Σημαντική επιδείνωση του καιρού με βροχές και ισχυρές καταιγίδες στην Αττική τις επόμενες ώρες - Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

1

Μπορεί η μέρα σήμερα να ξεκίνησε με αρκετή ηλιοφάνεια, όμως ήδη από αυτή την ώρα το σκηνικό του καιρού φαίνεται να παρουσιάζει μεταβολή με αρκετές νεφώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας αλλά και τοπικά φαινόμενα ακόμα και μέσα στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Πάμε να δούμε αναλυτικά πως αναμένεται να εξελιχθεί ο καιρός τις επόμενες ώρες, αφού σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα, η καιρική μεταβολή αναμένεται εντονότερη από τις αμέσως επόμενες ώρες.


> Αναλυτικά για τη περιοχή της Αττικής:


Τετάρτη (6/12/2023)

Από αργά το βράδυ της Τρίτης, στην Αττική περιμένουμε βροχές αλλά και τοπικές καταιγίδες, με εντονότερα φαινόμενα να αναμένονται κυρίως στα κεντρικά και τα ανατολικά τμήματα του νομού. Σταδιακή βελτίωση φαίνεται πως θα παρουσιάσει ο καιρός από το τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, με περιορισμό και σημαντική εξασθένηση των φαινομένων μέχρι και το μεσημέρι. Η θερμοκρασία σε παρόμοια επίπεδα με αυτά των τελευταίων ημερών, αναμένεται να μην ξεπερνάει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 15-17 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι, μεταβλητής διεύθυνσης, άνεμοι,  θα φτάνουν τοπικά σε ένταση τα 4-5 Μποφόρ.


Πέμπτη (7/12/2023)

Τη Πέμπτη, ο καιρός στο νομό αναμένεται σε γενικές γραμμές άστατος, με νεφώσεις και διαστήματα ηλιοφάνειας, ενώ μικρή παρουσιάζεται η πιθανότητα να ψιχαλίσει ή και να βρέξει κάπου τοπικά. Η θερμοκρασία σε πτώση, δεν θα ξεπερνάει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 14-16 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι, μεταβλητής διεύθυνσης, άνεμοι,  θα φτάνουν τοπικά σε ένταση τα 3-4 Μποφόρ.

Με άστατο καιρό, νεφώσεις αλλά και τοπικά φαινόμενα αναμένεται να φτάσουμε μέχρι και τα τέλη της εβδομάδας στην Αττική, με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία μάλιστα, να θέλουν εκτός των άλλων και περεταίρω πτώση της θερμοκρασίας.

* Επιμέλεια πρόγνωσης, Ντόβας Δημήτρης.


> Η πανελλαδική πρόγνωση από τον Μιχάλη Τζανακάκη:


1)Έντονες Βροχές και καταιγίδες- Χιόνια στα ορεινά
2)Ισχυροί άνεμοι στα πελάγη
3)Πτώση της θερμοκρασίας την Παρασκευή

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από απόψε το βράδυ στα Δυτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες αργά τη νύχτα θα μεταφερθούν ανατολικότερα επηρεάζοντας και την υπόλοιπη ηπειρωτική και νησιωτική χώρα μέχρι την Τετάρτη το απόγευμα, ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά με τους ανέμους να πνέουν μέτριοι έως ισχυροί. Μετά από μια μικρή παύση όμως, νέα κακοκαιρία θα μας απασχολήσει από την Πέμπτη το μεσημέρι, αφού θα δημιουργηθεί ένα βαρομετρικό χαμηλό στο Αιγαίο, το οποίο θα προκαλέσει βροχές αλλά και χιόνια σε χαμηλότερο υψόμετρο με τους ανέμους να στρέφονται σε ενισχυμένους Βοριάδες, ρίχνοντας παράλληλα και τον υδράργυρο.

Πιο αναλυτικά:

Για αύριο Τετάρτη 06/12/2023:
Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν από αύριο τα ξημερώματα σε ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα πλην της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ αργότερα και όσο βαδίζουμε προς το μεσημέρι θα μετατοπιστούν ανατολικότερα και θα σημειωθούν και στα νησιωτικά τμήματα, με τον καιρό παράλληλα να βελτιώνεται γρήγορα στα Δυτικά. Εξαίρεση θα αποτελεί η ανατολική Κρήτη που εκεί ίσως σημειωθούν τοπικά ασθενείς βροχές. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα κυρίως στην Ανατολική Θεσσαλία, την Χαλκιδική, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, αφού εκεί αναμένεται να πέσει αρκετή ποσότητα νερού, καθώς θα συνοδεύονται από αυξημένη κεραυνική δραστηριότητα ίσως και χαλαζοπτώσεις έως τις απογευματινές με βραδινές ώρες όπου και θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη εξασθένηση. Χιόνια θα πέσουν επίσης στα βουνά της χώρας μας με μεγάλο υψόμετρο περίπου από τα 1800 μέτρα ενώ στη Βόρεια Ελλάδα ίσως και λίγο χαμηλότερα. 

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά Ν-ΝΔ στο Κεντρικό και Νότιο πέλαγος και Ανατολικοί στο Βόρειο εντάσεως 5 με 6 και τοπικά 7 με 8 Μποφόρ, ενώ αργότερα θα στραφούν σε Δυτικούς στο Κεντρικό και Νότιο και σε Βόρειους στο Βόρειο Πέλαγος με την ίδια ένταση. Στο Ιόνιο θα πνέουν Δ-ΒΔ εντάσεως 5 με 6 και στα Νότια έως 7 Μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία δε θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή, αφού θα κυμανθεί στα Βόρεια από 1 έως 13°C, στα Κεντρικά από 3 έως 17°C και τοπικά 18°C και στα Νότια από 9 έως 21°C. Στα νησιά του Αιγαίου το θερμόμετρο θα φτάσει μέχρι τους 18 με 19 βαθμούς, ενώ στου Ιονίου δεν θα ξεπεράσει τους 16 με 17°C.

Για Πέμπτη 07/12/2023:
Αυξημένες νεφώσεις θα επικρατούν σε όλη τη χώρα, οι οποίες θα δώσουν αρχικά τις πρωινές ώρες ήπια φαινόμενα όπως κάποιες τοπικά ασθενείς βροχές στην Κρήτη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, την Χαλκιδική, την Ήπειρο, τα Επτάνησα και την Πελοπόννησο, ενώ  σταδιακά προς το απόγευμα, λόγω της οργάνωσης του βαρομετρικού χαμηλού στο Αιγαίο, οι βροχές θα γενικευτούν σε όλη τη χώρα με διαστήματα ηλιοφάνειας λίγο πιο μεγάλα στην Κεντρική και Νότια χώρα. Τα φαινόμενα από το βράδυ και αργά τη νύχτα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν έντονες βροχές και σποραδικές καταιγίδες στην Κρήτη, τις Ανατολικές Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, καθώς επίσης και στα νησιά του Ανατολικού και Βόρειου Αιγαίου, τη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Χαλκιδική και προς τα ξημερώματα της Παρασκευής και στα Ανατολικά προσήνεμα. Βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός στην Δυτική και Νότια χώρα, ενώ χιόνια θα πέσουν από το απόγευμα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας περίπου από τα 700-600 μέτρα, στα Κεντρικά περίπου από τα 900-1000 και στα Νότια από τα 1100-1200 μέτρα.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα είναι αρχικά μεταβλητοί 1 με 2 μποφόρ, με εξαίρεση το Νότιο πέλαγος όπου εκεί θα πνέουν Δυτικοί 4 με 5 και τοπικά 6 Μποφόρ, ενώ αργότερα προς το βράδυ θα ενισχυθούν και στο Βόρειο πέλαγος θα στραφούν σε Βόρειους φτάνοντας οι ριπές έως και τα 7 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα είναι και εκεί αρχικά μεταβλητοί 1 με 2 Μποφόρ, ενώ αργότερα θα στραφούν σε ΒΔ και θα ενισχυθούν πνέοντας 5 με 6 και τοπικά 7 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση από το βράδυ στα Βόρεια και θα κυμανθεί από -1 έως 12°C, στα Κεντρικά από 2 έως 16 και τοπικά 17°C και στα Νότια από 8 έως 20°C. Στα νησιά του Αιγαίου το θερμόμετρο θα φτάσει έως 18 με 19 βαθμούς και στου Ιονίου δεν θα ξεπεράσει τους 13 με 14°C.

Την Παρασκευή ο καιρός περιμένουμε να είναι άστατος στα Ανατολικά παράκτια και νησιωτικά τμήματα, αφού σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες, τις Σποράδες και στα νησιά του Ανατολικού και Βόρειου Αιγαίου, ενώ μέτριας έντασης βροχοπτώσεις θα σημειωθούν στην Θράκη, την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, την Χαλκιδική και πιο έντονες στα Ανατολικά προσήνεμα όπως στη Θεσσαλία, την Εύβοια, την Ανατολική Στερεά(συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) και την Ανατολική Πελοπόννησο. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν επίσης στα ορεινά και ημιορεινά της Βόρειας Ελλάδας περίπου από τα 600-700 μέτρα, ενώ νοτιότερα θα εκδηλώνονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Στα υπόλοιπα ο καιρός θα είναι βελτιωμένος με λίγες νεφώσεις, ενώ οι άνεμοι θα είναι στα πελάγη μας από Βόρειες διευθύνσεις, πνέοντας ισχυροί στο Ιόνιο έως 7 Μποφόρ, αλλά ισχυροί έως θυελλώδεις στο Αιγαίο, αφού θα αγγίξουν στο Κεντρικό πέλαγος τα 8 ίσως και τα 9 Μποφόρ. Η υδράργυρος θα σημειώσει αισθητή πτώση και στην υπόλοιπη χώρα, αφού στα Βόρεια η μέγιστη δεν θα ξεπερνάει τους 9 βαθμούς, στα Κεντρικά  τους 11 με 12 και στα Νότια τους 15°C. Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε, λοιπόν, συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες...για να είμαστε παντός καιρού.

Με εκτίμηση,
Τζανακάκης Μιχαήλ

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου