❄️ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ «BARBARA»: Φτάνει στην Αττική τις επόμενες ώρες - Όλος ο νομός θα δει... χιόνι

0

 



Προ των πυλών βρίσκεται πλέον η κακοκαιρία «BARBARA», η οποία υπόσχεται να φέρει στον νομό πολικό ψύχος, θυελλώδεις ανέμους αλλά και πυκνές χιονοπτώσεις ως τα πεδινά. Τα τελευταία στοιχεία κάνουν λόγο για μια σοβαρή κακοκαιρία, ενώ οι πολίτες της Αττικής, πριν από λίγη ώρα έλαβαν στο κινητό τους τηλέφωνο μήνυμα από το 112, για περιορισμό των μετακινήσεων. 
 
Όπως όλα δείχνουν λοιπόν, η κακοκαιρία αυτή, θα έρχεται στην Αττική κατά κύματα (θα έχει χαρακτήρα on/off), από αύριο Κυριακή (5/2) έως και τη Τετάρτη (8/2), φέρνοντάς αρκετές χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές του νομού με μηδενικό υψόμετρο. 

Αναλυτικά, 

   Αύριο η μέρα θα ξεκινήσει με νεφώσεις και τοπικά ανοίγματα στον Αττικό ουρανό. Σύντομα όμως, οι πρώτες χιονοπτώσεις θα κάνουν την εμφάνισή τους στα ορεινά (Πάρνηθα Κιθαιρώνας, Πεντέλη), βαθμιαία στα υπερβόρεια του νομού (400-500μ υψόμετρο), οπού δεν αποκλείεται εκεί να εκδηλώνονται με τη μορφή χιονοκαταιγίδας και από νωρίς το μεσημέρι και μετά, δεν αποκλείεται να καλύπτουν μεγάλο μέρος του νομού, κυρίως όμως τα βόρεια, βορειοδυτικά και δυτικά τμήματα. Να τονίσουμε εδώ, πως οι περιοχές στα 300μ και άνω, που θα θα δέχονται χιονοκαταιγίες, είναι πολύ πιθανό λόγω της έντονης ραγδαιότητας να στρώνονται ακαριαία! Χιονοπτώσεις δεν αποκλείεται να δούμε και μέσα στο λεκανοπέδιο που σε εξάρσεις είναι πιθανό να φτάνουν και σε περιοχές με μηδενικό υψόμετρο. Στο κέντρο της πόλης θα είναι δύσκολο να παρατηρηθεί ολική χιονόστρωση, όμως μπορεί να βλέπουμε χιόνι σε ευαίσθητες επιφάνειες όπως είναι τα αυτοκίνητα, το γρασίδι, κάποιες σκεπές κτιρίων κλπ. Τα όποια φαινόμενα, εξαιτίας της σχετικά μέτριας έντασής τους, δεν θα επιτρέπουν τις χιονοστρώσεις στα νοτιότερα τμήματα του νομού, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται κάποια ''πασπάλα'' κατά τις ώρες των εξάρσεων. Μέσα στη μέρα περιμένουμε εξάρσεις και υφέσεις, ενώ από αργά το βράδυ, ο καιρός ενδέχεται να παρουσιάσει περαιτέρω επιδείνωση με πυκνές χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος του νομού, από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Σε αυτή τη φάση, πυκνές χιονοπτώσεις αναμένεται να δει όλος ο νομός, και ειδικά οι ανατολικές περιοχές του νομού (Ραφήνα, Ωροπός), εξαιτίας της Εύβοιας. Σημαντικό είναι επίσης να τονίσουμε πως αργά το μεσημέρι, από το κέντρο και νοτιότερα θα παρατειρείται χιονόνερο και χιονόλυτος εξαιτίας της κάπως υψηλότερης θερμοκρασίας. Αυτό θα είναι ένα πρόβλημα που δεν θα έχουν φυσικά όσοι βρίσκονται σε υψόμετρο 150-200+ και ειδικά όσοι βρίσκονται γύρω από ορεινούς όγκους (Πεντέλη, Υμηττός). Σε σημαντική πτώση ο υδράργυρος, δεν φαίνεται να ξεπερνάει στο κέντρο της πόλης τους 4-5 βαθμούς το μεσημέρι, ενώ στα ανατολικά και τα βόρεια, η θερμοκρασία θα βρίσκεται 2-3 βαθμούς τουλάχιστον (!) χαμηλότερα. Βόρειοι - βορειοδυτικοί θα πνέουν οι άνεμοι, με ένταση που δεν αποκλείεται τοπικά να φτάνει ακόμα και τα 6-7 μποφόρ.

  Με αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες θα κυλήσει και η Δευτέρα για ολόκληρο το νομό, (με τον νομό βέβαια να δέχεται πυκνές χιονοπτώσεις (κατά περιόδους) τα ξημερώματα), με τις χιονοπτώσεις να κάνουν την εμφάνισή τους, κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νομού. Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο καιρός το βράδυ της Δευτέρας - ξημερώματα Τρίτης, όπου σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, δεν αποκλείεται να ντύσει σημαντικό μέρος του νομού στα λευκά. Αυτό ωστόσο είναι καλύτερο να το αναλύσουμε αύριο.

  Συμπερασματικά, βρισκόμαστε λίγο πριν από μια αξιόλογη κακοκαιρία, ικανή να φέρει ποιοτικές ολικές χιονοστρώσεις στα βόρεια και βορειοδυτικά (κυρίως) του νομού (200+), αρκετές χιονοπτώσεις ως και τη θάλασσα αλλά και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που θα μας αποζημιώσουν μετά το ''κακό'' πρώτο μισό του φετινού χειμώνα. 

ΠΡΟΒΛΕΨΗ  ΧΙΟΝΟΣΤΡΩΣΕΩΝ

350μ. και άνω  30+ εκ.
300μ. και άνω: 25-35 εκ.
200μ. και άνω: 15-20 εκ.
100μ. και άνω: έως 15 εκ.
0 - 80μ.: Πιθανή χιονόστρωση έως 10 εκ.

Ιδιαίτερη προσοχή θα χρειαστεί από όλους μας γιατί ο καιρός δεν παύει να έχει τον τελευταίο λόγο και σε μια περιοχή όπως αυτή της Αττικής είναι πολύ δύσκολο να προβλέψεις κάτι με ακρίβεια, οπότε καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί, να μην υποτιμάμε την ένταση των φαινομένων, να υπακούμε στις οδηγίες των αρχών και παράλληλα να ενημερωνόμαστε σωστά και έγκαιρα.

Εύχομαι ό,τι καλύτερο σε όλους. Με πιθανότητες ποιοτικών χιονοπτώσεων αυτή τη φορά και στο Δυτικό τόξο!!!!

Θα παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις και θα σας ενημερώνουμε! 

Μείνετε συντονισμένοι!

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)