Μικρή πτώση της θερμοκρασίας και ενισχυμένοι βοριάδες τη Τετάρτη και τη Πέμπτη στην Αττική - Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

0

 

Με καιρό άνοιξης φαίνεται πως ξεκίνησε η δεύτερη εβδομάδα εβδομάδα του Οκτώβρη για την Αττική, με ηλιοφάνεια και ήπιες θερμοκρασίες, όπου σε συνδυασμό με τον ήπιο άνεμο, συνέθεταν ένα πλήρως ανοιξιάτικο (έως και καλοκαιρινό) καιρικό σκηνικό. Πάμε να δούμε σε αυτό το σημείο πως αναμένεται να εξελιχθεί ο καιρός στην Αττική  αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, σύμφωνα με  τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, μιας και όλα δείχνουν πως έρχεται ένα φθινοπωρινό διήμερο με πτώση της θερμοκρασίας, λίγες νεφώσεις και ενίσχυση των βοριάδων στο μεγαλύτερο μέρος του νομού. 

Αναλυτικά...

Αύριο Τετάρτη (11/10/2023), στην Αττική περιμένουμε λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, εναλλασσόμενες με διαστήματα ηλιοφάνειας. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σταδιακή πτώση, με τον υδράργυρο εντός του λεκανοπεδίου να μην ξεπερνάει τοπικά τους 24-25 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες - βορειοανατολικές διευθύνσεις, με γενικά ενισχυμένη ένταση που δεν αποκλείεται να αγγίζει τοπικά (με ριπές) τα 5-6, ίσως και τα 7 Μποφόρ (κυρίως στις ανατολικές παραθαλάσσιες περιοχές).

Παρόμοιο αναμένεται να είναι το σκηνικό του καιρού στην Αττική και τη Πέμπτη (12/10/2023), με λίγες νεφώσεις και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σε παρόμοια πτωτικά επίπεδα θα βρίσκεται η θερμοκρασία, με τον υδράργυρο εντός του λεκανοπεδίου να μην ξεπερνάει τοπικά τους 24-25 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες - βορειοανατολικές διευθύνσεις, με ένταση που θα παραμένει ενισχυμένη χωρίς να αποκλείεται να αγγίζει τοπικά (με ριπές) τα 5-6, ίσως και τα 7 Μποφόρ (κυρίως στις ανατολικές παραθαλάσσιες περιοχές).

Σταδιακή βελτίωση του καιρού φαίνεται πως περιμένουμε από τη Παρασκευή, με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας και πτώση στην ένταση των βοριάδων.

*Επιμέλεια πρόγνωσης για την Αττική: Δημήτρης Ντόβας


> Η πανελλαδική πρόγνωση από τον Μιχάλη Τζανακάκη:


1)Βροχές και καταιγίδες την Τετάρτη
2)Ισχυροί-Θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο 
3)Πτώση της θερμοκρασίας

Με γενικά καλό καιρό κύλησε και η σημερινή μέρα κυρίως στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, ωστόσο όμως αύριο προβλέπονται βροχές και καταιγίδες στην Δυτική, Κεντρική και Βόρεια χώρα, οι οποίες φαίνεται να εξασθενούν από αργά το βράδυ. Ενίσχυση θα παρουσιάσει επίσης ο άνεμος σε όλο το Αιγαίο ρίχνοντας αισθητά τον υδράργυρο, ο οποίος θα ξανανέβει πάλι λίγο από την Παρασκευή. 
Πάμε να δούμε πιο αναλυτικά:

Για αύριο Τετάρτη 11/10/2023:
Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες προβλέπονται αύριο αρχικά στην Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Βόρεια Εύβοια και την Ανατολική Στερεά, οι οποίες βαθμιαία θα αρχίσουν να εκδηλώνονται από το μεσημέρι και στην Δυτική χώρα, όπως στην Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο, την Δυτική Στερεά, την Δυτική και Κεντρική Πελοπόννησο και το Ιόνιο, όπου εκεί από το βράδυ θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν. Στην υπόλοιπη χώρα θα είναι γενικά αίθριος ο καιρός, με λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα βόρεια. Η ορατότητα τις πρώτες πρωινές ώρες και κατά τη διάρκεια των φαινομένων στα ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. 
Οι άνεμοι στο Αιγαίο σε ενίσχυση, θα πνέουν Β-ΒΑ 5 με 6 και τοπικά οι ριπές θα φτάνουν τα 7 και από το βράδυ στα νότια ίσως και τα 8 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά Δ-ΝΔ ασθενείς έως μέτριοι 3 με 4 Μποφόρ και αργότερα θα στραφούν σε Νότιους με την ίδια ένταση, με εξαίρεση το Νότιο πέλαγος όπου εκεί θα φτάνουν τα 5 με 6 Μποφόρ.
Η υδράργυρος θα παρουσιάσει πτώση κυρίως στην κεντρική και βόρεια χώρα όπου στα βόρεια θα κυμανθεί από 08 έως 22°C, στα κεντρικά από 10 έως 25 και τοπικά 26°C, ενώ στα νότια από 13 έως 27°C. Στα νησιά του Αιγαίου η μέγιστη δεν φαίνεται να ξεπερνά τους 21 με 22°C, λόγω του βοριά που θα κυριαρχεί στο πέλαγος.

Για Πέμπτη 12/10/2023:
Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός σχεδόν σε όλη τη χώρα με εξαίρεση τα κεντρικά και νότια όπου εκεί θα υπάρχουν παροδικές νεφώσεις με λίγες σποραδικές βροχές κυρίως στο Νότιο Ιόνιο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Περιορισμένη θα είναι επίσης η ορατότητα τις πρώτες πρωινές ώρες λόγω ομίχλης στην κεντρική, δυτική και βόρεια ηπειρωτική χώρα.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο βόρειας διεύθυνσης θα πνέουν 5 με 6 και τοπικά στο Κεντρικό 7 Μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν μεταβλητοί μέτριοι 3 με 4 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή θα κυμανθεί στα βόρεια από 07 έως 23°C,  στα κεντρικά από 08 έως 24°C και στα νότια από 12 έως 25 και τοπικά 26°C.

Με πιθανότητα τοπικών ασθενών βροχών στην Δυτική και Νοτιοανατολική νησιωτική χώρα ίσως κυλήσει η Παρασκευή, ενώ ηλιοφάνεια θα επικρατεί σε όλη την υπόλοιπη χώρα. Εξασθένηση θα παρουσιάσει ο άνεμος στο Αιγαίο, αφού δε θα ξεπερνά τα 5 και στο κεντρικό τα 6 Μποφόρ, με τον υδράργυρο να σημειώνει μικρή άνοδο.

Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για την υπόλοιπη εβδομάδα. Μείνετε συντονισμένοι για την ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες…για να είμαστε παντός καιρού.

Με εκτίμηση,
Μιχάλης Τζανακάκης

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)