Ο μεγαλύτερος καύσωνας που έζησε ποτέ η Ελλάδα: Όταν οι θερμοκρασίες δεν έπεφταν ποτέ κάτω από 30 βαθμούς κελσίου

0

 

   Με το κύμα καύσωνα «Κλέων» να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τις θερμοκρασίες να χτυπάνε κόκκινο και τους ειδικούς να προειδοποιούν για τον υψηλό κίνδυνο θερμοπληξίας, το μυαλό όλων μας γυρνάει πίσω, σε έναν από τους μεγαλύτερους καύσωνες στην ιστορία της χώρας μας. Τότε που η κατάσταση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Εκείνο το καλοκαίρι του 1987 που έμεινε στην ιστορία.

     Μπορεί για την Ελλάδα τα κύματα καύσωνα να είναι κανόνας για κάθε καλοκαίρι που περνάει, όμως υπάρχουν μερικές στιγμές που δεν ξεχνιούνται. Μια από αυτές ξεκίνησε στα μέσα Ιουλίου του 1987, όταν οι θερμοκρασίες άρχισαν να ανεβαίνουν ραγδαία, αγγίζοντας καθημερινά ακόμα και τους 40 βαθμούς κελσίου. Στις 20 Ιουλίου  τα πράγματα έφτασαν να γίνουν πολύ χειρότερα. Ένα δεύτερο κύμα καύσωνα ήρθε και πάτησε πάνω στο πρώτο, σπάζοντας το φράγμα των 40 βαθμών. Από εκείνη την ημέρα και για τουλάχιστον άλλες 8, η μέγιστη θερμοκρασία παρέμενε συνεχώς πάνω από 40 βαθμούς τη μέρα και η ελάχιστη κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν έπεφτε με τίποτα κάτω από τους 31-33 βαθμούς κελσίου.

    Στο επίκεντρο του προβλήματος και του καύσωνα βρέθηκε φυσικά η Αθήνα, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν τοπικά από 43 έως και 45 βαθμούς κελσίου. Παράλληλα, τόσο το νέφος της εποχής, όσο και η υψηλή υγρασία καθιστούσαν την ατμόσφαιρα αποπνιχτική. Κάτι ακόμα που κατάφερε να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, ήταν και η έλλειψη κλιματισμού σε σπίτια αλλά και δημόσια κτήρια, εξαιτίας της παλιάς αντίληψης για αυτό, αλλά και τα οικονομικά προβλήματα που υπήρχαν.

  Το μαρτύριο των Ελλήνων άρχισε να υποχωρεί από τις 28 Ιουλίου και μετά -όταν ξεκίνησε ένα ήπιο μελτέμι- αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 1300 νεκρούς (!!!!). Από εκείνο το καλοκαίρι, τα κλιματιστικά άρχισαν να θεωρούνται αναγκαία σε κάθε σπίτι, ενώ όσοι έζησαν αυτό το κύμα καύσωνα, δεν θα το ξεχάσουν ποτέ.

Όλα τα καιρικά νέα βρίσκονται εδώ! Βρείτε μας και στα social για πλούσιο καιρικό περιεχόμενο.

Μείνετε συντονισμένοι!

Weather For Attica

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)