Προ των πυλών ισχυρό κύμα κακοκαιρίας: Πώς θα επηρεαστεί η περιοχή της Αττικής - Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

0

 

Μετά από ένα παρατεταμένο διάστημα με βελτιωμένο καιρό και αρκετά διαστήματα ηλιοφάνειας, τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία θέλουν ένα νέο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας να κάνει την εμφάνισή του στη χώρα μας, φέρνοντας μαζί του σημαντικά ύψη υετού, ισχυρούς ανέμους που ενδεχομένως να αγγίζουν τοπικά ακόμα και τα 9-10 Μποφόρ, αλλά και σημαντική ποσότητα Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα. Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι το συγκεκριμένο κύμα κακοκαιρίας φαίνεται να έχει σχετικά μικρή διάρκεια, αφού το σύνολο των φαινομένων αναμένεται να εκδηλωθεί εντός της αυριανής ημέρας. 

Πάμε να δούμε παρακάτω πως θα εξελιχθεί ο καιρός στην Αττική και την υπόλοιπη χώρα τις επόμενες ώρες.

> Για την περιοχή της Αττικής


Σάββατο (04/11/2023)

Στην Αττική, αύριο Σάββατο, ο καιρός φαίνεται να είναι γενικά νεφελώδης με πολύ μικρά διαστήματα ηλιοφάνειας, τα οποία δεν αποκλείεται να είναι μεγαλύτερα στα ανατολικότερα και νοτιότερα του νομού. Κατά τις μεσημεριανές - απογευματινές ώρες δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο εκδήλωσης τοπικών φαινομένων κυρίως στα βόρεια και δυτικά του νομού, με πιθανότητες να παρουσιάζονται και με τη μορφή σύντομων καταιγίδων. Η θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα, δεν αποκλείεται να φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 26-28 βαθμούς Κελσίου, ενώ θυελλώδεις αναμένεται να πνέουν οι νότιοι - νοτιοδυτικοί άνεμοι, με ριπές που δεν αποκλείεται να φτάνουν τοπικά ακόμα και τα 8-9 Μποφόρ.


Κυριακή (05/11/2023)

Τη Κυριακή το σκηνικό του καιρού αναμένεται να είναι βελτιωμένο, με αρκετή ηλιοφάνεια και λίγες αραιές, παροδικές νεφώσεις στο μεγαλύτερο μέρος του νομού. Σε πτώση φαίνεται πως θα βρεθεί, τώρα, ο υδράργυρος, με τις μέγιστες θερμοκρασίες εντός του λεκανοπεδίου να μην ξεπερνούν τοπικά τους 23-25 βαθμούς Κελσίου. Εξασθένηση φαίνεται πως περιμένουμε και στην ένταση των, μεταβλητής διεύθυνσης, ανέμων, με τις ριπές να μην ξεπερνάνε τοπικά στο νομό τα 3-5 Μποφόρ.

Με ήπιες συνθήκες φαίνεται πως θα μπούμε στη νέα εβδομάδα, με αρκετή ηλιοφάνεια και θερμοκρασίες κοντά στους 23-26 βαθμούς κελσίου.


> Η Πανελλαδική πρόγνωση από τον Μιχάλη Τζανακάκη:

1)Ισχυρές βροχές και καταιγίδες με χαλαζοπτώσεις και μεγάλη ηλεκτρική δραστηριότητα
2)Θυελλώδεις Νοτιάδες
3)Μικρή πτώση θερμοκρασίας


Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα προσεγγίσουν την χώρα μας, αφού από σήμερα το βράδυ θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στα Βορειοδυτικά τμήματα, οι οποίες σταδιακά θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα επηρεάζοντας μέχρι και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα έως και τα ξημερώματα της Κυριακής. Τα έντονα αυτά φαινόμενα θα εκδηλωθούν περισσότερο στην Δυτική, Κεντρική, Βόρεια και Ανατολική χώρα έχοντας αυξημένη κεραυνική δραστηριότητα, καθώς παράλληλα θα υπάρχει και μεγάλη πιθανότητα για χαλαζοπτώσεις και υδροστροβίλους στα πελάγη. Θα χρειαστεί πολύ προσοχή λοιπόν σε αυτές τις περιοχές, λόγω δημιουργίας έντονων τοπικών πλημμυρών, ενώ εξαίρεση θα αποτελούν οι Σποράδες, οι Κυκλάδες και η Κρήτη όπου εκεί ο καιρός θα είναι πιο μαλακός, αφού θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα από το μεσημέρι αυξημένες, που ίσως δώσουν μόνο κάποιες ασθενείς τοπικές βροχές μικρής διάρκειας. Σημαντικό επίσης χαρακτηριστικό θα είναι οι πολύ θυελλώδεις νοτιάδες στο Αιγαίο και στην Κεντρική ηπειρωτική χώρα μεταφέροντας και μεγάλες ποσότητες Αφρικανικής σκόνης.


Πιο αναλυτικά:


Για αύριο Σάββατο 04/11/2023:
Η οργανωμένη αυτή κακοκαιρία θα επηρεάσει από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου την Δυτική ηπειρωτική και νησιωτική χώρα ρίχνοντας μεγάλο όγκο νερού στα νησιά του Ιονίου, την Δυτική Πελοπόννησο και Στερεά, την Ήπειρο και ύστερα προς τις μεσημεριανές ώρες θα επεκταθεί και στην ενδοχώρα με μεγάλη ένταση στην υπόλοιπη-Κεντρική και Βόρεια κυρίως-Πελοπόννησο, Κεντρική Στερεά, την Θεσσαλία και τη Μακεδονία. Θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή λόγω της σφοδρότητας κυρίως στην Κέρκυρα, την Λευκάδα και στους νόμους Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Άρτας, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας καθώς και στους νομούς Ηλείας, Αχαΐας και Αρκαδίας. Επίσης μεγάλη ποσότητα νερού από το μεσημέρι και μετά αναμένεται να πέσει και στη Μακεδονία κυρίως στους νόμους Κιλκίς, Σερρών, Δράμας, Καβάλας και Χαλκιδικής, ενώ αργότερα προς τις απογευματινές και βραδινές ώρες προχωρώντας τα φαινόμενα πιο Ανατολικά θα επηρεαστεί η Ξάνθη καθώς σταδιακά και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Στην υπόλοιπη χώρα και μάλιστα στα Δυτικά, Κεντρικά και Βόρεια τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενούν, αφού θα έχουν περάσει και στα Κεντρικά και Νότια Ανατολικά προσήνεμα με μικρότερη όμως ένταση επηρεάζοντας Εύβοια, Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) και Ανατολική Πελοπόννησο από το μεσημέρι έως αργά το απόγευμα.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο από Νότιες διευθύνσεις θα είναι ισχυροί έως θυελλώδεις, αφού θα πνέουν 6 με 7 και τοπικά στο Βόρειο πέλαγος 8 με 9 Μποφόρ, ενώ στην Κεντρική κυρίως ηπειρωτική Ελλάδα οι ριπές θα αγγίξουν τα 10 ίσως και τα 11 Μποφόρ. Στο Ιόνιο Δυτικών διευθύνσεων θα πνέουν επίσης ισχυροί έως πολύ ισχυροί εντάσεως 6 με 7 και τοπικά 8 Μποφόρ με πιθανότητα ακόμη και εκδήλωσης υδροστροβίλων. 
Η θερμοκρασία στα Βόρεια θα κυμανθεί από 10 έως 23°C, στα Κεντρικά από 11 έως 27°C και στα Νότια από 18 έως 29°C. Στα νησιά του Αιγαίο η μέγιστη θα αγγίξει τους 26 με 27 βαθμούς, ενώ στου Ιονίου δε θα ξεπεράσει τους 22 με 23°C.


Για Κυριακή 05/11/2023:
Βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Κυριακή αφού τα έντονα φαινόμενα θα εξασθενίσουν στο Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα όπου και θα σταματήσουν τελείως έως τις πρώτες πρωινές ώρες. Στα υπόλοιπα αναμένεται να είναι αίθριος με λίγες νεφώσεις, με εξαίρεση τα Δυτικά όπου εκεί θα είναι πιο πυκνές και γι´ αυτό ίσως δώσουν τοπικά ασθενείς βροχές στο Βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και στα ορεινά της Δυτικής Στερεάς και της Πελοποννήσου από το μεσημέρι και μετά. Τοπικά περιορισμένη θα είναι επίσης η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα εξασθενήσουν λίγο και θα πνέουν Ν-ΝΔ εντάσεως 5 με 6 και τοπικά  7 Μποφόρ. Στο Ιόνιο από ΝΔ επίσης διευθύνσεις θα πνέουν αρχικά μέτριοι 3 με 4 και ριπές 5 Μποφόρ, ενώ αργότερα από το μεσημέρι και μετά θα ενισχυθούν στο Βόρειο πέλαγος φτάνοντας τοπικά τα 7 με 8 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία σημειώνοντας πτώση ως προς τις ελάχιστες, στα Βόρεια θα κυμανθεί από 06 έως 21°C, στα Κεντρικά από 7 έως 25°C και στα Νότια από 14 έως 25°C. Στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου η μέγιστη θα φτάσει τους 22 με 23 βαθμούς.
Γενικά την επόμενη εβδομάδα δεν φαίνεται να μας απασχολεί κάτι το ιδιαίτερο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, αφού τα φαινόμενα θα είναι λίγα στην Δυτική ηπειρωτική χώρα, καθώς οι άνεμοι θα εξασθενήσουν παραμένοντας η θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. 

Μείνετε συντονισμένοι για την ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες…για να είμαστε παντός καιρού.


Με εκτίμηση,
Μιχάλης Τζανακάκης

Χάρτες επικινδυνότητας φαινομένων και έντασης ανέμων:




Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)