από 5 έως 18°C και τοπικά στα Δωδεκάνησα 19°C. Στα νησιά του Αιγαίου ο υδράργυρος θα  αγγίξει τους 16 με 17 βαθμούς ενώ στου Ιονίου τους 14 με 15°C. 
 
Για Πέμπτη 21/12/2023:
Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα σημειώνονται από νωρίς το πρωί στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, πιο έντονες στα Δωδεκάνησα, ενώ από το απόγευμα τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση. Στα υπόλοιπα θα επικρατεί καλός καιρός με λίγες νεφώσεις, ενώ πιο έντονες θα είναι στην Στερεά, την Εύβοια, και τη Βόρεια Πελοπόννησο που εκεί ίσως δώσουν τοπικά ασθενείς βροχές μικρής διάρκειας. Παγετός επίσης θα σημειωθεί στα Βορειοδυτικά ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.
Οι άνεμοι θα στραφούν βαθμιαία σε Β-ΒΔ και στο Αιγαίο θα πνέουν 4 με 6 και τοπικά 7 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο δεν θα ξεπερνούν τα 5 με 6 Μποφόρ.
Ο υδράργυρος θα παρουσιάσει μικρή πτώση κυρίως στα Βόρεια και θα κυμανθεί από -3 έως 13°C, στα Κεντρικά από 0 έως 14°C και στα Νότια από 6 έως 16°C. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 15 με 16°C.

Την Παρασκευή ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση, αφού θα υπάρχουν νεφώσεις στα Δυτικά, τα Νότια και Ανατολικά που θα δώσουν βροχές ασθενής έντασης στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την Δυτική Στερεά, και Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Στα υπόλοιπα θα υπάρχει ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις, κατά διαστήματα πιο πυκνές στα Βόρεια που ίσως δώσουν τοπικά ασθενείς βροχές μικρής διάρκειας. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ στο Αιγαίο και Δυτικοί στο Ιόνιο 4 με 5 και τοπικά στα Νότια 7 Μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία δε θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή, αφού στα Βόρεια δε θα ξεπεράσει τους 13 βαθμούς, στα Κεντρικά τους 16 με 17 και στα Νότια τους 18°C.

Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε, λοιπόν, συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες...για να είμαστε παντός καιρού.


Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου