Έρχεται χειμώνας «εξπρές»: Κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας στην Αττική και πιθανά χιόνια

0



Με ηλιοφάνεια, ήπιες θερμοκρασίες αλλά και τοπικά ενισχυμένους ανέμους φτάνουμε σιγά σιγά στα τέλη της εβδομάδας για την Αττική, με το καιρικό σκηνικό να μην θυμίζει καθόλου φθινόπωρο αλλά και μέσα Νοέμβρη. Σημαντική αλλαγή ωστόσο φαίνεται πως περιμένουμε να παρουσιάσει ο καιρός από τις αμέσως επόμενες ώρες, αφού σύμφωνα με όλα τα νεότερα στοιχεία η πρώτη ψυχρή εισβολή του φετινού χειμώνα είναι πλέον γεγονός.

> Αναλυτικά η πρόγνωση για τη περιοχή της Αττικής με τον Δημήτρη Ντόβα:

Παρασκευή (17/11/2023)
Με αρκετή ηλιοφάνεια και λίγες παροδικές νεφώσεις κυρίως κατά τις πρωινές ώρες φαίνεται πως κυλήσει η Παρασκευή στο νομό, με τον υδράργυρο τοπικά εντός του λεκανοπεδίου να φτάνει τους 19-22 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι μεταβλητοί, δεν θα ξεπερνούν τοπικά ένταση τα 3-4 Μποφόρ.

Σάββατο (18/11/2023)
Το Σάββατο, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, όλα δείχνουν πως ένα νέο κύμα κακοκαιρίας θα απασχολήσει τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής. Κύρια χαρακτηριστικά του, αναμένεται να είναι η σημαντική θερμοκρασιακή πτώση στο σύνολο της χώρας, οι τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες αλλά και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κεντρικής και Βόρειας χώρας. Στην Αττική τώρα, από νωρίς τα ξημερώματα φαίνεται πως θα περιμένουμε κάποια τοπικά φαινόμενα ασθενούς και μέτριας έντασης, με περιορισμό και εξασθένησή τους από το μεσημέρι και μετά. Η θερμοκρασία σε πτώση, δεν θα ξεπερνάει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 18-21 βαθμούς Κελσίου, με τον υδράργυρο να παρουσιάζει σημαντική πτώση από αργά το βράδυ. Οι άνεμοι βόρειοι - βορειοδυτικοί, ενδέχεται να φτάνουν τοπικά σε ένταση τα 4-6 Μποφόρ.

Κυριακή (19/11/2023)
Αρκετή ηλιοφάνεια και λίγες τοπικές νεφώσεις φαίνεται πως θα συνθέτουν το σκηνικό του καιρού κατά τη διάρκεια της Κυριακής, με τις θερμοκρασίες παράλληλα να παρουσιάζουν σημαντική πτώση σε ολόκληρο το νομό. Πιο συγκεκριμένα, ο υδράργυρος στο κέντρο της πόλης δεν φαίνεται να ξεπερνάει κατά τις μεσημεριανές ώρες τους 15-16 βαθμούς Κελσίου, ενώ η ελάχιστη θερμοκρασία ημέρας δεν αποκλείεται να πέσει στους 7-8 βαθμούς. Βόρειοι - βορειοδυτικοί οι άνεμοι, δεν αποκλείεται να φτάνουν τοπικά τα 5-6 Μποφόρ (οι παγωμένοι βοριάδες θα ρίχνουν αρκετά την αίσθηση της θερμοκρασίας).

Κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, δεν αποκλείεται να δούμε τοπικά κάποιες νιφάδες στη κορυφογραμμή της Πάρνηθας.

Τη νέα εβδομάδα, ο καιρός φαίνεται να βελτιώνεται, με το ψυχρό κύμα να αποχωρεί γρήγορα. 

Ακολουθεί πίνακας με τις διαφορές της θερμοκρασίας σε διάφορες περιοχές της Αττικής:

ΠΟΛΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΑΘΗΝΑ (ΚΕΝΤΡΟ)

Μεγ.22°C

Μεγ.16°C

Μεγ.6°C

Ελ.14°C

Ελ.C

Ελ.6°C

ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Μεγ.22°C

Μεγ.15°C

Μεγ.7°C

Ελ.15°C

Ελ.9°C

Ελ.6°C

ΜΑΡΟΥΣΙ

Μεγ.20°C

Μεγ.13°C

Μεγ.7°C

Ελ.13°C

Ελ.7°C

Ελ.6°C

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Μεγ.22°C

Μεγ.14°C

Μεγ.8°C

Ελ.14°C

Ελ.8°C

Ελ.6°C


> Η πανελλαδική πρόγνωση του καιρού από τον Μιχάλη Τζανακάκη:

1)Βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα-Χιόνια στα ορεινά
2)Θυελλώδεις άνεμοι
3)Κατακόρυφη πτώση θερμοκρασίας

Ραγδαία αλλαγή στο σκηνικό το καιρού αναμένεται το τριήμερο Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή, αφού από καλοκαιρινό θα μετατραπεί απευθείας σε χειμωνιάτικο με την πρώτη επίσημη ψυχρή εισβολή να κλειδώνει και να φέρνει στη χώρα μας βροχές, καταιγίδες και χιόνια κυρίως στα Κεντρικά και Βόρεια ορεινά. Σημαντικό επίσης χαρακτηριστικό θα είναι οι θυελλώδεις άνεμοι αλλά και η απότομη πτώση της θερμοκρασίας.

Πιο αναλυτικά:

Για αύριο Παρασκευή 17/11/2023(Επέτειος του Πολυτεχνείου):
Αίθριος με αραιές νεφώσεις αναμένεται να είναι ο καιρός αρχικά στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, ενώ στα Δυτικά και Βόρεια θα είναι κατά τόπους πιο πυκνές με πιθανότητα για ασθενείς βροχές τις πρωινές ώρες στην Δυτική Πελοπόννησο, την Θεσσαλία, την Μακεδονία και ύστερα από το μεσημέρι και στην Ήπειρο. Από το βράδυ όμως προς τα ξημερώματα του Σαββάτου θα εισβάλει ένα ψυχρό μέτωπο από τα Βορειοδυτικά με έντονες βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο, την Μακεδονία και τη Θράκη. Τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη, λόγω σχηματισμού τοπικών ομιχλών
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί 2 με 3 Μποφόρ και αργότερα θα στραφούν σε ΝΔ 4 με 5 και τοπικά στα Νότια έως 7 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν Δ-ΝΔ μέτριοι έως ισχυροί εντάσεως 4 με 5 και τοπικά 6 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα Βόρεια και θα κυμανθεί από 6 έως 19°C, στα Κεντρικά από 9 έως 22°C, ενώ στα Νότια από 12 έως 23°C. Στα ορεινά η ελάχιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη ενώ στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 20 με 21 βαθμούς.

Για Σάββατο 18/11/2023:
Ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται αρχικά τα ξημερώματα στα Δυτικά, Κεντρικά και Βόρεια με γρήγορη βελτίωση τις μεσημεριανές ώρες. Με το σύστημα όμως να κινείται γρήγορα νοτιοανατολικά, τα φαινόμενα θα εκδηλωθούν και στην υπόλοιπη ηπειρωτική και νησιωτική χώρα με μεγαλύτερη ένταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και αργότερα προς τις μεσημβρινές ώρες στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα με αισθητή βελτίωση από το απόγευμα. Χιόνια επίσης θα πέσουν σε ορεινές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας περίπου από τα 1500 μέτρα και άνω. 
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά Νοτιοδυτικών διευθύνσεων ισχυροί έως θυελλώδεις 6 με 7 και τοπικά 8 Μποφόρ, ενώ αργότερα θα ενισχυθούν και θα στραφούν σταδιακά σε ΒΔ 8 με 9 αγγίζοντας οι ριπές ακόμη και τα 10 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν επίσης θυελλώδεις ΒΔ εντάσεως 8 με 9 και τοπικά 10 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σε όλη τη χώρα και θα κυμανθεί από 3 έως 13°C στα Βόρεια, από 5 έως 15°C στα Κεντρικά και από 09 έως 20°C στα Νότια. Στα ορεινά η ελάχιστη τις βραδινές ώρες θα πέσει υπό το 0, ενώ στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 19 με 20°C, λόγω των θυελλωδών βοριάδων.

Την Κυριακή λίγες βροχές και χιόνια στα ορεινά θα σημειωθούν το πρωί στη Μακεδονία και τη Θράκη με γρήγορη βελτίωση, ενώ ο καιρός σε όλη την υπόλοιπη χώρα θα είναι αίθριος με εξαίρεση το Αιγαίο όπου εκεί θα υπάρχουν νεφώσεις, οι οποίες θα δώσουν βροχές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη και ίσως μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα Δωδεκάνησα με σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν ισχυροί έως θυελλώδεις με σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ, ενώ η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή θα παραμείνει σε χειμερινά επίπεδα, αφού η μέγιστη δεν θα ξεπερνά στα Βόρεια τους 14°C, στα Κεντρικά τους 15 και στα Νότια τους 16 με 17 βαθμούς. Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε, λοιπόν, συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες...για να είμαστε παντός καιρού.

Με εκτίμηση
Τζανακάκης Μιχαήλ

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)