Κακοκαιρία ''Elias'': Έρχεται δύσκολο 48 με ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις - Στο ''μάτι'' και η Αττική τις επόμενες ώρες ( + χάρτης επικινδυνότητας, + Πανελλαδική πρόγνωση)

0

 

Νεότερα στοιχεία σχετικά με την κακοκαιρία "Elias"...

 Προ των πυλών φαίνεται πως βρίσκεται το μεγάλο κύμα κακοκαιρίας για την Αττική, με τις επόμενες ώρες να περιμένουμε την έναρξη των πρώτων ισχυρών φαινομένων. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα, όλα δείχνουν πως η αυριανή ημέρα, αλλά και κομμάτι της Πέμπτης, θα είναι τα δυσκολότερα τμήματα για την περιοχή της Αττικής και όχι μόνο, με σημαντικές ποσότητες νερού να πέφτουν σε γενικά μικρό χρονικό διάστημα.

 Αναλυτικά, τα περισσότερα φαινόμενα τα περιμένουμε στην Αττική από σήμερα το βράδυ έως και το απόγευμα της Τετάρτης. Σε αυτό το διάστημα θα εκδηλώνονται κατά περιόδους ισχυρές καταιγίδες (κυρίως) στα δυτικότερα τμήματα του νόμου και βροχοπτώσεις - πιθανές καταιγίδες στις υπόλοιπες περιοχές. Το βράδυ της Τετάρτης τώρα, τα φαινόμενα φαίνεται πως θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση, δίνοντας τη σειρά τους σε μια νέα επιδείνωση από νωρίς τα ξημερώματα έως και το μεσημέρι της Πέμπτης όταν και θα περιοριστούν και θα εξασθενήσουν.

 Όσον αφορά τις θερμοκρασίες, όλα δείχνουν πως τις επόμενες ημέρες ο υδράργυρος θα βρεθεί σε σημαντική πτώση, με τις μέγιστες τιμές εντός του λεκανοπεδίου να μην ξεπερνούν τη Τετάρτη και τη Πέμπτη τους 25-26°C και 24-25°C αντίστοιχα.

 Σε σχετικά ήπια επίπεδα θα κινηθούν οι βόρειοι - βορειοανατολικοί άνεμοι, με ένταση που δεν θα ξεπερνάει τοπικά τα 5-6 μποφόρ.

 Τόσο τη Παρασκευή όσο και το Σαββατοκύριακο περιμένουμε ο καιρός στο νομό είναι είναι γενικά βελτιωμένος, με μικρή σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας, αρκετή ηλιοφάνεια και ήπιους ανέμους.

ΧΑΡΤΗΣ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ



Αναλυτική Πανελλαδική πρόγνωση από τον Μιχάλη Τζανακάκη:

-Ισχυρές βροχές και καταιγίδες

-Έντονη κεραυνική δραστηριότητα και χαλαζοπτώσεις

-Πλημμυρικά φαινόμενα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία στη χώρα μας με τις βροχές και τις καταιγίδες να εντοπίζονται αυτή τη στιγμή στα κεντρικά ηπειρωτικά, ενώ τα φαινόμενα από απόψε το βράδυ και την Τετάρτη τα ξημερώματα αναμένεται να μετατοπιστούν νοτιοανατολικά, επηρεάζοντας και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά και αργότερα τη νησιωτική χώρα:

Πάμε να δούμε πιο αναλυτικά:


Για αύριο Τετάρτη 27/9/2023:

Κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις και οι τοπικά ισχυρές καταιγίδες με αυξημένη κεραυνική δραστηριότητα και πιθανότητα χαλαζοπτώσεων στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Πιο συγκεκριμένα οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο θα είναι αρχικά κυρίως η νότια Θεσσαλία, όπως ο νόμος Μαγνησίας και ο νόμος Λάρισας, η Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), οι Σποράδες, η Εύβοια, το Νότιο Ιόνιο και η Βορειοανατολική και Νότια Πελοπόννησο, όπως οι νομοί Κορίνθου, Αργολίδας, Μεσσηνίας και Λακωνίας. Από τις μεσημεριανές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν βάζοντας η κακοκαιρία στο επίκεντρο και την υπόλοιπη Πελοπόννησο, την Κρήτη και αργότερα προς το βράδυ την Χαλκιδική, τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και τις Κυκλάδες. Στα υπόλοιπα τμήματα θα επικρατεί συννεφιασμένος ουρανός με διαστήματα ηλιοφάνειας, χωρίς όμως να αποκλείεται το ενδεχόμενο για κάποιες τοπικές ασθενείς βροχοπτώσεις. 
Οι άνεμοι στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο θα είναι  μεταβλητοί 2 με 3 Μποφόρ, ενώ στο Βόρειο θα πνέουν ΒΑ ισχυροί έως θυελλώδεις φτάνοντας τα 6 με 7 και τοπικά 8 Μποφόρ, όπου από το απόγευμα αναμένεται να εξασθενήσουν κατά 1 Μποφόρ. Παράλληλα στο Ιόνιο θα είναι ανατολικών διευθύνσεων 3 με 4 Μποφόρ. 
Η θερμοκρασία στα νότια θα κυμανθεί από 15 έως 27°C και στα κεντρικά και βόρεια η ελάχιστη θα αγγίξει τους 12 βαθμούς, ενώ η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 25°C.

Για Πέμπτη 28/9/2023:

Τα ξημερώματα και το πρωί της Πέμπτης το μεγαλύτερο μέρος των φαινομένων θα εντοπίζεται στα ανατολικά προσήνεμα και στο Αιγαίο επηρεάζοντας κυρίως την Νοτιοανατολική Θεσσαλία, τη Στερεά(συμπεριλαμβανομένη και την Αττική), την Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες, ενώ πρόσκαιρες καταιγίδες θα εντοπιστούν ακόμη και στα Ανατολικά νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Προς τις μεσημεριανές ώρες τα φαινόμενα θα αρχίσουν σταδιακά να εξασθενούν εκτός από τα ανατολικά προσήνεμα, την Πελοπόννησο και την Κρήτη όπου εκεί αναμένεται να εξασθενίσουν από αργά το βράδυ. Στα υπόλοιπα τμήματα αναμένονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχοπτώσεων. 
Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο ΒΑ δεν θα ξεπερνούν τα 6 Μποφόρ και στο Κεντρικό και Νότιο θα είναι μεταβλητοί έως 3 μποφόρ, ενώ παράλληλα στο Ιόνιο θα πνέουν ανατολικοί 3 με 4 Μποφόρ. 
Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή, στα νότια θα κυμανθεί από 15 έως 27°C, στα κεντρικά από 12 έως 24°C και στα βόρεια από 10 έως 26°C, ενώ στα δυτικά ίσως αγγίξει τοπικά και τους 27°C.

Για Παρασκευή 29/9/2023:

Στο ίδιο περίπου μοτίβο αναμένεται να κυλήσει και η Παρασκευή, αφού τα φαινόμενα αυτά, αν και λίγο πιο εξασθενημένα, θα εντοπίζονται πάλι στα ανατολικά προσήνεμα και μάλιστα πιο βόρεια απ’ το ύψος της Κεντρικής Εύβοιας και πάνω, επηρεάζοντας Ανατολική Στερεά, Ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες και Βόρεια Εύβοια. Δεν αποκλείεται επίσης να εντοπίζονται κάποιες μεμονωμένες καταιγίδες και στο Νότιο Αιγαίο όπως στις Νότιες Κυκλάδες και την Κρήτη. Από το μεσημέρι και μετά τα φαινόμενα αυτά ίσως μετατοπιστούν και ενταθούν στην δυτική και κεντρική κυρίως  χώρα, όπως σε Ιόνιο, Πελοπόννησο, Δυτική Στερεά, Ήπειρο, στην υπόλοιπη Θεσσαλία, τη Δυτική Μακεδονία ίσως και την Χαλκιδική, τα οποία στη συνέχεια φαίνεται να περιορίζονται νοτιότερα προς τις βραδινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται γενικά να υπάρξουν νεφώσεις που ίσως δώσουν τοπικές ασθενείς βροχές με διαστήματα ηλιοφάνειας.
Οι άνεμοι  Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι 3 με 5 Μποφόρ και τοπικά στα Βόρεια 6 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο ίδιας διεύθυνσης θα είναι ασθενείς έως μέτριοι 2 με 4 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία χωρίς να αλλάξει σημαντικά, στα νότια θα κυμανθεί από 14 έως 27°C, στα κεντρικά από 12 έως 25°C και στα βόρεια από 11 έως 26°C.

Αυτές ήταν οι εξελίξεις του καιρού σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη καιρική ενημέρωση που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες…για να είμαστε παντός καιρού.

Με εκτίμηση,
Μιχάλης Τζανακάκης


Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)