Γράφει ο Μιχάλης Τζανακάκης...
Με το νέο έτος ένα συμβάν ΑΣΘ (Αιφνίδια Στρατοσφαιρική Θέρμανση) αναμένεται να εμφανιστεί πάνω από πολικές περιοχές του Βορείου Ημισφαιρίου. Αρχικά θα εξηγήσουμε το φαινόμενο της ΑΣΘ. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι κάτι καινούριο. Συμβαίνει κάθε χειμώνα και είναι ένα γεγονός κατά το οποίο παρατηρείται απότομη θέρμανση του αέρα της τάξεως των 45-50 βαθμών Κελσίου πάνω από το Βόρειο Πόλο στο ύψος της στρατόσφαιρας(10hPa/30χλμ πάνω από την επιφάνεια).
Ωστόσο, στο Βόρειο Ημισφαίριο εκδηλώνεται και το γνωστό φαινόμενο του Πολικού Στροβίλου. Τί είναι πάλι αυτός ο Στρόβιλος; Ο Πολικός Στρόβιλος ή αλλιώς πολική δίνη είναι μία κυκλωνική ροή (αριστερόστροφη-δυτική ροή) ιδιαίτερα ψυχρών ανέμων(περίπου -70 με -80°C) που λαμβάνει χώρα στα ανώτερα επίπεδα της τροπόσφαιρας και στη στρατόσφαιρα πάνω από πολικές και υποπολικές περιοχές(7-8χλμ). Αυτός ο στρόβιλος δημιουργείται λόγω της μεγάλης θερμοκρασιακής διαφοράς και άρα της ατμοσφαιρικής πίεσης, που υπάρχει μεταξύ πολικών και νοτιότερων περιοχών του Β. Ημισφαιρίου. Έτσι λοιπόν, επειδή αυτή η πολική δίνη είναι ισχυρή και σταθερή, ´´κλειδώνει´´ τον πολύ ψυχρό αέρα στον Αρκτικό Κύκλο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διαφύγουν ψυχρές αέριες μάζες σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη και λόγω της ζωνικής (δυτικής) κυκλοφορίας, να επικρατούν ήπιες καιρικές συνθήκες στο μεγαλύτερο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης.
> Τι γίνεται όμως όταν συμβεί το φαινόμενο της ΑΣΘ που αναφέραμε παραπάνω;
Σύμφωνα, λοιπόν, με σημαντικές ενδείξεις από διαφορετικά συστήματα πρόβλεψης καιρού ανώτερης τροπόσφαιρας και στρατόσφαιρας, είδαμε ότι τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου θα συμβεί το φαινόμενο της ΑΣΘ. Η αιφνίδια αυτή θέρμανση του αέρα, λοιπόν, πάνω από το Βόρειο Πόλο θα αυξήσει απότομα τη θερμοκρασία σε αυτό το ύψος και θα αντιστρέψει τη ροή του Πολικού Στροβίλου από κυκλωνική σε αντικυκλωνική (δεξιόστροφη- ανατολική ροή). Αυτό θα έχει σαν συνέπεια την διατάραξη και αποδυνάμωση της πολικής δίνης, με αποτέλεσμα να μην μπορεί πλέον να συγκρατηθεί ο πολύ κρύος αέρας στον Αρκτικό Κύκλο και να προκαλέσει μεσημβρινή ροή, διαφεύγοντας έτσι σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη με τη μορφή ψυχρών αερίων μαζών σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη.
Όσοι, λοιπόν, αγαπούν το κρύο και το χιόνι, οι πιθανότητες να απολαύσουν το φαινόμενο αυτό σε νοτιότερες περιοχές είναι περισσότερες με μία αδύναμη πολική δίνη από την ΑΣΘ. Για να μην προτρέχουμε όμως και βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι, οι ψυχρές αυτές αέριες μάζες κάνουν την εμφάνισή τους νοτιότερα στο Β. Ημισφαίριο περίπου μετά από 10-15 ημέρες του γεγονότος αυτού. Επομένως, επειδή είναι γενικά πολύ νωρίς να μιλήσουμε για λεπτομέρειες για το τι ακριβώς μας προφυλάσσει ο Ιανουάριος, είμαστε εδώ για να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και να σας ενημερώνουμε συχνά για τις καιρικές συνθήκες του υπόλοιπου χειμώνα.
Πηγή: Severe Weather Europe
Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.
Tags
Επιστημονικά άρθρα