Προ των πυλών σημαντική κακοκαιρία: Έρχονται καταιγίδες και στην Αττική - Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα (Αναλυτική πρόγνωση)

0


Μια ανάσα πριν από την καθυστερημένη έναρξη του φθινοπώρου φαίνεται πως βρισκόμαστε στη χώρα μας, με τον καιρό να αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική επιδείνωση από τις αμέσως επόμενες ώρες, με πτώση της θερμοκρασίας, μεγάλα ύψη υετού σε πολλές περιοχές καθώς επίσης και με ισχυρούς νοτιάδες που ενδεχομένως να αγγίζουν τοπικά ακόμα και 7-8 Μποφόρ. Πάμε να δούμε παρακάτω πως περιμένουμε να κυλήσει το καιρικό σκηνικό το επόμενο διήμερο, μιας και η συγκεκριμένη επιδείνωση φαίνεται πως θα επηρεάσει -αν και γρήγορα- ακόμα και τη περιοχή της Αττικής με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να εντοπίζεται στην αυριανή ημέρα.

Αναλυτικά για την περιοχή της Αττικής: 

Παρασκευή (10/11/2023) 

Αύριο Παρασκευή ο καιρός στην Αττική αναμένεται να είναι άστατος. Αρχικά η μέρα φαίνεται να ξεκινάει με αρκετές νεφώσεις αλλά και μικρά διαστήματα με ηλιοφάνεια, ενώ μέχρι και το μεσημέρι οι νεφώσεις φαίνεται να πυκνώνουν όλο και περισσότερο. Κατά τις απογευματινές ώρες τώρα, τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, θέλουν το κύμα κακοκαιρίας που θα έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει τη χώρα μας από τα δυτικά, να ξεκινήσει να επηρεάζει και το νομό, με ένα πέρασμα βροχοπτώσεων αλλά και τοπικά έντονων καταιγίδων. Το πέρασμα αυτό δεν φαίνεται να έχει μεγάλη διάρκεια, αφού μέχρι και αργά το βράδυ τα όποια φαινόμενα θα έχουν εξασθενήσει. Η θερμοκρασία σε φθινοπωρινά πλέον επίπεδα, θα συνεχίσει να παρουσιάζει πτώση, με τον υδράργυρο τοπικά εντός του λεκανοπεδίου να μην ξεπερνάει τους 19-21 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι, μεταβλητοί, δεν θα ξεπερνούν τοπικά σε ένταση τα 4-5 Μποφόρ.

Σάββατο (11/11/2023)

Το Σάββατο, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ο καιρός στο νομό αναμένεται να παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση. Αρκετές νεφώσεις και διαστήματα ηλιοφάνειας θα συνθέτουν το σκηνικό του καιρού, ενώ δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν τοπικά φαινόμενα μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 22-24 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι νότιοι - νοτιοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν ενισχυμένοι, με ένταση που δεν αποκλείεται να αγγίζει τοπικά (σε ριπές) ακόμα και τα 6-7 Μποφόρ.

*Επιμέλεια πρόγνωσης Αττικής: Δημήτρης Ντόβας


> Η πανελλαδική πρόγνωση καιρού από τον Μιχάλη Τζανακάκη:


1)Bροχές και καταιγίδες σχεδόν σε όλη τη χώρα.
2)Ισχυροί Νοτιάδες 
3)Πτώση θερμοκρασίας την Παρασκευή στα Βόρεια-Άνοδο το Σάββατο στα Κεντρικα και Νότια

Σημαντική αλλαγή αναμένεται να παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού στην χώρα μας αύριο Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο από τα Δυτικά, με ισχυρούς νοτιάδες, βροχές και καταιγίδες αλλά και σκόνη από την Αφρική. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα ενώ θα συνοδεύονται από μεγάλη κεραυνική δραστηριότητα κυρίως στα Δυτικά, καθώς θα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα και για χαλαζοπτώσεις. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση αύριο κυρίως στα Βόρεια, ενώ θα ανέβει το Σάββατο κυρίως στα Κεντρικά και Νότια τμήματα της χώρας.

Πιο αναλυτικά:
Για αύριο Παρασκευή 10/11/2023:
Βροχές και καταιγίδες θα πλησιάσουν τις προμεσημβρινές ώρες τη χώρα μας από τα Δυτικά, οι οποίες σταδιακά θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη Κεντρική και Νότια κυρίως ηπειρωτική χώρα έως τις βραδινές ώρες. Συγκεκριμένα τα φαινόμενα ίσως συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και θα είναι έντονα με κίνδυνο για πλημμύρες αρχικά στα Νότια Επτάνησα, την Δυτική Πελοπόννησο-σταδιακά προς το απόγευμα και την υπόλοιπη-καθώς θα επηρεαστεί αργότερα η Στερεά Ελλάδα(συμπεριλαμβανομένη και η Αττική) και η Κεντρική και Νότια κυρίως Εύβοια με εξασθένηση από το βράδυ. Στα υπόλοιπα και μάλιστα στην Κέρκυρα, την  Ήπειρο, την Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Χαλκιδική, την Βόρεια Εύβοια και τις Βόρειες Κυκλάδες θα εκδηλωθούν με μικρότερη ένταση. Παράλληλα τοπικά ασθενείς βροχές θα κάνουν την εμφάνισή τους στη Μακεδονία, ενώ στη Νότια νησιωτική χώρα θα υπάρχουν νεφώσεις με διαστήματα ηλιοφάνειας. Τις πρωινές ώρες στα Κεντρικά και Νότια ηπειρωτικά η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα είναι αρχικά μεταβλητών διευθύνσεων 2 με 3 Μποφόρ στο Κεντρικό και Νότιο πέλαγος και Ανατολικών διευθύνσεων 3 με 4 Μποφόρ στο Βόρειο πέλαγος, ενώ αργότερα προς το μεσημέρι θα στραφούν σε νοτιάδες και θα ενισχυθούν φτάνοντας τα 5 με 6 και τοπικά στα Νότια τα 7 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά Νότιοι 4 με 5 και τοπικά 6 Μποφόρ στρεφόμενοι αργότερα σε Δυτικούς με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία στα Βόρεια θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 05 έως 17°C, στα Κεντρικά από 09 έως 22°C και στα Νότια από 14 έως 24°C. Στα ορεινά η ελάχιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη, καθώς στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη δε θα ξεπερνά τους 17 με 18°C, ενώ στου Αιγαίου θα αγγίξει του 21 με 22 βαθμούς.

Για Σάββατο 11/11/2023:
Τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν και το Σάββατο από το πρωί κυρίως στη Νότια Πελοπόννησο, τις Βόρειες Κυκλάδες, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την Ανατολική Μακεδονία, ενώ μέτριας έντασης βροχές θα εκδηλωθούν τμηματικά στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα και μάλιστα στην Θράκη, την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο, την Δυτική Στερεά, την Δυτική Πελοπόννησο καθώς επίσης και τα νησιά του Ιονίου με σταδιακή εξασθένηση από τις μεσημεριανές ώρες. Στα υπόλοιπα θα υπάρχουν νεφώσεις με τοπικά ασθενείς βροχές κυρίως στα Ανατολικά προσήνεμα και την Δυτική Κρήτη με διαστήματα ηλιοφάνειας πιο μεγάλα στην Νοτιοανατολική νησιωτική χώρα.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν Ν-ΝΔ εντάσεως 7 με 8 και τοπικά οι ριπές θα φτάνουν ακόμη και τα 9 Μποφόρ μεταφέροντας μεγάλες ποσότητες Αφρικανικής σκόνης, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν Δυτικοί 5 με 6 και τοπικά στα Βόρεια 7 με 8 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε άνοδο κυρίως στην Κεντρική και Νότια χώρα, θα κυμανθεί από 15 έως 26°C στα Νότια, από 11 έως 25°C στα Κεντρικά, ενώ στα Βόρεια από 06 έως 19°C. Στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου η μέγιστη θα φτάσει περίπου τους 21 με 22 και τοπικά τους 23 βαθμούς.

Την Κυριακή, μπορεί αυτή η ισχυρή κακοκαιρία να κάνει μια παύση με πιθανότητα τοπικά ασθενών βροχών στην Κεντρική και Νότια χώρα, αλλά αυτή δεν θα διαρκέσει για πολύ, αφού θα υπάρξει κι άλλος γύρος με νέο κύμα κακοκαιρίας από το απόγευμα πλησιάζοντας τη χώρα μας ένα οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό από τα Δυτικά με ισχυρούς ανέμους, βροχές και έντονες καταιγίδες με σταδιακή βελτίωση σε ολόκληρη τη χώρα από τη Δευτέρα το βράδυ. Μείνετε λοιπόν συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις ερχόμενες ημέρες…για να είμαστε παντός καιρού.

Με εκτίμηση,
Μιχάλης Τζανακάκης

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)