Ραγδαία μεταβολή του καιρού τις επόμενες ώρες - Βροχές, χιόνια και πολλά μποφόρ μέσα στο Σαββατοκύριακο ακόμα και στη Αττική - Ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα

1

Με αρκετή ηλιοφάνεια και παροδικές νεφώσεις φτάσαμε στα μέσα της εβδομάδας για την Αττική, με τον υδράργυρο παράλληλα να αγγίζει τοπικά εχθές Πέμπτη ακόμα και τους 22 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ο καιρός από τις επόμενες ώρες αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική μεταβολή, με το ανοιξιάτικο σκηνικό των τελευταίων δύο ημερών να μετατρέπεται σε άκρως χειμερινό, με ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας, ισχυρούς βοριάδες, βροχές αλλά και χιονοπτώσεις που δεν αποκλείεται μάλιστα να είναι και τοπικά πυκνές.

> Αναλυτική πρόγνωση για την περιοχή της Αττικής από τον Δημήτρη Ντόβα:

Παρασκευή (15/12/2023) 
Σήμερα Παρασκευή, ο καιρός στην Αττική αναμένεται να χαρακτηρίζεται από αραιές νεφώσεις αλλά και σημαντικά διαστήματα με ηλιοφάνεια. Από αργά το μεσημέρι, οι όποιες νεφώσεις αναμένεται να πυκνώσουν σημαντικά, με τοπικές βροχές να σημειώνονται από το απόγευμα. Μέχρι και αργά το βράδυ, δεν αποκλείεται τα φαινόμενα να είναι κατά τόπους έντονα, με πιθανή την εκδήλωση σύντομων ισχυρών καταιγίδων κυρίως στα νοτιότερα τμήματα του νομού. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 18-20 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νοτιάδες - νοτιοανατολικοί έως και το απόγευμα και βοριάδες από νωρίς το βράδυ, με ένταση που δεν θα ξεπερνάει τοπικά τα 4-5 Μποφόρ.

Σάββατο (16/12/2023)
Το Σάββατο, ο καιρός αναμένεται να είναι είναι σε γενικές γραμμές άστατος με βροχές και πιθανές καταιγίδες έως και αργά το μεσημέρι. Τα εντονότερα φαινόμενα αναμένονται νωρίς τα ξημερώματα του Σαββάτου, ενώ ένα νέο τοπικό πέρασμα φαινομένων δεν αποκλείεται να απασχολεί τα βόρεια και βορειοανατολικά τμήματα του νομού κατά τις βραδινές ώρες. Χιονοπτώσεις πιθανώς να εκδηλωθούν στη Πάρνηθα (900+μ. πρόσκαιρα έως και τα 800μ.) αλλά ίσως και στη κορυφή της Πεντέλης. Χιονόνερο φαίνεται να παρατηρείται τοπικά στα υπερβόρεια του νομού (650+ μ.). Η θερμοκρασία  το πρωί θα φτάνει τοπικά τους 14-16 βαθμούς Κελσίου, ενώ σημαντική πτώση αναμένεται να σημειωθεί από νωρίς το μεσημέρι (οι μέγιστες θερμοκρασίες το μεσημέρι δεν θα ξεπερνούν τους 10-12 βαθμούς Κελσίου). Οι άνεμοι, βοριάδες, θα πνέουν τοπικά ισχυροί, με ένταση που δεν αποκλείεται να φτάνει κατά τόπους (κυρίως στα ανατολικά παραθαλάσσια) ακόμα και τα 7-8 Μποφόρ.

Σημαντική εξασθένιση των φαινομένων αλλά και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αναμένεται να συνθέτουν το σκηνικό του καιρού τη Κυριακή, ενώ ενισχυμένοι θα παραμένουν τοπικά και οι βοριάδες. Περισσότερα για την εξέλιξη του καιρού τη Κυριακή στην Αττική σε νεότερη πρόγνωση.

> Πανελλαδική πρόγνωση από τον Μιχάλη Τζανακάκη:

1)Βροχές, καταιγίδες και χιόνια σε ορεινά και ημιορεινά
2)Στροφή των ανέμων σε θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο
3)Κατακόρυφη πτώση θερμοκρασίας σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Με κακοκαιρία ξεκίνησε η Παρασκευή στα Δυτικά και Βόρεια, ενώ από το μεσημέρι και για όλο το Σαββατοκύριακο φαίνεται πως θα μας απασχολήσει μια νέα ψυχρή εισβολή με τα φαινόμενα να γενικεύονται σχεδόν σε όλη τη χώρα, αφού θα εκδηλωθούν έντονες βροχές και καταιγίδες, αλλά και χιόνια σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Σημαντικό επίσης χαρακτηριστικό θα είναι οι ισχυροί έως θυελλώδεις Βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο και η αισθητή πτώση του υδραργύρου από Βορρά προς Νότο.

Πιο αναλυτικά:

Για σήμερα Παρασκευή 14/12/2023:
Άστατος θα είναι ο καιρός σχεδόν σε όλη τη χώρα, με το χειμώνα να κάνει έντονη την παρουσία του αρχικά στη Βόρεια Ελλάδα, αφού θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και πυκνές χιονοπτώσεις στη Θράκη, τη Μακεδονία, την Χαλκιδική, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία, ενώ τα φαινόμενα προς το απόγευμα θα ενταθούν και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα και το Αιγαίο, καθώς θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στη Δυτική και Νότια Πελοπόννησο, την Ανατολική Στερεά(συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), την Εύβοια και τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου. Παράλληλα ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση στα Βορειοδυτικά και τα νησιά του Ιονίου, ενώ γενικά εξαίρεση θα αποτελούν οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη όπου εκεί θα υπάρχει ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις. Χιονοπτώσεις εκδηλώνονται ήδη αυτή τη στιγμή στα ορεινά τις Βόρειας Ελλάδας με μεγάλο υψόμετρο, ενώ από το απόγευμα θα κατεβούν χαμηλότερα και θα σημειωθούν στη Μακεδονία και τη Θράκη περίπου από τα 600-700 μέτρα (πρόσκαιρα και από τα 500 μέσα στη νύχτα) και από τα 900-1000 μέτρα στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία(πρόσκαιρα και από τα 800 αργά το βράδυ).
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο αρχικά Νότιοι 5 με 7 και τοπικά τα 8 Μποφόρ, ενώ από το απόγευμα θα στραφούν σταδιακά σε Βόρειους με την ίδια ένταση. Στο Ιόνιο θα είναι Βόρειοι στο Βόρειο πέλαγος 5 με 6 και στα ανοιχτά 7 Μποφόρ και μεταβλητοί στο υπόλοιπο 2 με 3 Μποφόρ. Οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοούν επίσης και τη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης στα Νότια.
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σταδιακή πτώση από το απόγευμα στα Βόρεια και θα κυμανθεί περίπου από -1 έως 13°C, ενώ στα Κεντρικά από 2 έως 19°C και τοπικά 20 και στα Νότια από 10 έως 22°C. Στα νησιά του Αιγαίου ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 20 με 21 βαθμούς ενώ στου Ιονίου δεν θα ξεπεράσει τους 15 με 16°C. 
 
Για Σάββατο 15/12/2023:
Το Σάββατο η Ελλάδα φαίνεται πως το πρωί θα είναι χωρισμένη στα δύο από πλευράς φαινομένων και θερμοκρασίας, αφού αρχικά στα Ανατολικά προσήνεμα, τα Κεντρικά και τα Βόρεια θα επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες με βροχές και πυκνές χιονοπτώσεις από νωρίς, ενώ στα Νότια και Ανατολικά θα υπάρχουν υψηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες με σποραδικές καταιγίδες πιο έντονες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, τη ΝΑ Πελοπόννησο, τη Δυτική Κρήτη και αργότερα και στα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται στα Βόρεια και Κεντρικά με χαμηλότερο υψόμετρο, και μάλιστα στη Μακεδονία και τη Θράκη θα σημειωθούν από τα 200-300 μέτρα(πρόσκαιρα τα ξημερώματα και τη νύχτα από τα 100), στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία από τα 600-700 μέτρα(πρόσκαιρα και από τα 500 αργά το βράδυ), στα Βόρεια τμήματα της Στερεάς από τα 700-800 μέτρα(πρόσκαιρα και από τα 600), ενώ προς τις μεσημεριανές ώρες, το κρύο θα επέλθει και σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη, καθώς στην Εύβοια, την Ανατολική Στερεά(συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) και την Πελοπόννησο οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τα 800-900 μέτρα(πρόσκαιρα τις βραδινές ώρες ίσως και από τα 700). Βροχές θα υπάρχουν επίσης και στην Κρήτη, ενώ χιόνια θα πέσουν από αργά το βράδυ στα βουνά περίπου από τα 1900-2000 μέτρα. Παγετός επίσης θα σημειωθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.
Οι άνεμοι στρεφόμενοι στο Αιγαίο σε Β-ΒΑ θα πνέουν 7 με 8 και τοπικά οι ριπές θα αγγίξουν στα Βόρεια τα 9 με 10 και από το απόγευμα ίσως και τα 11 Μποφόρ, ενώ στο  Ιόνιο θα πνέουν ΒΑ 5 με 7 και τοπικά 8 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση και στην υπόλοιπη χώρα με εξαίρεση τη Νοτιοανατολική, αφού στα Βόρεια θα κυμανθεί από -5 έως 8°C, στα Κεντρικά από -1 έως 11°C, ενώ στα Νότια θα είναι λιγότερο αισθητή και θα κυμανθεί από 7 έως 19 και στα Δωδεκάνησα 20 με 21°C. Στα νησιά του Ιονίου και του Κεντρικού και Βόρειου Αιγαίου η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 13 με 14°C.

Για Κυριακή 16/12/2023:
Την Κυριακή τα φαινόμενα θα περιορίζονται στα Ανατολικά προσήνεμα, τη Βόρεια και Ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, αφού από το πρωί θα σημειώνονται βροχές ασθενείς έως μέτριας έντασης. Παράλληλα οι χιονοπτώσεις θα συνεχίζονται πιο εξασθενημένες από νωρίς σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), της Εύβοιας και της Βόρειας και Ανατολικής Πελοποννήσου περίπου από τα 800-900 μέτρα (πρόσκαιρα τα ξημερώματα ίσως και χαμηλότερα από τα 700m), ενώ στη Κρήτη περίπου από τα 1100-1200 μέτρα. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα παρουσιάσουν εξασθένηση, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατεί γενικά αίθριος καιρός. Παγετός επίσης θα σημειωθεί στα Κεντρικά και Βόρεια ηπειρωτικά, όπου στα βορειοδυτικά θα είναι τοπικά ισχυρός.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι με θυελλώδης ένταση έως 8 και τοπικά 9 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν ΒΑ έως 5 και τοπικά 6 Μποφόρ. 
Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση και στα Νότια, με τη μέγιστη να μην ξεπερνά τους 17 με 18°C, ενώ στα Κεντρικά και Βόρεια θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα, αφού η μέγιστη δεν θα ξεπερνά τους 10 με 11°C.

Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε, λοιπόν, συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες...για να είμαστε παντός καιρού.

Με εκτίμηση
Τζανακάκης Μιχαήλ

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου