Η τάση του καιρού για τον φετινό χειμώνα: Πως θα κυλήσουν οι επόμενοι μήνες για τη χώρα μας αλλά και την Ευρώπη

0

 

Φτάνοντας πλέον στα μέσα του Οκτώβρη και μπαίνοντας όλο και πιο βαθιά στην εποχή του φθινοπώρου, ένα μεγάλο ερώτημα που γεννάται σε όλους μας είναι το πως θα κυλήσει ο φετινός χειμώνας. Θα έχει κρύο; Θα έχει χιόνια; Θα έχει ακραία καιρικά φαινόμενα; 

Εκεί λοιπόν που όλοι πλέον ερμηνεύουν τα σημάδια της φύσης ώστε να βγάλουν μια δικιά τους εκδοχή για το καιρό του φετινού χειμώνα, τα προγνωστικά μοντέλα, όπως και το ECMWF από το οποίο αντλούμε στοιχεία για αυτό το άρθρο, έχουν ήδη αναλύσει διάφορες παραμέτρους, ώστε να μπορούν πλέον να δώσουν μια επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόγνωση.

Οι μήνες που θα μας απασχολήσουν και θα αναλύσουμε στη συνέχεια του άρθρου είναι ο Δεκέμβριος, ο Ιανουάριος και φυσικά ο Φεβρουάριος.


> Δεκέμβριος

Δεκέμβριος... Ο μήνας των Χριστουγέννων και πάνω από όλα, ο πρώτος μήνας του χειμώνα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, χαμηλές πιέσεις θα παραμένουν στην περιοχή της Ισλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας ενώ δεν φαίνεται να μας απασχολεί κάτι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Επομένως, ο υετός  αναμένεται ιδιαίτερα υψηλός για περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και για περιοχές του Βορείου Αιγαίου, ενώ σε χαμηλά επίπεδα θα παραμένει ο υετός στο δυτικό τμήμα της χώρας. Σε παρόμοια επίπεδα με αυτά του μέσου όρου φαίνεται πως θα βρίσκεται η θερμοκρασία για το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.

Ιανουάριος
Μπαίνουμε πλέον στη καρδιά του χειμώνα και όλα δείχνουν πως για τις περισσότερες ημέρες του μήνα οι χαμηλές πιέσεις θα απασχολήσουν κυρίως τη κεντρική ανατολική και νότια Ευρώπη. Αυτό για την περιοχή της χώρας μας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, σημαίνει την ευνοϊκότερη ανάπτυξη  βαρομετρικών χαμηλών - ψυχρών εισβολών, με αποτέλεσμα να περιμένουμε περισσότερα φαινόμενα (καταιγίδες και χιονοπτώσεις) αλλά και σχετικά χαμηλότερα -για την εποχή- επίπεδα θερμοκρασίας.
Φεβρουάριος
''Ο Φλεβάρης και αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει'' λέει ο σοφός λαός. Ισχύει όμως το ίδιο και για τον Φλεβάρη του 2024; Μάλλον ναι... Αυτό συμβαίνει γιατί οι χαμηλές πιέσεις φαίνεται πως θα εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή της Σκανδιναβίας και κατά τόπους και της κεντρικής Ευρώπης.  Συνέπεια αυτού φαίνεται να είναι η απουσία βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων  στο μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής βόρειας και ανατολικής Ευρώπης, ενώ ελάχιστες ψυχρές εισβολές φαίνεται πως θα απασχολήσουν τοπικά τη χώρα μας.
Συμπερασματικά
Όπως συμβαίνει συνεχώς τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, έτσι και φέτος ο χειμώνας θα έχει απ' όλα. Θα έχει ένα πιο θερμό κομμάτι, ένα πιο ψυχρό, ένα πιο ξηρό και ένα πιο υγρό. Το σημαντικό που πρέπει να κρατήσουμε είναι η τάση του καιρού για έναν πιο ψυχρό και με περισσότερα φαινόμενα Δεκέμβρη, αλλά και για έναν πιο θερμό και ξηρότερο Φλεβάρη. 
*Εννοείται πως τα παραπάνω αποτελούν προγνώσεις του μαθηματικού μοντέλου ECMWF με τα μέχρι στιγμής στοιχεία. Οποιαδήποτε αλλαγή είναι πολύ πιθανή μέσα στις επόμενες ημέρες.
Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)