Μεσοπρόθεσμη πρόγνωση καιρού: To El Niño είναι εδώ - Όλα όσα προβλέπονται από το μαθηματικό μοντέλο ECMWF για τον Ιούλιο

1

 

    Για τα καλά φαίνεται πως έχει μπει πλέον το καλοκαίρι στη χώρα μας, με τον υδράργυρο να έχει τραβήξει την ανηφόρα και τον ήλιο στην Αττική να κυριαρχεί στον ουρανό καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας, το φαινόμενο El Niño - που συνδέεται άμεσα με την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας- φαίνεται πως βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ενώ αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και το τέλος του έτους με «τουλάχιστον μετριασμένη ένταση». 

   Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το El Niño, αναμένεται να φέρει στον κόσμο θερμοκρασίες ''ρεκόρ'', ενώ εχθές Τρίτη 4 Ιουλίου, η Αμερικανική Υπηρεσία Παρατήρησης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) κατέγραψε και την υψηλότερη μέση θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ, στους 17,18 βαθμούς κελσίου έναντι του προηγούμενου ρεκόρ των 16,92 βαθμών κελσίου που είχε καταγραφεί στις 14 Αυγούστου του 2016 και είχε επαναληφθεί πάλι το 2022.  Η έλευση του El Niño είχε ανακοινωθεί επίσημα από τις 8 Ιουνίου μέσα από τη ΝΟΑΑ, ενώ από τότε έχουν καταρριφθεί πολλά θερμοκρασιακά ρεκόρ σε Ασία, Ηνωμένο Βασίλειο, Τέξας, Μεξικό κ.ο.κ.

   Στα εντός Ελλάδας νέα τώρα, μια νέα μεσοπρόθεσμη - μακροπρόθεσμη εκτίμηση είναι πλέον διαθέσιμη από το μαθηματικό μοντέλο ECMWF, με τις πρώτες εκτιμήσεις να μας δείχνουν τη τάση για τον καιρό του Ιουλίου.

Αναλυτικά, 

   Σύμφωνα με τους παραπάνω χάρτες οι οποίοι δείχνουν τις θερμοκρασιακές και υετικές μεταβολές για το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου, όλα δείχνουν πως περιμένουμε ήπιες καιρικές συνθήκες με θερμοκρασίες λίγο υψηλότερες από το μέσο όρο, ενώ σε παρόμοια επίπεδα θα κυμαίνεται και το ύψος του συνολικού υετού. 


Ακολουθούν οι επόμενοι χάρτες οι οποίοι απεικονίζουν τις μεταβολές μέχρι και τα μέσα του μήνα, όπου εδώ μπορούμε να δούμε πως και θερμοκρασιακά αλλά και υετικά βρισκόμαστε ψηλότερα από τα προηγούμενα επίπεδα. Αυτό σημαίνει πως θα έχουμε και υψηλότερες θερμοκρασίες αλλά και χαμηλότερο ύψος υετού.

       

Συνεχίζουμε με τους επόμενους μας χάρτες, οι οποίοι αναφέρονται στα τέλη του δεύτερου και αρχές του τρίτου 10ημέρου του Ιουλίου, με το σκηνικό να μην διαφέρει αρκετά από τις προηγούμενες ημέρες, ενώ



κλείνουμε με τους τελευταίους χάρτες, όπου βλέπουμε την τάση του καιρού για τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου, με τις θερμοκρασίες να μοιάζουν να βρίσκονται πάνω από το μέσο όρο, κάτι που δεν συμβαίνει με τον συνολικό υετό.

Όλα τα καιρικά νέα βρίσκονται εδώ! Βρείτε μας και στα social για πλούσιο καιρικό περιεχόμενο.

Μείνετε συντονισμένοι!

Weather For Attica


Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου