Τα πρώτα στοιχεία για τον καιρό του καλοκαιριού μέσα από το μαθηματικό μοντέλο ECMWF

0

 

   Πλησιάζοντας σιγά σιγά προς το καλοκαίρι είναι λογικό πλέον να αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε πολλά για τον καιρό του φετινού καλοκαιριού. Πριν από λίγες ημέρες, κυκλοφόρησαν οι πρώτες εκτιμήσεις μέσα από το μαθηματικό ευρωπαϊκό μοντέλο ECMWF (ένα από τα πιο αξιόπιστα μετεωρολογικά μοντέλα), οι οποίες ''λένε πολλά'' και μας δίνουν μια αρχική εικόνα για τους τρείς μήνες του καλοκαιριού.
  
  Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα λοιπόν, φαίνεται πως το φετινό καλοκαίρι θα είναι το δεύτερο συνεχόμενο, όπου περιοχές της Δυτικής αλλά και Κεντρικής Ευρώπης θα επηρεαστούν από κύματα έντονης ζέστης καθώς και παρατεταμένες περιόδους καύσωνα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της ξηρασίας που ήδη αρκετές χώρες της γηραιάς ηπείρου αντιμετωπίζουν. 

  Πιο αναλυτικά, το ECMWF προβλέπει ότι ένα ισχυρό σύστημα υψηλών πιέσεων θα αναπτυχθεί ανάμεσα στην κεντρική και την βόρεια Ευρώπη, το οποίο θα καλύψει αρχικά το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, καταλήγοντας εν συνεχεία μέχρι και την Βόρεια Ιταλία. Αυτό ενδεχομένως να προκαλέσει μία εμμονή των υψηλών θερμοκρασιών στην δυτική Ευρώπη, ενώ στην πορεία μπορεί να επηρεάσει τις Άλπεις καθώς και κάποια τμήματα των Βαλκανικών χωρών. Μόνη εξαίρεση ίσως να αποτελέσουν οι χώρες της Βορειοανατολικής Ευρώπης, στις οποίες οι θερμοκρασίες πιθανόν να διατηρηθούν μέσα στα φυσιολογικά ή ακόμη και σε ψυχρότερα πλαίσια για την εποχή. (βλ. εικόνα εξωφύλλου) 

  Όσον αφορά τις βροχοπτώσεις, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, φαίνεται να αναμένονται ξηρότερες συνθήκες στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη και λιγότερο ξηρές στην υπόλοιπη ήπειρο. (βλ. παρακάτω εικόνα)


   Φυσικά όλα τα παραπάνω δεν παύουν να αποτελούν μια απλή μαθηματική πρόγνωση, η οποία σε ένα τόσο μακρινό χρονικό διάστημα είναι αδύνατον να επαληθευτεί πλήρως. Οι αλλαγές μπορεί να είναι πολλές, ωστόσο η τάση μπορεί να παραμένει ίδια.


Όλα τα καιρικά νέα βρίσκονται εδώ! Βρείτε μας και στα social για πλούσιο καιρικό περιεχόμενο.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)