Ο καιρός τη νέα εβδομάδα: Λίγες νεφώσεις και σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας στην Αττική - Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

0

Με αρκετή ηλιοφάνεια, λίγες νεφώσεις αλλά και ήπιες θερμοκρασίες πέρασε το Σαββατοκύριακο για την Αττική, με την ψύχρα ωστόσο να γίνεται ιδιαίτερα αισθητή τόσο νωρίς το πρωί όσο και αργά το βράδυ. Με παρόμοιο σκηνικό φαίνεται τώρα να ξεκινάει η νέα εβδομάδα για το νομό, με όλα τα προγνωστικά στοιχεία ωστόσο να θέλουν σταδιακή μεταβολή του καιρού από τα μέσα της εβδομάδας, με σταδιακή, αισθητή πτώση της θερμοκρασίας αλλά και τοπικά φαινόμενα.

Αναλυτικά...

Αύριο Δευτέρα (16/10/2023), ο καιρός στην Αττική αναμένεται γενικά αίθριος για το μεγαλύτερο τμήμα της ημέρας, με πιθανότητα ανάπτυξης τοπικών νεφώσεων κατά τις μεσημεριανές κυρίως ώρες. Σε ήπια επίπεδα θα παραμείνει η θερμοκρασία, με τον υδράργυρο εντός του λεκανοπεδίου να αγγίζει τοπικά τους 27-29 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, με ένταση που δεν θα ξεπερνάει τοπικά τα 3-5 μποφόρ.

Αρκετή ηλιοφάνεια με λίγες παροδικές νεφώσεις από το μεσημέρι και μετά φαίνεται να περιμένουμε τη  Τρίτη (17/10/2023) στην Αττική, ενώ παράλληλα σε πτώση θα βρίσκεται ο υδράργυρος με τις μέγιστες τιμές του εντός του λεκανοπεδίου να μην ξεπερνούν τους 24-26 βαθμούς Κελσίου. Αισθητή αναμένεται να είναι η ψύχρα νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες - βορειοανατολικές διευθύνσεις μέχρι και το μεσημέρι, και από νότιες - νοτιοανατολικές διευθύνσεις έως και το βράδυ. Η ένταση τους  δεν θα ξεπερνάει τοπικά τα 3-5 μποφόρ.

Νεφώσεις και τοπικά φαινόμενα αναμένεται να απασχολήσουν το νομό από τα μέσα της εβδομάδας, ενώ η θερμοκρασία δεν  φαίνεται να ξεπερνάει τοπικά τους 25-27 βαθμούς Κελσίου.

*Επιμέλεια πρόγνωσης για την Αττική: Δημήτρης Ντόβας


> Πανελλαδική πρόγνωση από τον Μιχάλη Τζανακάκη:

-Βροχές στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα
-Θυελλώδεις άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο τη Δευτέρα
-Πτώση της θερμοκρασίας

Με ηλιόλουστο καιρό σχεδόν σε όλη τη χώρα κύλησε αυτό το Σαββατοκύριακο πλην κάποια τμήματα της Κρήτης και τα Δωδεκανήσων που δέχτηκαν τοπικές μπόρες, ωστόσο όμως αυτό δεν θα διαρκέσει για πολύ, αφού σύντομα θα χαλάσει ο καιρός και στην υπόλοιπη χώρα με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Παράλληλα πτώση θα παρουσιάσει και η θερμοκρασία, αφού θα έχουμε και ενίσχυση των Βοριάδων στο Αιγαίο.

Πάμε να δούμε πιο αναλυτικά:

Για αύριο Δευτέρα  16/10/2023:
Με λίγες νεφώσεις θα ξεκινήσει η αυριανή μέρα οι οποίες στα Βόρεια θα πυκνώσουν και θα δώσουν βροχές κυρίως στη Θράκη, την Ανατολική Χαλκιδική και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου καθώς αργότερα και στις Σποράδες και τα Ανατολικά παράκτια της Θεσσαλίας και της Βόρεια Εύβοιας. Μεγάλη πιθανότητα υπάρχει επίσης για μεμονωμένες καταιγίδες στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας και μάλιστα στην Ήπειρο, την Κεντρική Στερεά και την Βόρεια Πελοπόννησο από το μεσημέρι και μετά. Στα υπόλοιπα ο καιρός θα είναι αίθριος με αραιές νεφώσεις, ενώ η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι περιορισμένη στην δυτική χώρα λόγω ομίχλης.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά Νότιοι ασθενείς έως μέτριοι 3 με 4 και τοπικά 5 Μποφόρ, ενώ στο Θερμαϊκό θα είναι ισχυροί ΒΔ 6 με 7 Μποφόρ, όπου από το μεσημέρι και μετά θα στραφούν ΒΑ και θα φτάνουν στο Κεντρικό πέλαγος τα 6 με 7 και στο Βόρειο ακόμη και τα 8 Μποφόρ. Στο υπόλοιπο ο άνεμος θα είναι μεταβλητών διευθύνσεων 2 με 3 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα είναι αρχικά μεταβλητοί 2 με 3 Μποφόρ, ενώ από το μεσημέρι θα στραφούν ΒΔ 4 με 5 και τοπικά 6 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα βόρεια, αφού θα κυμανθεί από 07 έως 23°C, στα κεντρικά από 09 έως 27 και τοπικά 28°C, ενώ στα νότια από 14 έως 26°C. Στα νησιά του Αιγαίου η μέγιστη θα φτάνει τους 23 με 24 βαθμούς.

Για Τρίτη 17/10/2023:
Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης με βροχές και καταιγίδες αρχικά στα Δυτικά και Βόρεια οι οποίες αργότερα θα ενταθούν και στην υπόλοιπη χώρα επηρεάζοντας την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Κεντρική Στερεά, τη Βόρεια Εύβοια, τις Σποράδες και την Πελοπόννησο, ενώ δεν αποκλείεται να πέσουν κάποιοι όμβροι και στην Κρήτη. Τα φαινόμενα αυτά φαίνεται πως θα εξασθενήσουν προς τις βραδινές ώρες για λίγο στα Κεντρικά και Νότια, αλλά θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή στα Βόρεια, γιατί εκεί θα συνεχιστούν με ίσως μεγαλύτερη ένταση κυρίως στο Βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και την Δυτική Μακεδονία. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατεί αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν μέτριοι έως ισχυροί αρχικά ΒΑ 5 με 6 και τοπικά 7 Μποφόρ και στο υπόλοιπο Βόρειοι 4 με 5 Μποφόρ, ενώ αργότερα θα εξασθενήσουν στα 3 με 4 Μποφόρ με εξαίρεση το Νοτιοανατολικό πέλαγος όπου εκεί θα συνεχίσουν να πνέουν ΒΔ 5 με 6 Μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση ως προς τις μέγιστες, στα βόρεια θα κυμανθεί από 09 έως 18°C, στα κεντρικά από 10 έως 24 και τοπικά 25°C και στα νότια από 14 έως 26°C, ενώ στα νησιά του Αιγαίου η μέγιστη δεν φαίνεται να ξεπερνάει τους 21 με 22 βαθμούς.

Με βροχές και καταιγίδες φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και η Τετάρτη στην Δυτική, Κεντρική και Βόρεια χώρα πλην της Ηπείρου, με τα φαινόμενα αυτά αργότερα να επηρεάζουν πιο εξασθενημένα και την Νότια χώρα, αφού ίσως εκδηλωθούν διάσπαρτα σε Πελοπόννησο, Κυκλάδες και Κρήτη. Οι άνεμοι θα παραμείνουν στο Αιγαίο μέτριοι έως και τοπικά ισχυροί, ενώ παράλληλα θα παρουσιάσει και ο υδράργυρος μικρή περαιτέρω πτώση στα Κεντρικά και Βόρεια.

Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη νέα εβδομάδα. Μείνετε συντονισμένοι για την ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες…για να είμαστε παντός καιρού.

Με εκτίμηση,
Μιχάλης Τζανακάκης

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)