Μεταβολή ''express'' φέρνει βροχές και τοπικές καταιγίδες ακόμα και στην Αττική - Σταδιακή βελτίωση του καιρού από τη Δευτέρα - Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

1


Με νεφώσεις, διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά και τοπικά φαινόμενα περνάει, μέχρι και αυτή την ώρα, το Σαββατοκύριακο για την περιοχή της Αττικής, με τις πρώτες χιονοπτώσεις, μάλιστα, να έχουν ήδη κάνει αισθητή τη παρουσία τους ακόμα και στη Πάρνηθα. Πάμε να δούμε αναλυτικά, σε αυτό το σημείο, πως αναμένεται να εξελιχθεί το σκηνικό του καιρού τις αμέσως επόμενες ημέρες, αφού σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, μια πρόσκαιρη αλλά σημαντική μεταβολή του καιρού, φαίνεται να φέρνει ένα κατά τόπους ισχυρό πέρασμα φαινομένων, με βροχές αλλά και τοπικές καταιγίδες σε πολλές περιοχές της Δυτικής, Κεντρικής και Νότιας, κυρίως, χώρας.

> Αναλυτική πρόγνωση για την Αττική, από τον Δημήτρη Ντόβα:

Κυριακή (10/12/2023)
Σήμερα Κυριακή, η μέρα στο νομό περιμένουμε να ξεκινήσει με λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, καθώς και με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Από νωρίς το απόγευμα, οι νεφώσεις φαίνεται να πυκνώνουν αρκετά, με πιθανότητα εκδήλωσης βροχοπτώσεων από τις πρώτες βραδινές ώρες. Η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε παρόμοια, χαμηλά επίπεδα, με τον υδράργυρο τοπικά εντός του λεκανοπεδίου να μην ξεπερνάει τους 12-14 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν, κατά κύριο λόγο, από νότιες - νοτιοδυτικές διευθύνσεις, με ένταση που δεν θα ξεπερνάει τα 2-4 Μποφόρ.

Δευτέρα (11/12/2023)
Από νωρίς τα ξημερώματα της Δευτέρας, περιμένουμε βροχές αλλά και τοπικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι εντονότερα σε περιοχές που βρίσκονται στα δυτικά και νότια του νομού. Από τις πρώτες πρωινές ώρες, τα όποια φαινόμενα θα περιοριστούν και θα εξασθενήσουν, ενώ από νωρίς το μεσημέρι ο καιρός θα αρχίσει να παρουσιάζει σημαντική βελτίωση. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή αύξηση, με τον υδράργυρο τοπικά εντός του λεκανοπεδίου να μην ξεπερνάει, ωστόσο, τους 13-16 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, με ένταση που δεν θα ξεπερνάει τα 3-5 Μποφόρ.

Με σταδιακή βελτίωση φαίνεται πως θα εξελιχθεί το καιρικό σκηνικό μέχρι και τα μέσα της νέας εβδομάδας, με λίγες νεφώσεις, διαστήματα με ηλιοφάνεια, αλλά και άνοδο της θερμοκρασίας κατά 3-4 βαθμούς τουλάχιστον.

> Η πανελλαδική πρόγνωση του καιρού από τον Μιχάλη Τζανακάκη:

1)Έντονες Βροχές και καταιγίδες-Χιόνια στα ορεινά
2)Μέτριοι-Ισχυροί άνεμοι στα πελάγη
3)Άνοδο της θερμοκρασίας τη νέα εβδομάδα

Βαρομετρικό χαμηλό από την Ιταλία θα επηρεάσει τη χώρα μας από σήμερα το απόγευμα με βροχές, καταιγίδες αλλά και χιόνια σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Το σύστημα αυτό θα προκαλέσει τοπικά έντονα φαινόμενα αρχικά στην Δυτική χώρα, ενώ κινούμενο Νοτιοανατολικά, θα επηρεάσει και τα υπόλοιπα τμήματα και μάλιστα τα Κεντρικά, Νότια και Ανατολικά με γενική βελτίωση από το μεσημέρι της Δευτέρας. Την Τρίτη ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες νεφώσεις πιο πυκνές στην Δυτική και Ανατολική νησιωτική χώρα με πιθανότητα τοπικών βροχών. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι έως ισχυροί κυρίως στα νότια τμήματα των πελάγων μας, οι οποίοι θα είναι αρχικά από Νότιες διευθύνσεις, ενώ σταδιακά θα στραφούν σε Βόρειους και θα εξασθενήσουν με τη θερμοκρασία να παρουσιάζει παράλληλα άνοδο.

Πιο αναλυτικά:

Για σήμερα Κυριακή 10/12/2023:
Νεφώσεις με τοπικές βροχές αναμένονται σήμερα από τις μεσημεριανές ώρες στα Δυτικά, οι οποίες από το απόγευμα και βαθμιαία προς το βράδυ θα ενταθούν καθώς θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα Επτάνησα, την Ήπειρο, την Δυτική Στερεά Ελλάδα και την Δυτική και Νότια Πελοπόννησο. Με το βαρομετρικό αυτό χαμηλό να κινείται γρήγορα Νοτιοανατολικά, τα φαινόμενα μέσα στη νύχτα και τα ξημερώματα της Δευτέρας θα επηρεάσουν την Κεντρική και Νότια χώρα όπως την Ανατολική Στερεά(συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, ενώ πιο ήπια θα είναι σε Κεντρική Στερεά, Νότια Θεσσαλία, Σποράδες και Εύβοια. Στα υπόλοιπα θα υπάρχουν παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα τοπικά ασθενών βροχών στο Βόρειο Αιγαίο και στα παραθαλάσσια τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας περίπου από τα 700-800 μέτρα(πρόσκαιρα ίσως και από τα 600m), ενώ νοτιότερα οι χιονοπτώσεις θα περιορίζονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο και μάλιστα στη Στερεά, την Εύβοια και την Πελοπόννησο θα εκδηλωθούν περίπου από τα 1000-1100 μέτρα(πρόσκαιρα ίσως και από τα 800-900m μέσα στη νύχτα) 
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν Νότιοι ασθενείς έως μέτριοι 3 με 4 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι Ν-ΝΑ 5 με 6 και τοπικά στα Νότια 7 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα Βόρεια περίπου από -1 έως 11°C, στα Κεντρικά από 2 έως 13°C και στα Νότια από 5 έως 16°C. Στα νησιά του Αιγαίου ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 16 με 17 βαθμούς, ενώ στου Ιονίου τους 14 με 15°C. 
 
Για Δευτέρα 11/12/2023:
Μπαίνοντας λοιπόν στη νέα εβδομάδα, η μέρα θα ξεκινήσει με άστατο καιρό στα Κεντρικά, Νότια και Ανατολικά, αφού θα εκδηλωθούν τοπικά ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, ενώ στα Δυτικά θα παρουσιάσει παράλληλα βελτίωση. Τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα στην Νότια Εύβοια, την Ανατολική Στερεά(συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), στην Κεντρική και Ανατολική Πελοπόννησο, την Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα έως το μεσημέρι της Δευτέρας όπου θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν. Χιόνια επίσης θα πέσουν επίσης τις πρωινές ώρες στα ορεινά της Πελοποννήσου και της Στερεάς περίπου από τα 1000-1100 μέτρα, ενώ στην Κρήτη θα εντοπίζονται στις βουνοκορφές περίπου από τα 1700-1800 μέτρα(πρόσκαιρα ίσως και χαμηλότερα)
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα στραφούν σε Β-ΒΑ και θα πνέουν στο Νότιο πέλαγος ισχυροί 5 με 6 και τοπικά 7 Μποφόρ, ενώ στο Νότιο Ιόνιο θα στραφούν σε Β-ΒΔ με την ίδια ένταση παρουσιάζοντας εξασθένηση από το απόγευμα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες, αφού θα κυμανθεί στα Βόρεια από -1 έως 13°C, στα Κεντρικά από 2 έως 15°C και στα Νότια από 6 έως 17°C. Στα νησιά του Αιγαίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 16 με 17°C, ενώ στου Ιονίου τους 14 με 15°C.

Την Τρίτη ο καιρός θα είναι σε γενικές γραμμές βελτιωμένος, αφού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας θα επικρατεί ηλιοφάνεια με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις, ενώ εξαίρεση θα αποτελούν τα νησιά του Ιονίου, του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, γιατί εκεί θα είναι πιο πυκνές και ίσως δώσουν τοπικά ασθενείς βροχές μικρής διάρκειας. Οι άνεμοι στα πελάγη μας θα πνέουν Δ-ΒΔ μέτριοι και στα Νότια ισχυροί με σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ, ενώ η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή, αφού στα Βόρεια η μέγιστη θα αγγίξει περίπου τους 12 με 13 βαθμούς, στα Κεντρικά τους 14 και στα Νότια τους 17°C. Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε, λοιπόν, συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες...για να είμαστε παντός καιρού.

Με εκτίμηση
Τζανακάκης Μιχαήλ

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου