2023: Μια χρονιά γεμάτη... αρνητικά καιρικά ρεκόρ (Αναλυτικά όλα τα σημαντικά καιρικά γεγονότα του έτους)

0

Γράφει ο Δημήτρης Ντόβας...

Αποχαιρετώντας ένα ακόμα έτος και μπαίνοντας σε ένα νέο, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό, είναι να συγκεντρώσουμε όλα τα γεγονότα που συνέβησαν σε αυτό το χρόνο και φυσικά να τα θυμηθούμε, είτε αυτά ήταν θετικά, είτε αρνητικά για εμάς.

Αφού λοιπόν έχουμε φτάσει στην τελευταία μέρα του 2023, αποφασίσαμε να θυμηθούμε και να καταγράψουμε τα βασικότερα γεγονότα αλλά και ρεκόρ, σχετικά με το καιρικό σκηνικό σε ολόκληρη τη χώρα.

Το 2023, δυστυχώς, ήταν μια δύσκολη χρονιά με την κλιματική αλλαγή να δείχνει για μια ακόμα φορά πως είναι εδώ και πως μπορεί να είναι πολύ πιο δυνατή από τους ανθρώπους. Παρατηρούμε, πλέον, πως οι εποχές έχουν παραμορφωθεί και πως οι καιρικές μεταβολές είναι λίγες αλλά ακραίες.

Στον απολογισμό μας έχουμε αρνητικά ρεκόρ θερμοκρασίας, επικίνδυνες χιονοπτώσεις, καταστροφικές πυρκαγιές, καθώς επίσης και φονικές πλημμύρες.

Πάμε να δούμε λοιπόν στο συγκεκριμένο άρθρο τα σημαντικότερα καιρικά γεγονότα που αντιμετώπισε η χώρα μας, από τη 1η Γενάρη 2023 έως και σήμερα:

> Η πρώτη κακοκαιρία του 2023
Η πρώτη κακοκαιρία του 2023 επηρέασε τη χώρα μας από τις 9 Ιανουαρίου έως περίπου και τις 11 Ιανουαρίου, με βροχές αλλά και καταιγίδες κατηγορίας 3. Από την κακοκαιρία επηρεάστηκαν κυρίως η Ήπειρος, η Στερεά, καθώς επίσης και περιοχές της Πελοποννήσου. Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στα ορεινά ηπειρωτικά, ενώ παρατηρήθηκε πτώση της θερμοκρασίας σε ολόκληρη τη χώρα.


> Θερμή εισβολή στη καρδιά του χειμώνα
Δεν προλαβαίνουν να περάσουν αρκετές ημέρες από τη πρώτη κακοκαιρία του έτους και μια θερμή εισβολή είναι γεγονός στις 18 του μήνα. Σημαντική αλλά πρόσκαιρη άνοδος της θερμοκρασίας και καλοκαιρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού για ένα 24ωρο. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ελάχιστες θερμοκρασιακές τιμές της ημέρας ξεπέρασαν τις μέσες ελάχιστες τιμές ολόκληρου του μήνα, κατά τουλάχιστον 10°C!

> Σημαντική κακοκαιρία με αξιόλογες χιονοπτώσεις στα ορεινά
Με σημαντική χειμερινή κακοκαιρία ρίχνει αυλαία ο πρώτος μήνας του χρόνου, καθώς έχουμε αξιόλογα ύψη χιονιού στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Βόρεια και Κεντρικής χώρας.


> Τελικός απολογισμός Ιανουαρίου
Ο Γενάρης του 23' κατάφερε να θεωρηθεί ως ένας ''εξαιρετικά'' θερμός Γενάρης για τη χώρα μας, με τη μέση θερμοκρασία να βρίσκεται περίπου 2 βαθμούς πάνω από το μέσο όρο δεκαετίας.

Νέος μήνας, νέο ρεκόρ για την Αττική. Έγινε το ''3/3''
Ισχυρή κακοκαιρία ονόματι ''ΒΑΡΒΑΡΑ'' επηρεάζει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας από τις 5 έως και τις 7 Φλεβάρη, με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, ολικό παγετό αλλά και πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα της Αττικής. Η Αθήνα ντύνεται στα λευκά για 3η συνεχόμενη χρονιά. Οι άνεμοι έπνεαν ισχυροί σε ολόκληρη την Κεντρική και Ανατολική χώρα, με τα λιμάνια να απαγορεύουν οποιοδήποτε δρομολόγιο από και προς τα νησιά του Αιγαίου. Αποχωρώντας η ''ΒΑΡΒΑΡΑ'', άφησε πίσω της καλυμμένο με χιόνι το 20% της χώρας, ενώ οι ελάχιστες τιμές έφτασαν τοπικά ακόμα και τους -12 βαθμούς Κελσίου.



Χειμώνας... Τέλος
Μετά από μια αρκετά ψυχρή περίοδο στη χώρα μας (5 - 12 Φεβρουαρίου), ο χειμώνας σφύριξε λήξη για το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, με  σημαντική άνοδο θερμοκρασίας, Αφρικανική σκόνη, αρκετή ηλιοφάνεια και μηδενικό υετό μέχρι και το τέλος του μήνα.

> Τελικός απολογισμός Φεβρουαρίου
Ο Φεβρουάριος αν και θερμός από τα μέσα του, κατάφερε να είναι λίγο ψυχρότερος από τον μέσο όρο δεκαετίας σε ολόκληρη τη χώρα, πλην την περιοχή της Μακεδονίας.


> Μάρτης γδάρτης #not...
Με θερμοκρασίες άνοιξης για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας (κυρίως στο δεύτερο μισό του) πέρασε ο Μάρτιος, ο τελευταίος μήνας του ''χειμώνα'', με αρκετές βροχοπτώσεις ωστόσο να δέχεται η Κρήτη. Ψυχρή εισβολή απασχόλησε τη χώρα στο τέλος του μήνα (27-29 Μαρτίου), με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και ισχυρούς ανέμους. Τελικός απολογισμός; Ο Μάρτιος βγήκε λίγο θερμότερος από τον μέσο όρο σε ολόκληρη τη χώρα.


Ήταν τελικά ψυχρός ο χειμώνας του 23';
Η απάντηση νομίζουμε πως δεν χωράει σκέψη... Όχι! Σύμφωνα με το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, ο χειμώνας 2022-2023 ήταν ο θερμότερος για τη Βόρεια Ελλάδα και ο 3ος θερμότερος για τις υπόλοιπες περιοχές.


> Μας έσωσε η άνοιξη!
Μπορεί ο χειμώνας να ήταν μια θερμότερη, από το κανονικό, περίοδος, ωστόσο οι μήνες που ακολούθησαν (Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος), θεωρήθηκαν οι ψυχρότεροι των τελευταίων 14 ετών, ενώ επίσης , ο Μάιος του 2023 παρουσίασε ένα εξαιρετικά βροχερό πρόσωπο. Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, μεγάλα ύψη βροχόπτωσης σημειώθηκαν στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ενώ σε αρκετές περιοχές το πλήθος των ημερών βροχόπτωσης ήταν το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί από το 2008.




> Ένα καλοκαίρι που δεν θέλουμε να θυμόμαστε 
Αν καλούμασταν να βρούμε ένα θετικό στοιχείο από τον καιρό και τα γεγονότα της φετινής καλοκαιρινής περιόδου τότε σίγουρα θα δυσκολευόμασταν πολύ να βρούμε κάτι. Καύσωνες, πυρκαγιές και τέλος πλημμύρες χτυπούσαν τη χώρα συνεχώς, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές να υποστούν σοβαρές καταστροφές και άνθρωποι να χάσουν ακόμα και τη ζωή τους. Είναι πλέον γεγονός πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη κλιματική αλλαγή, μία κατάσταση που δύσκολα μπορούμε να πολεμήσουμε. Η φύση τελικά μπορεί να μας εκδικηθεί και είναι πολύ πιο δυνατή από τον άνθρωπο.

Μήνας Ιούλιος

Ένας δύσκολος μήνας για ολόκληρη τη χώρα. Από τις πρώτες κιόλας μέρες του, οι θερμοκρασίες άρχισαν να τραβούν την ανηφόρα, με ένα κύμα καύσωνα διαρκείας να βρίσκεται προ των πυλών. Όσο οι μέρες περνούν, ο υδράργυρος όλο και ανεβαίνει. Καταφέρνει να ξεπεράσει ακόμα και τους 44 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα, η ταυτόχρονη εκδήλωση δύο μεγάλων μετώπων πυρκαγιάς (Δερβενοχώρια και Κουβαράς) προκαλεί τρόμο. Η πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια καίει τα πάντα και δημιουργεί τεράστια οικολογική καταστροφή, ενώ μια μεγάλη αναζωπύρωση στη περιοχή της Μάνδρας θα ξυπνήσει το τρόμο στους κατοίκους. Καίγονται σπίτια, περιουσίες... Σιγά σιγά φτάνουμε στα τέλη του μήνα, με τον υδράργυρο ωστόσο να παραμένει για περισσότερες από 10 μέρες σε τιμές άνω των 40 βαθμών Κελσίου. Σαν να μην φτάνουν όλα τα παραπάνω, στις 25 Ιουλίου, δύο πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας χάνουν τη ζωή τους κατά τη κατάσβεση πυρκαγιάς στη Κάρυστο χάνοντας τον έλεγχο στο canadair σε προσπάθεια ρίψης νερού.  




> Απολογισμός καμένης έκτασης:

Κουβαράς ->           38.600 στρέμματα
Δερβενοχώρια ->   119.000 στρέμματα*
Λουτράκι ->            13.000 στρέμματα

Με τις παραπάνω εκτάσεις αλλά και με τα επιπλέον καμένα στρέμματα γης όλης της χώρας, σε διάστημα 53 ωρών ξεπερνάμε κάθε ρεκόρ με 164.000 στρέμματα καμένου εδάφους. Βιβλική καταστροφή...

Και τι νομίζατε; Ότι θα κλείσουμε τον μήνα εδώ; Όχι βέβαια... Μας έμεινε και κάτι ακόμα... Κάτι πολύ άσχημο... Η μεγάλη πυρκαγιά στη περιοχή της Ρόδου, που κατέκαψε το νησί για περισσότερο από μία εβδομάδα! Και φυσικά πολλά ακόμα μέτωπα (Κέρκυρα, Εύβοια κ.λ.π. κ.λ.π.).

Τα θύματα;

Μπορεί (ευτυχώς) να μην υπήρξαν πολλές ανθρώπινες απώλειες, πλην των δύο πιλότων (ηρώων), όμως τα πολλά θύματα αυτής της καταστροφής ήταν τα ζώα και η ίδια η φύση...

Σιγά σιγά μια αχτίδα αισιοδοξίας αρχίζει να αχνοφαίνεται... Φτάνουμε στον Αύγουστο... Οι θερμοκρασίες αρχίζουν να παρουσιάζουν πτώση...


Μήνας Αύγουστος

Ο Αύγουστος αρχικά ξεκίνησε ως ένας μήνας με ήπιες καιρικές συνθήκες, μελτέμι και λίγες παραπάνω νεφώσεις, χωρίς όμως να πέφτει σταγόνα νερού στη γη για περισσότερο από 1 μήνα. Ο Δεκαπενταύγουστος περνάει με καλό καιρό... Το 3ο 10ήμερο του μήνα όμως δεν θα περάσει έτσι. Μια νέα άνοδο στις θερμοκρασίες σε συνδυασμό με το ισχυρό μελτέμι θα φέρει νέα εκδήλωση μεγάλης πυρκαγιάς στη περιοχή της Πάρνηθας. Παράλληλα με αυτή τη πυρκαγιά, μια μεγάλη εστία φωτιάς στον Ασπρόπυργο θα κάνει την ατμόσφαιρα του λεκανοπεδίου αποπνικτική και τοξική. Η Πάρνηθα ''φωνάζει βοήθεια'' όταν οι φλόγες πλέον καταφέρνουν να περάσουν μέσα στον Εθνικό δρυμό.

Λίγες ημέρες πριν το 3ο δεκαήμερο του Αυγούστου και πριν τη μεγάλη πυρκαγιά στην Πάρνηθα, ένα μεγάλο μέτωπο πυρκαγιάς προκαλεί φόβο και σημαίνει συναγερμό στις αρχές της χώρας. Ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο. Μια πυρκαγιά που κατάφερε να κάψει περισσότερα από 900.000 στρέμματα δάσους σε περισσότερες από 15 ημέρες ανεξέλεγκτης κατάστασης, καθιστώντας την ως μια από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια. Βιβλική καταστροφή.

Κάπως έτσι φτάσαμε στο τέλος του Αυγούστου...



> Απολογισμός καμένης έκτασης:

Πάρνηθα ->             61.000 στρέμματα
Έβρος ->               935.000 στρέμματα*

Συνολική καμένη έκταση για τον μήνα Αύγουστο μόνο από αυτές τις δύο πυρκαγιές: 996.000 στρέμματα!

Φυσικά οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν αυτό το μήνα ήταν πολύ περισσότερες χωρίς όμως να καταφέρουν να πάρουν τόσο μεγάλες διαστάσεις.


Μήνας Σεπτέμβριος

Ο Σεπτέμβριος είναι ένας μήνας που σίγουρα θα θυμόμαστε για πολλά χρόνια ακόμα. Πάνω που η μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο κοντεύει να σβήσει και η χώρα πάει να ορθοποδήσει, όλοι οι μετεωρολόγοι προβλέπουμε ένα ισχυρό κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του στη χώρα λίγο πριν το τέλος του πρώτου 10ημέρου. Σιγά σιγά οι προβλέψεις γίνονται όλο ένα και χειρότερες με τα ύψη αναμενόμενου υετού να αυξάνονται επικίνδυνα. Η περιοχή της Θεσσαλίας βρίσκεται στο κόκκινο. Μέσα στο μάτι είναι και η Αττική. Το αποτέλεσμα του κύματος αυτού σοκάρει ολόκληρη τη χώρα. Η Θεσσαλία σβήνεται από τον χάρτη κάτω από τόνους νερού. Τα ύψη συνολικού υετού προκαλούν τρόμο. Περιοχές ξεπερνούν συνολικά ακόμα και τα 1000mm! Παλαμάς, Καρδίτσα, Βόλος και όχι μόνο, βρίσκονται αντιμέτωπες με μια τεράστια καταστροφή.

Τα θύματα; Τουλάχιστον 15 νεκροί συνάνθρωποί μας, εκατοντάδες χιλιάδες νεκρά ζώα και χιλιάδες καλλιεργήσιμα στρέμματα κατεστραμμένα. Το έχω ήδη γράψει αρκετές φορές σε αυτό το άρθρο αλλά ακόμα μια φορά επιβάλλεται να γραφτεί. Βιβλική καταστροφή.

Οι απεγκλωβισμοί κατοίκων με ελικόπτερα είναι συνεχείς. Οι περιοχές χάνουν κάθε επαφή με την υπόλοιπη χώρα, αφού η πρόσβαση είναι σχεδόν αδύνατη και Εθνική οδός έχει κλείσει. Οι καταστροφές; αμέτρητες...

Το όνομα της κακοκαιρίας: Daniel

> Τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης:

Ζαγορά ->                             1096mm
Πεζούλα Καρδίτσας ->              762mm
Καρδίτσα - πόλη ->                 656mm
Περτούλι ->                           643mm
Βόλος ->                               617mm

*Μετ. σταθμοί στην Αττική ξεπερνούν σε 1 εικοσιτετράωρο τα 120mm συνολικού υετού (μέσος ετήσιος υετός Αττικής 300-400mm). Δρόμοι γίνονται ποτάμια, ενώ πολλά υπόγεια και ισόγεια πλημμυρίζουν.

Οι μέρες περνάνε και οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές παλεύουν να ξαναβρούν τους ρυθμούς τους. Οι περιουσίες τους έχουν καταστραφεί, τα ζώα έχουν χαθεί και ο τόπος μοιάζει σαν βομβαρδισμένο τοπίο. Επιπλέον, στην περιοχή δημιουργείται μια υγειονομική βόμβα, με τον φόβο εξάπλωσης μεταδοτικών ασθενειών από τα μολυσμένα νερά να γίνεται συνεχώς μεγαλύτερος.

Λίγο μετά το 3ο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, μερικές νέες προγνώσεις κάνουν λόγο για νέο κύμα κακοκαιρίας, με επίκεντρο και πάλι τη Θεσσαλία! Τρόμος...

Το όνομα αυτής της κακοκαιρίας; ''Elias''

Η κακοκαιρία φτάνει και όλη η χώρα προσπαθεί να προετοιμαστεί κατάλληλα, ώστε να μην οδηγηθεί και πάλι σε ... παράλυση.

Κατά τη διάρκεια του κύματος, στο παιχνίδι μπαίνει για λίγο και η Αττική, με τεράστια ηλεκτρική δραστηριότητα και αρκετά ισχυρές καταιγίδες για μικρό, ωστόσο, χρονικό διάστημα.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές εντοπίζονται στη Βόρεια Εύβοια και στη Μαγνησία, με το Βόλο για ακόμα μια φορά να έρχεται αντιμέτωπος με τον εφιάλτη.

> Τα μεγαλύτερα ύψη συνολικής βροχόπτωσης του μήνα:

Ζαγορά ->                                1192mm
Πεζούλα Καρδίτσας ->               1003mm
Βόλος ->                                   933mm
Περτούλι ->                               848mm
Ιστιαία ->                                  847mm
Ωρεοί Ευβοίας ->                       834mm
Καρδίτσα - πόλη ->                    786mm

* Στη περιοχή της Αττικής, ξεπεράσαμε τα 130-140 mm τοπικά, ύψος ίσο σχεδόν με το 1/3 του μέσου συνολικού υετού για ένα έτος!





> Μετά το εφιαλτικό καλοκαίρι, ένα ''βαρετό'' φθινόπωρο
Μπορεί το καλοκαίρι που μας πέρασε να θέλουμε να το ξεχάσουμε, όμως το φθινόπωρο του 23' σίγουρα δεν θα το θυμόμαστε... Οι δύο μήνες του (Οκτώβριος, Νοέμβριος) κατάφεραν να βγουν ως εξαιρετικά θερμοί, με το μέσο όρο θερμοκρασίας, να βρίσκεται 2-3 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο 10ετίας.



> Ο ανοιξιάτικος Δεκέμβρης...
Αποχαιρετούμε το 2023 με μια σύντομη αναφορά στον τελευταίο μήνα του χρόνου. Ένας γενικά θερμός μήνας, που χάρισε μερικές λευκές ευκαιρίες σε όσους βρέθηκαν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας. Για ακόμα μια χρονιά οι γιορτές των Χριστουγέννων θύμιζαν περισσότερο άνοιξη παρά χειμώνα.


Όπως αναφέραμε λοιπόν και στην αρχή, το 2023 ήταν μια ''γεμάτη'' χρονιά από πλευράς καιρικών συνθηκών, ενώ δεν έλειψαν και τα αρκετά ''αρνητικά ρεκόρ''. Ελπίζουμε το νέο έτος να μας βρει με λιγότερα ακραία φαινόμενα, λιγότερες καταστροφές και φυσικά καμία ανθρώπινη απώλεια.

Καλή χρονιά!

Πηγή πληροφοριών: meteo.gr

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)