Πως θα αλλάξουμε τον χρόνο σε ολόκληρη τη χώρα - Πρόγνωση για τις πρώτες μέρες του νέου έτους

1


Με λίγες νεφώσεις αλλά και με αρκετά μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας φτάσαμε σιγά σιγά στο τελευταίο Σαββατοκύριακο του 2023, με τη θερμοκρασία επίσης να αγγίζει τοπικά αργά το μεσημέρι, ακόμα και 17-19 βαθμούς Κελσίου. Σε αυτό το σημείο ήρθε η ώρα να δούμε με τι καιρικές συνθήκες θα περάσουμε τη τελευταία ημέρα του χρόνου, αλλά και τις πρώτες μέρες του 2024, οι οποίες σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία θα παραμένουν ήπιες, χωρίς κάποια ιδιαίτερη μεταβολή.

> Αναλυτική πρόγνωση για τη περιοχή της Αττικής από τον Δημήτρη Ντόβα:

Κυριακή (31/12/2023)
Αύριο, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, ο καιρός στο νομό αναμένεται να μοιάζει αρκετά με τη σημερινή μέρα, αφού περιμένουμε νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, καθώς επίσης και τοπικά διαστήματα ηλιοφάνειας. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 14-16 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι, δυτικής - νοτιοδυτικής διεύθυνσης, δεν θα ξεπερνούν τοπικά σε ένταση τα 3-4 Μποφόρ. Η αλλαγή του χρόνου στο κέντρο της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί με νεφώσεις, ήπιους βόρειους ανέμους και θερμοκρασία κοντά στους 11-13 βαθμούς Κελσίου. Αξίζει να σημειώσουμε, πως νωρίς το πρωί αλλά και το βράδυ, η ορατότητα τοπικά θα είναι περιορισμένη εξαιτίας της υγρασίας που θα αγγίζει ακόμα και το 100%. 

Δευτέρα (Πρωτοχρονιά)
Τη πρώτη μέρα του νέου έτους το καιρικό σκηνικό αναμένεται να είναι βελτιωμένο στο σύνολο του νομού, με αρκετή ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, κυρίως τις πρωινές ώρες. Η θερμοκρασία σε υψηλά, για την εποχή, επίπεδα, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 16-18 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι βόρειοι - βορειοδυτικοί άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τοπικά σε ένταση τα 3-5 Μποφόρ.

Με παρόμοιες, ήπιες καιρικές συνθήκες φαίνεται θα περάσουν οι πρώτες μέρες του 2024 σε ολόκληρο το νομό, με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία να μην βλέπουν κάποια σημαντική αλλαγή μέχρι τουλάχιστον και τα Θεοφάνεια.

> Η πανελλαδική πρόγνωση του καιρού από τον Μιχάλη Τζανακάκη:

1)Αραιές νεφώσεις με τοπικά ασθενείς βροχές
2)Ασθενείς έως μέτριοι άνεμοι
3)Υψηλές θερμοκρασίες 

Φτάνοντας στο τέλος του έτους, το 2023 θα μας αποχαιρετήσει με λίγες ασθενείς βροχές στα Δυτικά, τα Νότια και τα Ανατολικά, ενώ στα υπόλοιπα θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές. Θα υποδεχτούμε, λοιπόν, το νέο έτος με παρόμοιο σκηνικό του καιρού, με τη διαφορά ότι οι βροχές σε αυτές τις περιοχές ίσως να είναι λίγο πιο έντονες. Παράλληλα οι άνεμοι δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα σε θαλάσσιες και εναέριες συγκοινωνίες, αφού θα πνέουν στα πελάγη μας με ασθενείς έως μέτρια ένταση, καθώς επίσης η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.

Πιο αναλυτικά:

Για αύριο Κυριακή Παραμονή Πρωτοχρονιάς 31/12/2023:
Τοπικά ασθενείς βροχές αναμένονται να εκδηλωθούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και από το απόγευμα στη Θράκη, τη Χαλκιδική και στα Δυτικά όπως στα νησιά του Ιονίου, την Δυτική και Κεντρική Στερεά και τη Δυτική και Βόρεια Πελοπόννησο. Στα υπόλοιπα θα υπάρχουν παροδικές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές, ενώ περιορισμένη θα είναι η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες με πιθανότητα σχηματισμού τοπικών ομιχλών και υψηλή υγρασία.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα είναι μεταβλητοί 2 με 3 Μποφόρ, ενώ στο Νότιο και Ανατολικό πέλαγος θα πνέουν Ν-ΝΔ 3 με 4 και πρόσκαιρα 5 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα είναι επίσης ασθενείς μεταβλητοί 2 με 3 Μποφόρ. 
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλές για την εποχή τιμές και θα κυμανθεί στα Κεντρικά και Βόρεια από 0 έως 14 και τοπικά 15°C, ενώ στα Νότια από 7 έως 17°C. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 14 με 15 και νοτιότερα τους 16 με 17 βαθμούς.

Για Δευτέρα Πρωτοχρονιά 01/01/2024:
Βροχές μέτριας έντασης αναμένεται να εκδηλωθούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη που από τις πρώτες βραδινές ώρες θα σταματήσουν, με εξαίρεση τα Δυτικά που εκεί θα συνεχίσουν να σημειώνονται με ηπιότερη ένταση στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, την Δυτική Στρερά και Πελοπόννησο. Στην υπόλοιπη χώρα θα είναι αίθριος με λίγες νεφώσεις, ενώ η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν ΝΔ 3 με 4 και τοπικά στα Νότια έως 5 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι Ν-ΝΑ που αργότερα θα στραφούν σε Δ-ΝΔ με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή, θα κυμανθεί στα Βόρεια περίπου από 
-1 έως 13°C, στα Κεντρικά από 0 έως 14°C και τοπικά 15°C και στα Νότια από 9 έως 18°C. Στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου ο υδράργυρος θα φτάσει τους 14 με 15 και νοτιότερα τους 16 με 17°C.
 
Για Τρίτη 02/01/2024:
Στο ίδιο μοτίβο θα συνεχιστεί το σκηνικό του καιρού και την Τρίτη, αφού δεν θα λείψουν οι ασθενείς έως μέτριας έντασης βροχές στα Δυτικά, τα Νότια και Ανατολικά, ενώ στα υπόλοιπα θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις με διαστήματα ηλιοφάνειας μεγαλύτερα από το μεσημέρι και μετά στα Κεντρικά και Βόρεια. Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. 
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν Ν-ΝΔ 3 με 4 και τοπικά στα Νότια 5 και πρόσκαιρα έως 6 Μποφόρ, καθώς στο Ιόνιο θα είναι μεταβλητοί 1 με 2 Μποφόρ, ενώ στο Νότιο πέλαγος θα πνέουν Δυτικοί 3 με 5 Μποφόρ.
Ο υδράργυρος στα Βόρεια θα φτάσει έως 15°C, στα Κεντρικά τους 17 με 18 και στα Νότια τους 19°C. Στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 15 με 16 και νοτιότερα τους 17 με 18°C.

Λίγα λόγια για τον καιρό μέχρι τα Θεοφάνεια Σάββατο 6 Ιανουαρίου:
Την Τετάρτη και την Πέμπτη δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι από πλευράς φαινομένων και θερμοκρασίας στη χώρα μας, αφού ίσως συνεχιστούν οι τοπικές βροχές μικρής έντασης και διάρκειας στη Δυτική και Ανατολική χώρα. Αντιθέτως, από την Παρασκευή και την ημέρα των Θεωφανείων Σάββατο, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, περιμένουμε μεταβολή του καιρού με βροχές και καταιγίδες αρχικά στα Δυτικά και ύστερα και στην υπόλοιπη χώρα με ισχυρούς έως θυελλώδεις Νοτιάδες, αλλά και μεταφορά Αφρικανική σκόνης. Αναλυτική ενημέρωση για τις καιρικές εξελίξεις έως και τα Θεοφάνεια θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες. 

Καλή Πρωτοχρονιά σε όλους με υγεία!!!

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου