Μεσοπρόθεσμη Πρόγνωση: Ο καιρός μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου μέσα από τις εκτιμήσεις των μοντέλων

1

 

Μετά από έναν πολύ δύσκολο μήνα, τον Σεπτέμβριο, με δύο ακραίες κακοκαιρίες που προκάλεσαν ανείπωτες καταστροφές στη περιοχή της Θεσσαλίας, ο Οκτώβριος και μαζί του και οι πρώτες ημέρες του φθινοπώρου, ήρθαν για να μας ηρεμίσουν, με τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρικού σκηνικού τις τελευταίες ημέρες να αποτελούν η ηλιοφάνεια, οι ήπιες θερμοκρασίες κοντά στους 27-28 βαθμούς Κελσίου αλλά και οι πρωινές και βραδινές ψυχρούλες που απαιτούν πλέον το φθινοπωρινό ζακετάκι. Φυσικά δεν λείπουν και οι φθινοπωρινές μπόρες που σημειώνονται κυρίως σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και δυτικής Ελλάδας.

Το ερώτημα ωστόσο που αρχίζει να γεννάται σε όλους μας με τη πάροδο των ημερών είναι ένα. Έρχεται ο χειμώνας;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα φαίνεται πως δεν θα προκαλέσει αίσθημα έκπληξης σε κάποιον, αφού τα τελευταία χρόνια, οι μήνες του φθινοπώρου είναι ήπιοι χωρίς να θυμίζουν πως μπροστά μας βρίσκεται η εποχή του χειμώνα. Τουλάχιστον αυτό συμβαίνει στην Αττική...

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι η εκτίμηση του μαθηματικού μοντέλου ECMWF για τις επόμενες ημέρες του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τους χάρτες που ακολουθούν (θερμοκρασιακής και υετικής απόκλισης), όλα δείχνουν πως οι επόμενες ημέρες του Οκτωβρίου αναμένονται γενικά ήπιες. Θερμοκρασιακά ο μήνας μοιάζει να είναι θερμότερος για το σύνολο της χώρας, ενώ υετικά μοιάζει επίσης ξηρότερος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα τα τελευταία χρόνια. 



Χάρτες Θερμοκρασιακής απόκλισης




Χάρτες υετικής απόκλισης


Επειδή όμως αυτοί οι χάρτες από μόνοι τους δεν μπορούν να μας δώσουν κάποια εικόνα για πιθανά μεμονωμένα κύματα κακοκαιρίας ή και ψύχους προς τη χώρα μας, μελετώντας τα τελευταία τρεξίματα πλήθους μετεωρολογικών μοντέλων, μπορούμε να διαπιστώσουμε με κάποια σιγουριά, πως δεν φαίνεται να μας απασχολεί κάτι σημαντικό μέχρι τουλάχιστον και το τέλος του δεύτερου δεκαημέρου του μήνα.


> Τι είναι οι παραπάνω χάρτες;

Οι παραπάνω χάρτες μας δείχνουν την ανωμαλία θερμοκρασίας και υετού για το επόμενο διάστημα. Τι είναι η ανωμαλία της θερμοκρασίας; Ο όρος ανωμαλία θερμοκρασίας σημαίνει απόκλιση από μια τιμή αναφοράς ή μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Μια θετική ανωμαλία υποδηλώνει ότι η  θερμοκρασία αναμένεται να είναι υψηλότερη από την τιμή αναφοράς, ενώ μια αρνητική ανωμαλία δείχνει ότι η  θερμοκρασία θα είναι πιο χαμηλή από την τιμή αναφοράς. Αντίστοιχα, το ίδιο ισχύει με την ανωμαλία υετού.

Οι περιοχές που χρωματίζονται με αποχρώσεις του μπλε, δηλώνουν αρνητική απόκλιση, ενώ αυτές που χρωματίζονται με αποχρώσεις του κόκκινου, θετική.

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου