Πτώση της θερμοκρασίας και τοπικά φαινόμενα μέχρι το τέλος της εβδομάδας στην Αττική - Πιθανές χιονοπτώσεις και στη Πάρνηθα - Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

1

Με βροχές, καταιγίδες αλλά και σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας φτάσαμε σιγά σιγά στα τέλη της πρώτης εβδομάδας του Δεκεμβρίου για την Αττική, με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, μάλιστα, να θέλουν το χειμερινό σκηνικό να παραμένει, με περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας αλλά και με τοπικά φαινόμενα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, μέχρι τουλάχιστον και το τέλος της εβδομάδας.

Πιο αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες:

> Για τη περιοχή της Αττικής:

Παρασκευή (8/12/2023)
Αύριο Παρασκευή, ο καιρός στο νομό αναμένεται άστατος, με νεφώσεις -παροδικά αυξημένες- αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας. Πιθανότητα να ψιχαλίσει ή και να βρέξει τοπικά περιμένουμε κυρίως στα βορειότερα τμήματα της πρωτεύουσας, ενώ παράλληλα, δεν αποκλείεται τοπικές ασθενείς -κατά βάση- χιονοπτώσεις να σημειωθούν και στη κορυφή της Πάρνηθας (1100+m). Η θερμοκρασία σε σημαντική πτώση, δεν θα ξεπερνάει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 11-13 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι, βόρειας διεύθυνσης, άνεμοι, αναμένεται να πνέουν τοπικά ενισχυμένοι, με ένταση κοντά στα 4-6 Μποφόρ.

Σάββατο (9/12/2023)
Παρόμοιο αναμένεται να είναι το σκηνικό του καιρού στην Αττική και το Σάββατο, με αρκετές νεφώσεις και μικρά διαστήματα ηλιοφάνειας καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μικρή αλλά υπαρκτή αναμένεται να είναι η πιθανότητα για τοπικές βροχές ασθενούς έντασης στα βορειότερα τμήματα του νομού, ενώ και πάλι δεν αποκλείεται τοπικές, ασθενείς χιονοπτώσεις, να σημειωθούν στη κορυφή της Πάρνηθας (1100+m). Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα, δεν θα ξεπερνάει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 12-14 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι, βόρειας διεύθυνσης, άνεμοι, αναμένεται να πνέουν με ένταση κοντά στα 4-6 Μποφόρ.

Με αρκετά χαμηλές, αλλά και άκρως χειμερινές θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουμε στο τέλος αυτής της εβδομάδας, με τη Κυριακή να αναμένεται ψυχρή, αλλά περισσότερο ηλιόλουστη, ενώ με παρόμοιες καιρικές συνθήκες φαίνεται πως θα μπούμε και στις πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας.

*Επιμέλεια πρόγνωσης: Ντόβας Δημήτρης

> Η πανελλαδική πρόγνωση από τον Μιχάλη Τζανακάκη:

1)Έντονες Βροχές και καταιγίδες-Χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά
2)Ισχυροί-Θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη
3)Πτώση της θερμοκρασίας την Παρασκευή

Ασθενείς έως μέτριας έντασης βροχές παρατηρούνται αυτή τη στιγμή στην Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και κατά διαστήματα στην Κεντρική και Βόρεια ηπειρωτική χώρα με ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά, ενώ επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τις πρώτες βραδινές ώρες, αφού τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Χαλκιδική, τη Θεσσαλία καθώς επίσης στις Σποράδες, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Πτώση θα σημειώσει επίσης η θερμοκρασία, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Άστατος θα είναι ο καιρός και αύριο σε όλο το Αιγαίο και τα Ανατολικά προσήνεμα με ισχυρούς Βόρειους ανέμους, ενώ αναμένεται να βελτιωθεί από το Σάββατο το μεσημέρι με τα φαινόμενα να περιορίζονται στα Νοτιοανατολικά και να εξασθενούν οι άνεμοι, αλλά με τον υδράργυρο να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Πιο αναλυτικά:

Για αύριο Παρασκευή 08/12/2023:
Ισχυρές βροχές θα εκδηλωθούν αύριο στα παραθαλάσσια τμήματα της Θράκης και της Μακεδονίας, στη Χαλκιδική, στα Ανατολικά προσήνεμα όπως στη ΝΑ Θεσσαλία, την Εύβοια και την Ανατολική Στερεά(συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), καθώς επίσης και σποραδικές καταιγίδες στο Αιγαίο πιο έντονες στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα με σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ. Στα υπόλοιπα θα υπάρχουν νεφώσεις με διαστήματα ηλιοφάνειας πιο μεγάλα στη Δυτική χώρα. Χιόνια θα πέσουν επίσης σε ορεινές περιοχές της Εύβοιας και της Ανατολικής Στερεάς(συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) περίπου από τα 900-1000 μέτρα, ενώ στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα σημειωθούν σε χαμηλότερο υψόμετρο περίπου από τα 500-600 μέτρα.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν ισχυροί έως θυελλώδεις από Βόρειες διευθύνσεις 7 με 8 Μποφόρ, ενώ οι ριπές στο Κεντρικό πέλαγος δεν αποκλείεται να φτάσουν ακόμη και τα 9 με 10 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν ΒΔ εντάσεως 5 με 6 και στα Νότια έως 7 Μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση και θα κυμανθεί στα Βόρεια από -3 έως 10°C, στα Κεντρικά από 0 έως 11°C και τοπικά 12°C και στα Νότια από 6 έως 17°C. Στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 13 με 14 βαθμούς.

Για Σάββατο 09/12/2023:
Ασθενείς βροχές τοπικού χαρακτήρα θα σημειωθούν στις Σποράδες, την Εύβοια, την Ανατολική Στερεά(συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) και στις Κυκλάδες, ενώ λίγα χιόνια θα σημειωθούν στα ορεινά  περίπου από τα 1000-1100 μέτρα. Στα υπόλοιπα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις πιο πυκνές στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στα Δυτικά θα επικρατεί ηλιοφάνεια.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν Βόρειοι 6 με 7 και τοπικά 8 Μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν από Ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά 5 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία  θα κυμανθεί στα Βόρεια από -5 έως 11°C, στα Κεντρικά από -3 έως 12 και τοπικά 13°C και στα Νότια από 5 έως 16°C. Στα νησιά του Αιγαίου το θερμόμετρο θα φτάσει έως 14 με 15 βαθμούς και στου Ιονίου δεν θα ξεπεράσει τους 12 με 13°C.

Την Κυριακή ο καιρός θα είναι σε γενικές γραμμές βελτιωμένος, με εξαίρεση την Εύβοια και τις Βόρειες Κυκλάδες όπου εκεί θα υπάρχουν παροδικές νεφώσεις, οι οποίες ίσως δώσουν τοπικά ασθενείς βροχές σύντομης διάρκειας. Στα υπόλοιπα θα επικρατεί ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις πιο πυκνές στο Αιγαίο, ενώ από το βράδυ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μια νέα κακοκαιρία θα απασχολήσει τη χώρα μας από τα Δυτικά με βροχές, καταιγίδες αλλά και χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο ασθενείς μεταβλητών διευθύνσεων και στο Ιόνιο μέτριοι από Νότιες διευθύνσεις, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, αφού στα Βόρεια η μέγιστη θα αγγίξει τους 12 βαθμούς, στα Κεντρικά  τους 13 με 14 και στα Νότια τους 17°C. Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε, λοιπόν, συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες...για να είμαστε παντός καιρού.

Με εκτίμηση
Τζανακάκης Μιχαήλ

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου