Σημαντική αλλά πρόσκαιρη άνοδος της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες - Νέα ψυχρή εισβολή το Σαββατοκύριακο

2


Με αρκετή ηλιοφάνεια, λίγες παροδικές νεφώσεις αλλά και σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας ξεκίνησε η νέα εβδομάδα για τη περιοχή της Αττικής, με την ψύχρα ωστόσο να παραμένει ιδιαίτερα αισθητή, κυρίως τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ωστόσο, ο καιρός από τις επόμενες ώρες αλλά και για ένα διήμερο ακόμα, δεν θα θυμίζει σε τίποτα χειμώνα, αλλά άνοιξη, μιας και ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει τοπικά και πάλι στους 20 - 22 βαθμούς Κελσίου, ενώ επίσης τα όποια φαινόμενα θα χαρακτηρίζονται τοπικά και εξασθενημένα.

>Αναλυτική πρόγνωση για τη περιοχή της Αττικής από τον Δημήτρη Ντόβα:

Τετάρτη (13/12/2023) 
Αύριο Τετάρτη, περιμένουμε γενικά βελτιωμένο καιρό στην Αττική, με αρκετή ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, κυρίως από το μεσημέρι και μετά. Η θερμοκρασία σε άνοδο, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 18- 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι, μεταβλητής διεύθυνσης, άνεμοι, θα πνέουν εξασθενημένοι, με ένταση που δεν θα ξεπερνάει τοπικά τα 3-4 Μποφόρ. Αξίζει να σημειωθεί επιπλέον, πως τις πρώτες πρωινές ώρες η ορατότητα ενδέχεται να είναι τοπικά περιορισμένη εξαιτίας της υψηλής υγρασίας.

Πέμπτη (14/12/2023)
Τη Πέμπτη, το σκηνικό του καιρού στην Αττική αναμένεται να είναι παρόμοιο με αυτό της Τετάρτης, καθώς προβλέπονται λίγες αραιές νεφώσεις αλλά και διαστήματα με ηλιοφάνεια. Από αργά το απόγευμα, οι όποιες νεφώσεις περιμένουμε σταδιακά να πυκνώσουν σημαντικά, με μικρή τη πιθανότητα ωστόσο για κάποιο τοπικό ψιχάλισμα στα βόρεια και ανατολικά -κυρίως- τμήματα του νομού. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 20-22 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι νότιοι -κατά βάση- άνεμοι δεν αποκλείεται να πνέουν τοπικά ενισχυμένοι (κυρίως στα νότια του νομού), με ένταση κοντά στα 5-6 Μποφόρ.

Μπορεί λοιπόν οι δύο επόμενες ημέρες να μην θυμίζουν σε τίποτα αρχές χειμώνα, ωστόσο, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ο καιρός από τη Παρασκευή αναμένεται να παρουσιάσει εκ νέου σημαντική επιδείνωση, με πτώση της θερμοκρασίας αλλά και τοπικά ισχυρά φαινόμενα, μέχρι τουλάχιστον και το τέλος της εβδομάδας.

> Η πανελλαδική πρόγνωση καιρού από τον Μιχάλη Τζανακάκη: 

1)Αίθριος με λίγες νεφώσεις αύριο-Βροχές στα Δυτικά και Βόρεια από Πέμπτη απόγευμα
2)Ενίσχυση των ανέμων σε νοτιάδες και άνοδο της θερμοκρασίας
3)Στροφή των ανέμων σε βοριάδες και πτώση της θερμοκρασίας την Παρασκευή

Με ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις θα κυλήσει η υπόλοιπη εβδομάδα τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη το μεσημέρι, αφού από εκεί και πέρα θα σημειωθούν βροχές αρχικά στα Δυτικά και από το βράδυ και στα Βόρεια. Τα φαινόμενα την Παρασκευή κατεβαίνοντας νοτιότερα θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη χώρα, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, μια νέα ψυχρή εισβολή θα φέρει ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αλλά και χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότιοι μέτριοι έως ισχυροί ευνοώντας και τη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης, ενώ την Παρασκευή θα στραφούν σταδιακά σε Βόρειους. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί περίπου 10 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, αφού θα παρουσιάσει περαιτέρω άνοδο, με αισθητή πτώση από την Παρασκευή.

Πιο αναλυτικά:

Για αύριο Τετάρτη 13/12/2023:
Αίθριος θα είναι ο ουρανός αύριο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας με λίγες παροδικές νεφώσεις στα Ανατολικά και Νότια νησιωτικά τμήματα, ενώ πιο πυκνές θα είναι στα Δυτικά και Βόρεια, οι οποίες από το απόγευμα ίσως δώσουν ασθενείς βροχές τοπικού χαρακτήρα και μικρής διάρκειας στην Ήπειρο και τη Θράκη. Περιορισμένη θα είναι η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο Ν-ΝΔ αρχικά ασθενείς έως μέτριοι 3 με 4 Μποφόρ, με ενίσχυση από το απόγευμα φτάνοντας τα 5 με 6 και τοπικά τα 7 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα είναι Νότιοι πνέοντας 4 με 5 και τοπικά 6 Μποφόρ. Οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοούν επίσης και τη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης.
Η θερμοκρασία σε άνοδο, θα κυμανθεί στα Βόρεια περίπου από 1 έως 17°C, στα Κεντρικά από 2 έως 19°C και στα Νότια από 8 έως 21°C. Στα νησιά του Αιγαίου ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 19 με 20 βαθμούς και στου Ιονίου τους 17 με 18°C. 
 
Για Πέμπτη 14/12/2023:
Τοπικά ασθενείς βροχές θα σημειωθούν την Πέμπτη το πρωί αρχικά στο Βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και την Δυτική Στερεά, οι οποίες από το μεσημέρι θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και στα Βόρεια τμήματα όπως στη Μακεδονία και τη Θράκη. Λίγα χιόνια ίσως πέσουν στις κορυφογραμμές των βουνών περίπου πάνω από τα 2000 μέτρα. Στα υπόλοιπα θα επικρατεί ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις, ενώ η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από Νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και τοπικά στα Βόρεια οι ριπές ίσως αγγίξουν ακόμη και τα 8 με 9 Μποφόρ. Στο Νότιο Ιόνιο θα είναι και εκεί Νότιοι, αλλά με μικρότερη ένταση φτάνοντας τα 4 με 5 και τοπικά τα 6 Μποφόρ, με σταδιακή όμως στροφή από το βράδυ. Αυξημένη θα είναι επίσης η ποσότητα Αφρικανικής σκόνης.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο, αφού θα κυμανθεί στα Βόρεια από 5 έως 19°C, στα Κεντρικά από 7 έως 21°C και στα Νότια από 11 έως 22 και τοπικά 23°C. Στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 19 με 20°C.

Την Παρασκευή ο καιρός θα αλλάξει πρόσωπο, αφού από το μεσημέρι και για όλο το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, θα μας απασχολήσει μια νέα ψυχρή εισβολή με τα φαινόμενα να κατεβαίνουν νοτιότερα και να επηρεάζουν τα Κεντρικά και Νότια ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα με παράλληλη βελτίωση στα Βορειοδυτικά. Ισχυρές βροχές θα σημειωθούν, λοιπόν, αρχικά στο μεγαλύτερο μέρος του ηπειρωτικού κορμού της χώρας μας, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν αργότερα προς το μεσημέρι στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και από το απόγευμα στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν επίσης σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο από το απόγευμα της Παρασκευής, οι οποίες μέσα στο Σαββατοκύριακο θα κατεβούν νοτιότερα. Οι άνεμοι στα πελάγη θα στραφούν σταδιακά σε Β-ΒΑ ρίχνοντας έτσι αισθητά τον υδράργυρο σε όλη τη χώρα. Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε, λοιπόν, συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες...για να είμαστε παντός καιρού.

Με εκτίμηση,
Τζανακάκης Μιχαήλ

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

2Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου