Ο καιρός τη νέα εβδομάδα: Αποχωρεί η τρέχουσα κακοκαιρία στη σκιά νέας επιδείνωσης - Αναλυτική πρόγνωση για ολόκληρη τη χώρα

1

Μετά από σχεδόν δύο εικοσιτετράωρα χειμερινού σκηνικού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας, η κακοκαιρία ''Bettina'' που έφερε χιονοπτώσεις, καταιγίδες αλλά και θυελλώδεις ανέμους αποχωρεί σταδιακά, κατευθυνόμενη προς τα ανατολικά. Το σκηνικό του καιρού τη νέα εβδομάδα, ωστόσο, φαίνεται πως θα παρουσιάσει και πάλι σημαντικό ενδιαφέρον, αφού σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ένα νέο κύμα κακοκαιρίας θα επηρεάσει εκ νέου περιοχές της χώρας μας, με βροχές, καταιγίδες αλλά και ισχυρούς νοτιάδες.

>Αναλυτικά για τη περιοχή της Αττικής:

Δευτέρα (27/11/2023)
Αύριο Δευτέρα, ο καιρός στην Αττική αναμένεται να είναι σε γενικές γραμμές βελτιωμένος, με αρκετή ηλιοφάνεια αλλά και λίγες τοπικές νεφώσεις κυρίως νωρίς το πρωί. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου κατά τις μεσημεριανές ώρες τους 13-15 βαθμούς Κελσίου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τις πρώτες πρωινές ώρες ο υδράργυρος δεν θα ξεπερνάει τους 8-10 βαθμούς. Εννοείται πως στα βορειότερα καθώς και στα ορεινά -ημιορεινά τμήματα, οι τιμές αυτές θα βρίσκονται 2-3 βαθμούς -τουλάχιστον- χαμηλότερα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες - δυτικές διευθύνσεις, με ένταση που δεν θα ξεπερνάει τοπικά τα 3-5 Μποφόρ.

Τρίτη (28/11/2023)
Τη Τρίτη, το σκηνικό του καιρού αναμένεται να παρουσιάσει εκ νέου σημαντική μεταβολή για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με βροχές, τοπικές καταιγίδες, καθώς επίσης και ισχυρούς νοτιάδες έως και 8 Μποφόρ. Στην περιοχή της Αττικής, η μέρα αναμένεται να κυλήσει με νεφώσεις αλλά και τοπικές βροχοπτώσεις με τάση για εξασθένηση των φαινομένων από αργά το απόγευμα. Πιθανότητα για πρόσκαιρες καταιγίδες φαίνεται πως θα έχουν περιοχές στα δυτικά και τα νότια του νομού. Η θερμοκρασία θα βρεθεί σε περεταίρω άνοδο, με τον υδράργυρο τοπικά εντός του λεκανοπεδίου να φτάνει τους 18 -20 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι, νότιας - νοτιοδυτικής διεύθυνσης, άνεμοι, αναμένεται να πνέουν ενισχυμένοι, με ένταση κοντά στα 4-6 Μποφόρ.

Με τοπικά φαινόμενα αλλά και γενικά συννεφιασμένο καιρό αναμένεται να φτάσουμε στα μέσα της εβδομάδας σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα, με ενδείξεις για βελτίωση στο σκηνικό του καιρού από τη Πέμπτη και μετά.

*Επιμέλεια πρόγνωσης Αττικής: Δημήτρης Ντόβας

>Η πανελλαδική πρόγνωση καιρού με τον Μιχάλη Τζανακάκη:

1)Βροχές και καταιγίδες από Τρίτη
2)Ισχυροί έως θυελλώδεις νοτιάδες
3)Άνοδο της θερμοκρασίας

Με βελτιωμένο καιρό κύλησε σήμερα η Κυριακή στην Ελλάδα από τις προμεσημβρινές ώρες και μετά με εξαίρεση τα Βορειοανατολικά τμήματα, λόγω κάποιων βροχών στο ΒΑ Αιγαίο και χιονοπτώσεων στα ορεινά τη Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ χαμηλές θερμοκρασίες επικράτησαν γενικά σε όλη τη χώρα. Μπαίνοντας, λοιπόν στην νέα εβδομάδα ο καιρός από θερμοκρασιακή άποψη θα μαλακώσει, αφού αύριο θα ανέβει λίγο ο υδράργυρος με τους ανέμους να εξασθενούν και να στρέφονται σιγά σιγά σε νοτιάδες. Νέα όμως επιδείνωση θα παρουσιάσει από Τρίτη φέρνοντας βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα Βόρεια ορεινά.

Πιο αναλυτικά:
Για αύριο Δευτέρα 27/11/2023:
Αίθριος θα είναι ο ουρανός στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, ενώ λίγες νεφώσεις θα υπάρχουν στη Νότια και Ανατολική χώρα, οι οποίες ίσως δώσουν τοπικά ασθενείς βροχές μικρής διάρκειας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Αντιθέτως πιο πυκνές θα είναι από αργά το βράδυ στα Βορειοδυτικά δίνοντας και εκεί κάποια φαινόμενα στο Βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο αρχικά ΒΔ 5 με 6 και τοπικά στα Ανατολικά 7 Μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση προς το απόγευμα, πνέοντας Δυτικοί 4 με 5 Μποφόρ στο Νότιο πέλαγος και μεταβλητοί 2 με 3 Μποφόρ στο υπόλοιπο. Στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά από Βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά 5 Μποφόρ, ενώ προς το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σιγά-σιγά σε Νότιους με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από -9 έως 10°C, στα Κεντρικά από -3 έως 14°C και στα Νότια από 5 έως 17°C. Στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου το θερμόμετρο δεν θα ξεπεράσει τους 15 με 16 βαθμούς.

Για Τρίτη 28/11/2023:
Έντονες βροχές θα σημειωθούν αρχικά στην Δυτική και Νοτιοανατολική χώρα, ενώ από το βράδυ σποραδικές καταιγίδες ίσως εκδηλωθούν στην Ήπειρο, τα Επτάνησα, την Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο, καθώς και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα θα εκδηλωθούν σταδιακά και στην υπόλοιπη χώρα έχοντας διάρκεια και μάλιστα στη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την υπόλοιπη Στερεά και Πελοπόννησο και στις Κυκλάδες θα έχουν μέτρια ένταση, ενώ στα Ανατολικά προσήνεμα θα είναι πιο ήπια αφού θα υπάρχουν και διαστήματα ηλιοφάνειας. Λίγα χιόνια επίσης θα πέσουν τις πρωινές ώρες στα ορεινά και ημιορεινά της Βόρειας Ελλάδας περίπου από τα 500-600 μέτρα, ενώ ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις μικρής διάρκειας θα σημειωθούν στα βουνά και της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας περίπου από τα 900-1000 μέτρα στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία και από τα 1200-1300 μέτρα σε Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο, οι οποίες αργότερα θα γυρίσουν σε βροχές.
Οι άνεμοι στα πελάγη μας θα πνέουν Ν-ΝΔ αρχικά 5 με 6 και τοπικά 7 Μποφόρ, ενώ αργότερα προς το μεσημέρι θα ενισχυθούν και οι ριπές θα φτάνουν ακόμη και τα 8 με 9 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο και θα κυμανθεί στα Βόρεια από 0 έως 16°C, στα Κεντρικά από 03 έως 18°C και στα Νότια από 09 έως 19°C. Στα νησιά του Αιγαίου η μέγιστη θα φτάσει περίπου και εκεί τους 18 με 19°C, ενώ στου Ιονίου δεν θα ξεπερνά τους 16 με 17°C.

Την Τετάρτη ο καιρός θα είναι γενικά βελτιωμένος, αφού θα υπάρχουν μόνο λίγες νεφώσεις στα Κεντρικά και Βόρεια, ενώ στη Νότια ηπειρωτική και νησιωτική χώρα θα είναι κατά τόπους πιο πυκνές και θα σημειωθούν βροχές στην Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, ενώ σποραδικές καταιγίδες ίσως εκδηλωθούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.  Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από Δυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και στο Αιγαίο ΝΔ ισχυροί έως θυελλώδεις με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα ανέβει ακόμη λίγο, αφού στα Βόρεια η μέγιστη θα φτάσει τους 19 βαθμούς, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ίσως αγγίξει τοπικά τους 20 με 21°C. Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε, λοιπόν, συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες...για να είμαστε παντός καιρού.

Με εκτίμηση
Τζανακάκης Μιχαήλ

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου