24 Ιανουαρίου 2022: Και το όνομα αυτής «ΕΛΠΙΔΑ»

0



    Πριν από ένα χρόνο ακριβώς, η Αττική βίωσε έναν από τους σημαντικότερους χιονιάδες της 20ετίας. Με το χιόνι να ξεπερνάει σε πολλές περιοχές ακόμα το μισό μέτρο, με τα οχήματα να εγκαταλείπονται στην μέση κεντρικών λεωφόρων και το ψύχος να παραμένει έντονο για μέρες, η κακοκαιρία Ελπίδα κατάφερε να μείνει στις μνήμη των περισσότερων από εμάς, θυμίζοντας το πόσο βίαιος μπορεί να γίνει άμα θελήσει ο καιρός. 
  
   Οι μετεωρολογικοί χάρτες μιλούσαν μέρες πριν για την σφοδρή κακοκαιρία που ερχόταν. Πολικό ψύχος με διάρκεια και έντονα φαινόμενα για ολόκληρο τον νομό. 





     Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, 24 Ιανουαρίου, οι πρώτες νιφάδες ξεκίνησαν να πέφτουν στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας, με ένταση που μας προϊδέαζε για την συνέχεια. Σύντομα τα πάντα είχαν αρχίζει να ασπρίζουν. Αυτό δεν ήταν τίποτα όμως μπροστά στο «τέρας» που θα ακολουθούσε λίγη ώρα αργότερα. Τα πάντα στρώνονταν σε ελάχιστο χρόνο, η μετακίνηση των εργαζομένων που κατευθύνονταν προς την εργασία τους άρχιζε να γίνεται όλο και εντονότερη, με τους δρόμους γρήγορα να πήζουν και τα πρώτα προβλήματα ξεκινήσουν να εμφανίζονται. Ουρές χιλιομέτρων σε κεντρικές λεωφόρους, κάτω από τη σφοδρή χιονόπτωση προκαλούσαν πανικό. Άνθρωποι απεγνωσμένα σε κάμερες και δημοσιογράφους, φώναζαν από την αγωνία τους, ζητούσαν την βοήθεια του κρατικού μηχανισμού ο οποίος αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες όλων.

    Οι εικόνες που ακολούθησαν ήταν πρωτόγνωρες. Οδηγοί αρχίζαν να εγκαταλείπουν τα οχήματα τους στη μέση του δρόμου, μη μπορώντας πλέον να μετακινηθούν από το παγωμένο οδόστρωμα και το ύψος του χιονιού. Άλλοι εγκλωβίζονταν για ώρες στα αυτοκίνητά τους, μερικοί χωρίς φαγητό, νερό και θέρμανση, έως ότου να τους προμηθεύσουν ο στρατός και το κράτος με κουβέρτες, μπουκαλάκια νερό και ξηρά τροφή. 

   Το χιόνι δεν κοπάζει ιδιαίτερα και έρχεται σε κύματα. Ήδη αρχίζουν να πέφτουν σαν βροχή οι κλήσεις σε Πυροσβεστικό Σώμα και Αστυνομία, για πτώσεις δέντρων, διακοπές ρεύματος και λοιπά προβλήματα, μέχρι και το βράδυ όπου η μισή Αττική μοιάζει να είναι άβατο. Οι οδηγοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στο κρύο, πολλά σπίτια μένουν χωρίς ρεύμα και νερό, ενώ μεγάλες είναι και οι ζημιές από τα δεκάδες πεσμένα δέντρα.

    Τότε είναι και η ώρα, όπου παίρνει μέρος το γνωστό, πλέον, σε όλους μας lake effect από το Αιγαίο, με τον υετό να αυξάνεται και πάλι, με συνοδεία αυτή τη φορά και από ηλεκτρικές εκκενώσεις, δημιουργώντας τις εξαιρετικά σπάνιες χιονοκαταιγίδες. Αργά τη νύχτα, τα φαινόμενα τοπικά αρχίζουν να εξασθενούν. Είχε έρθει πλέον το τέλος της σφοδρής κακοκαιρίας.

   Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός, πως παρόλη την ένταση της κακοκαιρίας, ολόκληρο το δυτικό τόξο της Αττικής δεν επηρεάστηκε σχεδόν καθόλου από τις σφοδρές χιονοπτώσεις, αφού κατέγραψε περίπου 3-4cm χωρίς ιδιαίτερες ραγδαιότητες.

   Η επόμενη ημέρα έμοιαζε με εμπόλεμη ζώνη. Ο λαμπρός ήλιος που βγήκε εμφάνισε τόσες όμορφες αλλά και τρομακτικές εικόνες. Από τη μία, η μαγευτική κάτασπρη πόλη και από την άλλη, παρατημένα οχήματα στους δρόμους, πεσμένα δέντρα και κλειστοί δρόμοι. Μια βόλτα στα στρωμένα στενά της Αθήνας, αρκούσε για να καταλάβεις το μέγεθος της κακοκαιρίας. Ηρεμία, ησυχία. Παιδιά έπαιζαν χιονοπόλεμο και μικροί και μεγάλοι με περπατούσαν χαμόγελα. Αν δεν είχαν περάσει τη νύχτα χωρίς ρεύμα και νερό φυσικά.

   Το ψυχός παρέμεινε για αρκετές μέρες, ενώ τα χιόνια άργησαν να λιώσουν. Σιγά σιγά η τάξη επήλθε και όλο αυτό έμεινε γραμμένο στο μυαλό μας.

Ακολουθούν φωτογραφίες που μαγεύουν αλλά και ανατριχιάζουν.

























Πηγή φωτογραφιών: https://www.athensvoice.gr/life/life-in-athens/743329/kakokairia-elpida-i-epomeni-mera-apo-ti-hionoptosi-stin-athina/

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)