Ο καιρός τη νέα εβδομάδα: Σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας στην Αττική - Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας από τη Τετάρτη - Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

1

Μετά από ένα άκρως χειμερινό Σαββατοκύριακο, με τοπικά φαινόμενα, κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας έως και 10 βαθμούς χαμηλότερη από αυτή της Παρασκευής αλλά και με θυελλώδεις βοριάδες που άγγιζαν τοπικά ακόμα και τα 8 Μποφόρ, όλα έδειξαν πως το σκηνικό του καιρού έχει πλέον αρχίσει να  μπαίνει στο σωστό δρόμο για να υποδεχτεί δειλά δειλά το χειμώνα. Αξίζει να σημειώσουμε μάλιστα, πως η κορυφή της Πάρνηθας κατάφερε να πέσει 1 βαθμό υπό του μηδενός, ενώ περιοχές στα ημιορεινά του νομού έφτασαν νωρίς σήμερα το πρωί ακόμα και τους 3-4 βαθμούς Κελσίου. 

Πάμε να δούμε ωστόσο σε αυτό το σημείο πως αναμένεται να εξελιχθεί το καιρικό σκηνικό τις αμέσως επόμενες ημέρες, αφού σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, όλα δείχνουν πως η νέα εβδομάδα θα ξεκινήσει με αρκετά πιο βελτιωμένο καιρό. 

> Αναλυτικά ο καιρός για τη περιοχή της Αττικής, με τον Δημήτρη Ντόβα:


Δευτέρα (20/11/2023)

Αύριο Δευτέρα ο καιρός στη περιοχή της Αττικής αναμένεται γενικά ηλιόλουστος. Σε σταδιακή άνοδο η θερμοκρασία, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 20-22 βαθμούς Κελσίου, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως νωρίς το πρωί η ψύχρα θα είναι ιδιαίτερα αισθητή. Οι άνεμοι μεταβλητοί, αναμένεται να εξασθενήσουν σημαντικά, με την έντασή τους τοπικά να μην ξεπερνάει τα 3-5 Μποφόρ.

Τρίτη (21/11/2023)

Τη Τρίτη το σκηνικό του καιρού φαίνεται να παραμένει βελτιωμένο στο σύνολο του νομού, με λίγες παροδικές, αραιές νεφώσεις και διαστήματα ηλιοφάνειας. Η θερμοκρασία θα βρεθεί σε παρόμοια επίπεδα με αυτά της Δευτέρας, με τον υδράργυρο τοπικά εντός του λεκανοπεδίου να φτάνει τους 19 - 21 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι νότιοι - νοτιοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν με ήπια ένταση που δεν αναμένεται να ξεπερνάει τα 3-5 Μποφόρ.

Μπορεί λοιπόν ο καιρός τις αμέσως επόμενες ημέρες να παρουσιάζει σημαντική βελτίωση για το σύνολο του νομού, όμως σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα, το σκηνικό αυτό μοιάζει να αλλάζει από τα μέσα της νέας εβδομάδας, με ένα νέο κύμα κακοκαιρίας να επηρεάζει και πάλι τη χώρα μας από τη Τετάρτη και μετά, με αρκετές βροχές και καταιγίδες που ίσως διαρκέσουν μέχρι και τα τέλη της. Νεότερα για το συγκεκριμένο κύμα θα αναλύσουμε σε επόμενη πρόγνωση.


> Πανελλαδική πρόγνωση από τον Μιχάλη Τζανακάκη:

1)Ηλιοφάνεια τη Δευτέρα 
2)Βροχές και καταιγίδες από Τρίτη βράδυ
3)Νοτιάδες-Άνοδο της θερμοκρασίας

Μετά την ψυχρή αλλά σύντομη εισβολή στη χώρα μας επιστρέφουμε πάλι σε ανοιξιάτικες συνθήκες, αφού τη νέα εβδομάδα θα ανέβει πάλι η θερμοκρασία με νοτιάδες και ηλιοφάνεια τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη. Από και πέρα ο καιρός θα χαλάσει ξανά, αφού από Τρίτη βράδυ ένα σύστημα από την Ιταλία θα ενισχύοντας τους νοτιάδες θα φέρει βροχές και καταιγίδες κυρίως στα Δυτικά, Νότια και Ανατολικά τμήματα της χώρας.

Πιο αναλυτικά:

Για αύριο Δευτέρα 20/11/2023:
Αίθριος αναμένεται να είναι ο καιρός αύριο σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ από το βράδυ ίσως αναπτυχθούν λίγες νεφώσεις στα Βόρεια ηπειρωτικά. 
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά ΒΔ 4 με 5 και στα Νοτιοανατολικά 6 Μποφόρ, ενώ αργότερα  θα στραφούν σε Δυτικούς στο Νότιο πέλαγος και Νότιους στο υπόλοιπο εντάσεως 3 με 4 και τοπικά 5 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν και εκεί ΒΔ 3 με 4 και τοπικά 5 Μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι. 
Η θερμοκρασία θα ανέβει λιγάκι και θα κυμανθεί στα Βόρεια από 6 έως 17°C, στα Κεντρικά από 07 έως 21°C και στα Νότια από 08 έως 18°C. Στα Κεντρικά και Βόρεια ορεινά η ελάχιστη τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα πέσει κοντά στους 0°C, ενώ στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 18 με 19 βαθμούς.

Για Τρίτη 21/11/2023:
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες θα υπάρξουν την Τρίτη στα Δυτικά, Νότια και Ανατολικά, οι οποίες ίσως δώσουν τοπικά ασθενείς βροχές από το μεσημέρι στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την Δυτική Πελοπόννησο, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη, με ενίσχυση όμως των φαινομένων αργότερα κυρίως στο Ιόνιο και τα Δυτικά παράκτια, αφού εκεί από το απόγευμα προς το βράδυ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για σποραδικές καταιγίδες. Στα υπόλοιπα αναμένεται αίθριος με αραιές νεφώσεις, ενώ κατά τόπους πιο πυκνές θα είναι στη Βόρεια Ελλάδα. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι περιορισμένη, λόγω σχηματισμού τοπικών ομιχλών.
Οι άνεμοι στα πελάγη μας θα ενισχυθούν και θα πνέουν Ν-ΝΔ μέτριοι έως ισχυροί εντάσεως 4 με 5 και τοπικά 6 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο ως προς τις μέγιστες και θα κυμανθεί από 5 έως 18°C στα Βόρεια, από 7 έως 22°C στα Κεντρικά και από 10 έως 23°C στα Νότια. Στα ορεινά η ελάχιστη τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη, ενώ στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 20 με 21°C.

Την Τετάρτη ο καιρός  σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία θα είναι γενικά άστατος με ισχυρές βροχές και καταιγίδες αλλά και πολύ ισχυρούς νοτιάδες ευνοώντας οι συνθήκες και τη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα κυρίως στην Θράκη, στα Δυτικά ηπειρωτικά καθώς επίσης και στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου, ενώ εξαίρεση θα αποτελεί η Κρήτη και η υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, αφού εκεί θα υπάρχουν νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές, οι οποίες ίσως δώσουν από το απόγευμα ασθενείς βροχές στην Μακεδονία, την Θεσσαλία, την Εύβοια, την Κεντρική και Ανατολική Πελοπόννησο και την Στερεά Ελλάδα(συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής). Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε, λοιπόν, συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες...για να είμαστε παντός καιρού.

Με εκτίμηση,
Τζανακάκης Μιχαήλ


Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου